Un specialist în insolvenţă şi un fond finlandez controlează fabrica de cărămizi Cemacon Zalău

07 03. 2013
caramizi_cemacon_39041900

Andrei Cionca controlează peste 19,15% din acţiunile Cemacon Zalău (CEON) prin firma sa Consultanţă Andrei & Andrei, Casa de Insolvenţă Transilvania (CITR). Alţi patru parteneri au deţineri simbolice, cu excepţia lui George Mihalca (0,11%).

Acţiunile Cemacon Zalău (CEON) s-au aflat în plin raliu în această săptămână, crescând până ieri cu peste 40 %, până la 0,0539 lei / titlu, maximul ultimelor 12 luni. La acest preţ, compania este evaluată la peste 12 milioane de lei la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), de peste trei ori mai puţin, totuşi, decât acum trei ani.

Peste 60,7 milioane de acţiuni (CEON, peste 26% din totalul acţiunilor) s-au vândut numai luni. În total, din 25 februarie încoace,  s-au tranzacţionat circa 89 de milioane de titluri CEON, adică peste 34,18 % din capitalul companiei.

Fondul de investiţii finlandez KJK Fund II a cumpărat peste 23% din totalul acţiunilor companiei, raportatând, ieri, că a ajuns la o deţinere de peste 29% de acţiuni CEON.

Andrei Cionca şi partenerii săi au cumpărat peste 6%. Din pachetul controlat de aceştia, peste 3,9% aparţine Casei de Insolvenţă Transilvania (CITR).

CITR este o firmă specializată în insolvenţă, controlată, ca „societate corespondentă“,  de casa de avocatură NNDKP (Nestor Nestor Diculescu Kingston Peterson), una dintre cele mai mari din România.

Fondul KJK Fund II este înregistrat în Luxemburg şi administrat de KJK Capital Management din Finlanda. Mai are deţineri semnificative la Teraplast Bistriţa (TRP), unul dintre liderii materialelor de construcţii din PVC, şi la Rompetrol Well Services (PTR).

SSIF Broker Cluj deţine la rândul său Broker Cluj (BRK) un pachet de 12,8% din titlurile Cemacon Zalău (CEON), în timp ce SIF Muntenia (SIF4) are o participaţie de circa 5%. Lor li se adaugă fondurile de investiţii ale ING care au expunere şi pe România.

Cemacon Zalău (CEON) a avut anul trecut o cifră de afaceri de 34,6 milioane de lei, în creştere cu 26% faţă de anul precedent. Cantitatea de cărămizi vândută a crescut cu 11% şi i-a adus o cotă de piaţă de peste 12%, potrivit raportului preliminar trimis la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Ceilalţi mari jucători de pe piaţa locală de cărămizi sunt austriectii de la Wienerberger şi Ceramica Iaşi, controlată de fondul de investiţii Advent International, prin Eurobrick International BV.