Un vaccin global împotriva Ebola ar putea fi disponibil peste cinci ani – Leslie Lobel

Un 'vaccin global' efectiv pentru diferitele tulpini ale virusului Ebola va fi disponibil peste aproximativ cinci ani, apreciază Leslie Lobel, cercetător în cadrul Universităţii Ben-Gurion din Israel, potrivit EFE.
Economica.net - mie, 29 oct. 2014, 14:09
Un vaccin global împotriva Ebola ar putea fi disponibil peste cinci ani - Leslie Lobel

De doi ani, Leslie Lobel studiază comportamentul mai multor tulpini ale acestui virus în laboratorul său de la universitatea israeliană, în coordonare cu un institut de cercetări din Uganda, ţară în care călătoreşte de mai multe ori pe an. A fost în luna august 2014 şi va mai merge în noiembrie.

Pornind de la supravieţuitori, cercetătorul analizează modul în care se obţine imunitatea împotriva bolii folosind aşa-numiţii anticorpi monoclonali umani.

‘În ultimii patru ani am dezvoltat o bibliotecă de anticorpi umani care pot neutraliza virusurile Ebola şi Marburg’, spune Leslie Lobel.

Deşi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că vaccinul pentru stoparea actualei epidemii ar putea fi gata la începutul anului 2015 pentru a fi utilizat în Africa, Leslie Lobel consideră că anunţul este precipitat.

Nu se pot produce tratamente într-un mod atât de accelerat în actuala epidemie, ‘pur şi simplu nu este realist, indiferent câţi bani s-ar investi’, apreciază virusologul.

În prezent, armata americană dispune de un vaccin activ, însă obiectivul lui Leslie Lobel este de a crea unul pasiv pornind de la componente produse de sistemul imunitar uman.

Newyorkez de origine şi educat la Universitatea Columbia, acest expert în Ebola a emigrat în Israel în 2003. Pentru a-şi desfăşura activitatea, beneficiază de finanţare din partea unor instituţii ca Pentagonul şi Uniunea Europeană.

‘Principala noastră provocare este de a face societatea să înţeleagă că bolile infecţioase sunt o problemă’, subliniază expertul.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că vaccinurile la care lucrează în prezent un laborator elveţian şi unul canadian ar putea fi administrate în ianuarie personalului medical din ţările afectate.

Leslie Lobel susţine însă că, deşi înţelege că persoanele care îşi dau viaţa pentru a le salva pe celelalte trebuie să fie imunizate, s-ar putea crea o gravă problemă politică.

‘Ce tip de mesaj i se transmite poporului Liberiei – acela că persoanele care îi îngrijesc sunt mai importante?’, se întreabă cercetătorul, potrivit căruia vaccinul trebuie să fie accesibil pentru toţi cei expuşi.

Leslie Lobel a început să se intereseze de Ebola pentru că, dat fiind înaltul grad de mortalitate, dacă se obţine vaccinul se salvează multe vieţi.

Te-ar mai putea interesa și
David Sassoli: Summitul de la Porto este fundamental pentru modelarea perspectivei sociale de redresare a UE
David Sassoli: Summitul de la Porto este fundamental pentru modelarea perspectivei sociale de redresare a UE
Summitul Social european ce are loc vineri şi sâmbătă la Porto este unul "fundamental" pentru ''modelarea perspectivei sociale a redresării Uniunii Europene'' după pandemia de COVID-19, pe baza......
Numărul de locuri de muncă create în aprilie în SUA, cu mult sub așteptările economiștilor
Numărul de locuri de muncă create în aprilie în SUA, cu mult sub așteptările economiștilor
Numărul locurilor de muncă create de angajatorii americani în aprilie a fost mult sub estimările analiştilor, probabil ...
Klaus Iohannis: Banii destinații revenirii în urma pandemiei vor merge și către pilonul social
Klaus Iohannis: Banii destinații revenirii în urma pandemiei vor merge și către pilonul social
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri că pandemia de COVID-19 nu afectează doar sănătatea oamenilor şi economiile, ...
Philip Morris International l-a numit pe Jacek Olczak în funcția de Chief Executive Officer
Philip Morris International l-a numit pe Jacek Olczak în funcția de Chief Executive Officer
Compania Philip Morris International (PMI) a anunțat vineri că, în urmă Adunării Generale a Acționarilor care a avut ...