Un SRL olandez prezent doar pe piaţa asigurărilor din Ucraina a depus o ofertă de cumpărare a Carpatica Asig

Firma International Insurance Consortium, înregistrată în Olanda, a anunţat că ajuns la o înţelegere cu proprietarii companiei româneşti de asigurări Carpatica Asig şi a semnat un acord cu privire la achiziţionarea tuturor acţiunilor Carpatica Asig, informează IIC printr-un comunicat remis joi Agerpres. Firma olandeză are un singur activ, o companie de asigurări ucraineană.
Economica.net - joi, 17 mart. 2016, 12:37
Un SRL olandez prezent doar pe piaţa asigurărilor din Ucraina a depus o ofertă de cumpărare a Carpatica Asig
IIC precizează că intenţionează să finalizeze tranzacţia până la mijlocul acestui an, în funcţie de obţinerea aprobării autorităţilor de reglementare. Comunicatul nu oferă detalii legate de valoarea tranzacţiei. 

„Doresc să subliniez că IIC intenţionează să capitalizeze în mod adecvat compania, după obţinerea aprobărilor necesare. În acelaşi timp, IIC va investi în viitorul companiei „, a declarat directorul operaţional de la IIC, Jacob Westerlaken, în comunicat. 

Surse din piaţa asigurărilor au declarat pentru ECONOMICA.NET că respectivul consorţiu va fi analizat de ASF care va decide dacă va acorda sau nu autorizaţia.

International Insurance Consortium este o firmă înregistrată în Olanda, cu sediul social în Amsterdam, fondată în septembrie 2014. De la înfiinţare şi până în toamna anului trecut, International Insurance Consortium a acumulat acţiuni la compania ucraineană de asigurare Providna, care a anunţat, în august 2015, că firma olandeză a ajuns la o participaţie de peste 90% din părţile sociale. Este singura activitate documentată a International Insurance Consortium B.V.
 
Carpatica Asig se află, de la începutul anului 2014, într-un program de redresare financiară şi ar fi trebuit, conform planului aprobat de ASF, să atragă un investitor strategic până la jumătatea lunii decembrie 2015.

Pe 25 ianuarie, analizând situaţia financiară a societăţii de asigurări Carpatica Asig S.A. Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a constatat a dispus intrarea societăţii în mecanismul de rezoluţie. După arestarea actionarilor şi boardului de conducere al asigurătorului, ASF a numit ca administrator interimar Fondul de Garantare al Asiguraţilor (FGA).

Carpatica Asig avea o situaţie financiară precară încă de la sfârşitul anului 2014, nu a trecut stres testul făcut de ASF în august 2015. Societatea a încercat în repetate rânduri să-şi majorezer capitalul social pentru a se salva, dar nu a reuşit să îndeplinească condiţiile impuse de marja de solvabilitate.

IIC a cumpărat Providna, în Ucraina

Cu sediul la Kiev, Providna funcţionează din 1995 şi are o reţea de peste 300 de sucursale, 25 de centre de constatare a daunelor şi 25 de centre medicale pe teritoriul Ucrainei, cu 2.000 de angajaţi, potrivit presei ucrainene şi site-ului companiei. Providna are în portofoliu peste 80 de produse de asigurare. Compania de asigurări a fost înfiinţată în 1995 sub numele de IFD Capital Insurance Company şi şi-a schimbat denumirea în anul 2006. În 2015, compania a raportat prime brute subscrise de aproximativ 700 milioane dolari SUA.

Providna a făcut parte, până în 2014, din grupul Rosgosstrakh, una dintre cele mai mari companii de asigurări din Rusia. În august 2014, Rosgosstrakh a ajuns la un acord cu un consorţiu de investitori privaţi europeni, între care un fond luxemburghez de investiţii, pentru vânzarea Providna. Reprezentantul consorţiului european, Willem Jacob Westerlaken, a fost numit preşedinte al board-ului Providna.

Potrivit datelor Bloomberg, Westerlaken a fost director general pentru Europa la Fortis Insurance International, după care a avut o serie de funcţii în cadrul Rosgosstrakh, între care consilier al preşedintelui grupului financiar. De-a lungul anilor, Westerlaken apare în consiliile de administraţie sau de supraveghere ale mai multor companii de asigurare din spaţiul ex-sovietic.

 

Te-ar mai putea interesa și
Jumătate dintre români preferă în casă temperaturi între 22 și 24 de grade și chiar peste – studiu E.On
Jumătate dintre români preferă în casă temperaturi între 22 și 24 de grade și chiar peste – studiu E.On
Interesul românilor pentru reducerea consumului de energie a crescut semnificativ în ultima perioadă, circa 80% dintre români afirmând că au luat măsuri în acest sens sau se gândesc să o......
Raiffeisen se aşteaptă ca solicitările BCE să accelereze reducerea afacerii din Rusia
Raiffeisen se aşteaptă ca solicitările BCE să accelereze reducerea afacerii din Rusia
Raiffeisen Bank International (RBI), cea mai mare bancă occidentală prezentă pe piaţa rusă, se aşteaptă ca Banca Centrală ...
Startup-ul Swisspod Technologies, care dezvoltă o tehnologie pentru transport terestru de foarte mare viteză, de 1.200 km/h, lansează o rundă de finanţare de 200.000 de euro pe SeedBlink
Startup-ul Swisspod Technologies, care dezvoltă o tehnologie pentru transport terestru de foarte mare viteză, de 1.200 ...
Swisspod Technologies, un startup fondat de doi câștigători ai competiției SpaceX Hyperloop Competition — românul ...
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile populaţiei
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile populaţiei
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari şi cele mici în rândul populaţiei, ...