Un vaccin global împotriva Ebola ar putea fi disponibil peste cinci ani – Leslie Lobel

Un 'vaccin global' efectiv pentru diferitele tulpini ale virusului Ebola va fi disponibil peste aproximativ cinci ani, apreciază Leslie Lobel, cercetător în cadrul Universităţii Ben-Gurion din Israel, potrivit EFE.
Economica.net - mie, 29 oct. 2014, 14:09
Un vaccin global împotriva Ebola ar putea fi disponibil peste cinci ani - Leslie Lobel

De doi ani, Leslie Lobel studiază comportamentul mai multor tulpini ale acestui virus în laboratorul său de la universitatea israeliană, în coordonare cu un institut de cercetări din Uganda, ţară în care călătoreşte de mai multe ori pe an. A fost în luna august 2014 şi va mai merge în noiembrie.

Pornind de la supravieţuitori, cercetătorul analizează modul în care se obţine imunitatea împotriva bolii folosind aşa-numiţii anticorpi monoclonali umani.

‘În ultimii patru ani am dezvoltat o bibliotecă de anticorpi umani care pot neutraliza virusurile Ebola şi Marburg’, spune Leslie Lobel.

Deşi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că vaccinul pentru stoparea actualei epidemii ar putea fi gata la începutul anului 2015 pentru a fi utilizat în Africa, Leslie Lobel consideră că anunţul este precipitat.

Nu se pot produce tratamente într-un mod atât de accelerat în actuala epidemie, ‘pur şi simplu nu este realist, indiferent câţi bani s-ar investi’, apreciază virusologul.

În prezent, armata americană dispune de un vaccin activ, însă obiectivul lui Leslie Lobel este de a crea unul pasiv pornind de la componente produse de sistemul imunitar uman.

Newyorkez de origine şi educat la Universitatea Columbia, acest expert în Ebola a emigrat în Israel în 2003. Pentru a-şi desfăşura activitatea, beneficiază de finanţare din partea unor instituţii ca Pentagonul şi Uniunea Europeană.

‘Principala noastră provocare este de a face societatea să înţeleagă că bolile infecţioase sunt o problemă’, subliniază expertul.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că vaccinurile la care lucrează în prezent un laborator elveţian şi unul canadian ar putea fi administrate în ianuarie personalului medical din ţările afectate.

Leslie Lobel susţine însă că, deşi înţelege că persoanele care îşi dau viaţa pentru a le salva pe celelalte trebuie să fie imunizate, s-ar putea crea o gravă problemă politică.

‘Ce tip de mesaj i se transmite poporului Liberiei – acela că persoanele care îi îngrijesc sunt mai importante?’, se întreabă cercetătorul, potrivit căruia vaccinul trebuie să fie accesibil pentru toţi cei expuşi.

Leslie Lobel a început să se intereseze de Ebola pentru că, dat fiind înaltul grad de mortalitate, dacă se obţine vaccinul se salvează multe vieţi.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Concurenţa investighează un posibil abuz de poziţie dominantă al firmei de medicamente Boehringer Ingelheim RCV Gmbh&CO pentru blocarea concurenților
Concurenţa investighează un posibil abuz de poziţie dominantă al firmei de medicamente Boehringer Ingelheim RCV Gmbh&CO ...
Consiliul Concurenţei investighează un posibil abuz de poziţie dominantă al companiei Boehringer Ingelheim RCV GmbH&Co ...
Renault va elimina mai puţine locuri de muncă în Franţa decât intenţiona iniţial
Renault va elimina mai puţine locuri de muncă în Franţa decât intenţiona iniţial
Constructorul auto francez Renault a finalizat negocierile cu sindicatele pentru un nou acord pe trei ani, fiind revizuit ...
Petrom a vândut un teren de 4,4 ha lui Dan Șucu, proprietarul Mobexpert și Cosmin Savu-Cristescu, acționar majoritar al Redport Capital
Petrom a vândut un teren de 4,4 ha lui Dan Șucu, proprietarul Mobexpert și Cosmin Savu-Cristescu, acționar majoritar ...
Redport Capital, dezvoltatorul The Level Apartments din zona de nord a Bucureștiului, a achiziționat recent alături de ...