Un spot publicitar pentru marca Skoda, interzis de la difuzarea pe posturile TV de către CNA

Un spot publicitar pentru marca de automobile Skoda a fost interzis de la difuzarea pe posturile de televiziune, printr-o decizie luată joi de CNA, membrii Consiliului considerând că respectivul clip dezinformează telespectatorii cu privire la preţul produsului promovat.
Economica.net - joi, 25 iul. 2013, 20:08
Un spot publicitar pentru marca Skoda, interzis de la difuzarea pe posturile TV de către CNA

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a primit o reclamaţie în urma difuzării acestui spot publicitar, potrivit căreia clipul „încălcă grav” dispoziţiile Legii nr.158/2008, privind publicitatea înşelătoare.

„(…) este prezentat vârful de gamă al mărcii, noul model «Skoda Octavia», iar mesajul audio şi video care însoţeşte prezentarea, anunţă «modele Skoda începând de la 4480 euro+TVA». Preţul respectiv este preţul de pornire, pentru cel mai ieftin model Skoda, «Skoda Citigo», preţul pentru modelul Octavia (fără TVA), prin Programul de Stimulare a înnoirii Parcului auto naţional, porneşte de la 9942 euro (conform celor publicate pe site-ul www.skoda.ro). Este evident un mesaj înşelător, care induce în eroare consumatorii şi creează o situaţie dezavantajoasă pentru ceilalţi concurenţi de pe piaţa auto din România, care înţeleg să respecte rigorile legislaţiei în domeniul publicităţii şi deciziile CNA în materie. În plus, Porsche România comunică în continuare, pentru campaniile publicitare destinate consumatorilor, persoane fizice, preţul fără TVA, încălcând din nou Deciziile CNA”, se arată în reclamaţia transmisă în CNA.

Pe de altă parte, CNA a analizat şi o adresă primită de la Consiliul Român de Publicitate (RAC), potrivit căreia spotul respectiv încalcă dispoziile Legii 158/2008 privind publicitatea înşelătoare.

Comitetul Etic al RAC a analizat cazul şi a decis că se încalcă prevederile Codului de practică în publicitate, articolul 1.3, litera b), potrivit căruia „comunicarea trebuie să evite orice afirmaţie şi reprezentare care ar putea înşela consumatorii, inclusiv prin omisiune, sugerare, ambiguitate ori exagerare, în special ceea ce priveşte valoarea produsului şi preţul total plătit de consumator, precum şi modalitatea de calcul a preţului”, dar şi articolul 16.1, potrivit căruia „dacă preţul este menţionat într-o comunicare acesta trebuie să se refere la produsul descris şi promovat în comunicarea respectivă”, Astfel, RAC a recomandat revizuirea respectivului spot.

În acest context, membrul CNA Chritian Mititelu a propus intrarea în legalitate a spotului publicitar, recomandarea fiind votată cu şase voturi „pentru” (Florin Gabrea, Lorand Turos, Laura Georgescu, Răsvan Popescu, Radu Călin Cristea, Viorel Buda şi Christian Mititelu) şi două „împotrivă” (Cristina Trepcea şi Valentin Jucan).

Aplicarea unei decizii de intrare în legalitate implică faptul că respectivul spot publicitar nu mai poate fi difuzat până când nu va fi modificat, astfel încât să respecte legislaţia audiovizualului.

Decizia a fost luată în baza articolelor 93 şi 94 din Codul de reglemntare a conţinutului audiovizualului, potrivit cărora „Comunicările comerciale audiovizuale trebuie să respecte, indiferent de formă şi de durată, principiile de protecţie a minorului, de informare corectă a publicului, de respectare a demnităţii umane, de asigurare a unei concurenţe loiale”, respectiv „În scopul unei informări corecte, orice informaţie sau avertizare conţinută într-o comunicare comercială audiovizuală se difuzează astfel încât aceasta să fie clar percepută de public, în special prin asigurarea următoarelor măsuri: a) să fie prezentată static, lizibil şi pe o durată suficientă, în cazul informaţiei difuzate sub formă de videotext; dimensiunea caracterelor trebuie să fie de minimum 17 puncte în format SD, definiţie standard, respectiv 32 în format HD, înaltă definiţie;b) să fie redată la viteză normală de citire”.

Te-ar mai putea interesa și
Ford Motor cumpără platforma Electriphi
Ford Motor cumpără platforma Electriphi
Compania Ford Motor a anunţat joi că va achiziţiona platforma Electriphi, care furnizează servicii de administrare a staţiilor de reîncărcare pentru vehiculele electrice şi soft pentru......
Ioana Mihăilă: În PNRR sunt prevăzute investiții de 150 de milioane de euro pentru prevenirea infecțiilor din spitale
Ioana Mihăilă: În PNRR sunt prevăzute investiții de 150 de milioane de euro pentru prevenirea infecțiilor din spitale
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat joi că în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă sunt prevăzute ...
Hidroelectrica a început acțiunea de modernizare a echipamentelor de la Porțile de Fier I
Hidroelectrica a început acțiunea de modernizare a echipamentelor de la Porțile de Fier I
Societatea Hidroelectrica a anunțat joi că a semnat contractul de achiziție sectorial având ca obiect ”Modernizarea ...
Curtea Supremă a SUA a respins cererea de anulare a legislației Obamacare
Curtea Supremă a SUA a respins cererea de anulare a legislației Obamacare
Curtea Supremă a Statelor Unite a refuzat joi să anuleze legislaţia Obamacare care, introdusă de fostul preşedinte Barack ...