Un îmbuteliator de apă plată amendat de ANPC dă statul în judecată pentru daune de un milion de euro

Aqua Queen SRL, una dintre societățile producătoare de apă îmbuteliată, al cărei nume a apărut pe lista neagră a ANPC în luna martie a acestui an, va acționa în judecată ANPC şi ANSVSA pentru că i-au defăimat imaginea. Compania cere daune în valoare totală de un milion de euro şi spune că laboratorul folosit de ANPC este neautorizat.
Economica.net - vin, 27 mai 2016, 07:01
Un îmbuteliator de apă plată amendat de ANPC dă statul în judecată pentru daune de un milion de euro

Aqua Queen SRL, compania care îmbuteliază apă de izvor sub acelaşi brand ameninţă că va da statul în judecată pentru că ANPC a inclus-o pe o listă cu societăţi care au comercializat apă plată de masă şi de izvor cu indicatori microbiologici depăşiţi şi de mii de ori. Societatea va cere daune în valoare totală de un milion de euro, potrivit unui comunicat remis de societater. „Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a întreprins mai multe controale la începutul lunii martie, în urma cărora a descoperit o problemă gravă la apa de băut vândută în supermarket-urile și hypermarket-urile din Bucureşti. Mai multe sortimente de apă plată de masă şi de izvor, produse de cinci societăți comerciale din România (printre care şi Aqua Queen SRL n.red), aveau indicatori microbiologici depăşiţi şi de mii de ori, potrivit comunicatului de presă al ANPC. Ulterior publicării rezultatelor acestor controale, Aqua Queen SRL a solicitat efectuarea unor analize complexe, iar rezultatele obținute au dovedit clar că produsele pe care le comercializează conțin valori determinate care se află în limita sau sub limita de detecție stabilită prin lege”, anunţă compania.

Mai mult, îmbuteliatorul susţine că  laboratorul desemnat de ANPC să efectueze analizele nu deținea acreditare, iar activitatea acestuia a fost ulterior suspendată.

„Ca urmare a celor întâmplate și a prejudiciilor de imagine suferite prin apariția știrilor din mass-media, societatea Aqua Queen SRL a decis acționarea în instanță a următoarelor instituții: Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Nord-Vest și Regiunea Sud-Muntenia, precum și Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. Reprezentanții Aqua Queen solicită repararea prejudiciilor – afectarea imaginii publice, pierderea clientelei și rezilierea contractelor de furnizare încheiate cu lanțurile de supermarket-uri – cauzate de comunicările transmise de ANPC, în baza seriei de controale efectuate la începutul anului”, se menţionează în comunicat.

Amintim că în luna martie anul curent, ANPC a anunţata printr-un comunicat de presă faptul că au aplicat amenzi contravenționale în valoare de 50.000 de lei pentru abateri de la limitele microbiologice în cazul a 5 tipuri de apă de masă și apă de izvor îmbuteliată, comercializate în unele rețele comerciale din București. Pe lista neagră figurau Winny — apă izvor plată îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 2 litri, Aro — apă de masă necarbogazoasă îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 2 litri, Calipso — apă de izvor îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 6 litri, Izvorul Zânelor — apă de izvor plată îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 2 litri și Aqua Queen — apă de izvor îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 5 litri.

Potrivit ANPC, eşantioanele au fost prelevate  în perioada 4-9 martie din sortimente de apă de masă și de izvor din rețeaua comercială a unor lanțuri de hypermarketuri și supermarketuri din București. Au fost 17 eșantioane analizate din punct de vedere microbiologic în cadrul Laboratorului SC Manor Laboratory Center SRL București. Cinci dintre acestea au fost neconforme, în urma analizelor de laborator.

Potrivit site-ului oficial al SC Manor Laboratory Center SRL, acesta are certificat de acreditare de la Asociaţia de Acreditare din România -RENAR pentru analize fizico-chimice şi microbiologice la produsele alimentare. „Laboratorul de chimie şi microbiologie pentru alimente îndeplineşte cerinţele SR EN 150/CEI 17025:2005 şi este competentă să efectueze activităţi de ÎNCERCăRI, aşa cum se detaliază in Anexa la prezentul certificat de
acreditare”, se menţionează în Certidicatul RENAR reînoit în ianuarie 2014 cu valabilitate până în 22.01.2018.

De asemenea, societatea figurează ca fiind acreditata de ANSVSA, potrivit datelor publicate pe site-ul instituţiei statului în ianuarie 2016.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea celor peste 94.000 de soldaţi în apropierea graniţelor Ucrainei şi în "teritoriile ocupate temporar" ...
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu mai vrea. La ce preț
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu ...
Engie, cel mai mare furnizor pentru persoane fizice din România, este furnizorul de ultimă instanță care a venit cu cel ...
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că măsurile de protecţie sanitară aferente sărbătorilor de iarnă ...