Un tribunal american se opune achiziţiei de motoare ruseşti pentru sateliţi americani

Un tribunal din Statele Unite a interzis unei companii mixte formată de Lockheed Martin şi Boeing să cumpere motoare ruseşti utilizate pe unul dintre lansatoarele lor, deoarece ar încălca sancţiunile americane împotriva unor responsabili ruşi, anunţă AFP.
Economica.net - vin, 02 mai 2014, 06:24
Un tribunal american se opune achiziţiei de motoare ruseşti pentru sateliţi americani

Această decizie a fost anunţată miercuri seară ca urmare a unei acţiuni introduse luni de compania SpaceX împotriva aviaţiei militare americane pentru că a atribuit în bloc contracte de lansare a sateliţilor, în valoare de mai multe miliarde de dolari, exclusiv United Launch Alliance (ULA), fără nicio concurenţă.

Acest proces ‘urmăreşte să împiedice companii ca SpaceX să concureze pentru acordarea de licenţe pentru lansarea sateliţilor destinaţi securităţii naţionale’, a subliniat Elon Musk, CEO al SpaceX.

De asemenea, SpaceX a criticat ULA pentru că utilizează un motor rusesc pe unul dintre cele două lansatoare, Atlas V, ceea ce ar putea reprezenta o încălcare a sancţiunilor impuse de Washington Moscovei pentru rolul său în criza din Ucraina.

Elon Musk a atras atenţia că de pe urma contractului atribuit ULA ar putea beneficia vicepremierul rus Dmitri Rogozin, aflat la conducerea industriei militare a ţării sale şi care figurează pe lista personalităţilor vizate de sancţiunile americane.

Decizia judecătoarei Susan Braden interzice ULA să efectueze plăţi producătorului rus de la care cumpără motoare de rachetă, afară de cazul în care Departamentul de Stat, cel al Trezoreriei şi al Comerţului precizează că aceste plăţi nu sunt o încălcare directă sau indirectă a sancţiunilor.

Valoarea posibilelor achiziţii afectate rămâne însă incertă. Un responsabil al Pentagonului a afirmat în martie că ULA are suficiente motoare pentru doi ani. În plus, comenzile lansate înainte de data acestei decizii nu vor fi afectate.

Judecătoarea nu s-a referit la partea esenţială a plângerii formulate de SpaceX care viza atribuirea acestui contract fără proces concurenţial.

Contractul a fost acordat ULA în decembrie 2013 şi prevede 36 de lansări de sateliţi pentru apărarea naţională pe o perioadă până în 2030. El a fost estimat la un total de 70 de miliarde de dolari.

Elon Musk a susţinut că SpaceX ar putea efectua aceste lansări la un cost net inferior, cu economii de miliarde de dolari pentru contribuabilii americani.

‘Avem unele probleme legate de strategia de acordare a contractelor, costurile acestora şi viitorul acestui program’, a declarat în martie senatorul democrat Dick Durbin, preşedintele subcomisiei pentru alocări bugetare din Senat. Congresmanul a precizat că pentru cele şase lansări anuale de sateliţi ai US Air Force costurile s-au majorat cu 60% între 2011 şi 2014.

Alţi membri ai Congresului şi-au manifestat sprijinul pentru SpaceX, cum a fost cazul influentului senator republican John McCain

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite au inclus Croația în programul Visa Waiver
Statele Unite au inclus Croația în programul Visa Waiver
Statele Unite au inclus Croaţia în Programul Visa Waiver, astfel încât cetăţenii acestei ţări vor putea intra fără viză pe teritoriul american pentru o şedere de până la 90 de zile, a......
PNRR ne obligă le revizuirea cadrului fiscal, toate scutirile de taxe ar putea dispărea. Ce spune Gabriel Biriș
PNRR ne obligă le revizuirea cadrului fiscal, toate scutirile de taxe ar putea dispărea. Ce spune Gabriel Biriș
Avocatul specializat în fiscalitate Gabriel Biriş spune că, pentru implementarea PNRR, trebuie modificată legislaţia, ...
Falimentul City Insurance. Fondul de Garantare a Asiguraţilor deține 620 de milioane de lei pentru plata despăgubirilor
Falimentul City Insurance. Fondul de Garantare a Asiguraţilor deține 620 de milioane de lei pentru plata despăgubirilor
Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) are la momentul acesta un disponibil de 620 de milioane de lei pentru a plăti ...
FIC: Companiile sunt optimiste cu privire la evoluția economiei românești, 53% dintre acestea având planuri de investiții pentru următoarele 12 luni
FIC: Companiile sunt optimiste cu privire la evoluția economiei românești, 53% dintre acestea având planuri de investiții ...
Consiliul Investitorilor Străini (FIC) a făcut publice rezultatele cercetării Business Sentiment Index (BSI), organizată ...