Avionul EgyptAir Paris – Cairo, cu 66 de persoane la bord, dispărut de pe radar, s-a prăbuşit UPDATED

Un avion al EgyptAir care făcea legătura între Paris şi Cairo a dispărut în această dimineaţă de pe ecranele radarelor, a anunţat compania aeriană, citată de agenţiile EFE şi AFP.
Economica.net - joi, 19 mai 2016, 05:07
Avionul EgyptAir Paris - Cairo, cu 66 de persoane la bord, dispărut de pe radar, s-a prăbuşit UPDATED

Zborul MS804 se afla la o altitudine de 37.000 de picioare şi intrase în spaţiul aerian egiptean când a dispărut de pe radare joi, la ora locală 02:45 (00H45 GMT), a precizat Egyptair pe contul său de Twitter, indicând că este vorba de un aparat Airbus A320.

În avion se aflau 56 de pasageri şi 10 membri ai echipajului, potrivit mass-media.

Ministrul egiptean al aviaţiei civile a afirmat joi dimineaţă că echipe de prim-ajutor şi salvare efectuează operaţiuni de căutare a avionului companiei EgyptAir care a dispărut de pe ecranele radarelor, transmite agenţiile internaţionale de presă.

UPDATE 14:00 – Autorităţile elene anunţă că nu au găsit până acum nicio urmă a avionului EgyptAir

Autorităţile elene au anunţat joi că o operaţiune de căutare este în curs de desfăşurare în largul insulei greceşti Karpathos pentru găsirea avionului EgyptAir dispărut în cursul dimineţii, însă nimic nu a fost găsit până în acest moment, relatează Reuters.

Avioane şi nave ale Ministerului Apărării elen desfăşoară operaţiuni de căutare la sud de insula Karpathos, unde se crede că s-ar fi prăbuşit aeronava cu 66 de persoane la bord.

‘Absolut nimic nu a fost găsit până acum’, a afirmat un important oficial al pazei de coastă pentru Reuters.

UPDATE 13:29 – Airbus confirmă dispariţia unui aparat A320 operat de Egyptair

Airbus a confirmat, joi, ‘cu regret’ că un aparat Airbus A320, operat de compania Egyptair, a dispărut în jurul orei 2:30 am (ora Cairo) deasupra Mării Mediterane. În linie cu anexa 13 a ICAO, Airbus este gata să ofere orice asistenţă tehnică agenţiei franceze de resort – BEA – şi autorităţilor responsabile cu investigarea incidentului.

UPDATE 11:27 – Experţii francezi nu exclud posibilitatea unui atentat

 Experţi consultaţi de presa franceză în legătură cu dispariţia avionului EgyptAir care efectua o cursă Paris-Cairo nu exclud ca aparatul de zbor să fi fost ţinta unui atentat, în condiţiile în care avionul de tip Airbus A320 era relativ nou, pilotul avea la activ peste 6.000 de ore de zbor, iar vremea era bună în momentul dispariţiei aeronavei de pe radare.

Gérard Feldzer, consultant în domeniul transporturilor, a explicat pentru Le Parisien că există mai multe elemente care permit excluderea ipotezei unei erori umane. ‘Pornind de la informaţiile de care dispunem, ipoteza unui atentat este privilegiată. Un avion care dispare brusc de pe radare, la mare altitudine, probabil deasupra mării… Ne putem gândi că a fost vorba despre o bombă la bord, deşi deocamdată nu putem fi siguri 100%. Ceea ce este sigur este că echipajul nu a putut transmite un mesaj SOS (…)’, a spus el.

Avionul Airbus A320 fusese dat în exploatare în 2003, echipajul era experimentat, pilotul avea la activ peste 6.000 de ore de zbor, compania EgyptAir este una cu experienţă, toate aceste elemente excluzând o eroare de pilotaj sau un incident mecanic, potrivit lui Feldzer. ‘De exemplu, în cazul exploziei unui motor, echipajul are timp să transmită un mesaj SOS’, a spus el.

Întrebat dacă nu cumva condiţiile meteo au avut vreun rol în dispariţia avionului cu 66 de pasageri la bord, Feldzer a spus că, din informaţiile cunoscute, condiţiile meteo erau bune. De altfel, potrivit Reuters, Organizaţia europeană pentru siguranţa navigaţiei aeriene (Eurocontrol) a anunţat că joi dimineaţa nu au existat condiţii meteo nefavorabile în vecinătatea zonei în care a dispărut avionul.

‘Din ceea ce ştim de la sistemele informatice, credem că Airbus-ul se afla la altitudinea de croazieră şi începuse să coboare uşor sub această altitudine. Nu putea fi lovit cu arme clasice. Ar trebui să aflăm acum dacă este vorba despre o persoană aflată la bord şi care să fie responsabilă de (producerea unei) explozii, (sau) dacă o bombă a fost ascunsă (în cabină) la o escală precedentă sau (pe aeroportul parizian) Roissy. Evident, este încă prea devreme ca să avem răspunsuri’, a declarat Feldzer.

La rândul său, Jean-Paul Troadec, fostul preşedinte al Biroului de Anchete şi Analize pentru securitatea aviaţiei civile (BEA), a declarat pentru Europe1 că ‘ar putea fi vorba despre un atentat’. ‘Lucrăm cu câteva ipoteze. Ne gândim obligatoriu la posibilitatea unui atentat la bord, cu o bombă sau cu un atentator kamikaze. Ipoteza unei defecţiuni tehnice, în condiţiile în care vremea era bună, pare şi ea posibilă, dar nu este prioritară. Ne-am putea gândi la o rachetă, ca în cazul avionului Malaysia Airlines, în iulie 2014’, a declarat el.

Potrivit specialistului francez în aviaţie civilă, ‘dacă echipajul nu a trimis un mesaj SOS este pentru că evenimentul (de la bordul avionului) a fost foarte brutal. Un defecţiune la un motor sau o problemă tehnică nu produc un accident subit. Or, în acest caz, echipajul nu a reacţionat, deci ne putem gândi la un atentat’, a explicat Troadec. Totodată, expertul francez a insistat că ‘EgyptAir este o companie care are autorizaţie să deservească Europa, ceea ce înseamnă că nu figurează pe lista neagră a UE’ (lista UE privind siguranţa aeriană conţine liniile aeriene pe care Comisia Europeană a decis să le supună unei interdicţii totale sau parţiale de operare în UE, pe motiv că nu au aderat la standardele internaţionale aplicabile în materie de siguranţă aeriană – n.r.).

UPDATE 11:05 Avionul EgyptAir s-a prăbuşit în largul insulei greceşti Karpathos în spaţiul aerian egiptean (surse aeroportuare)
 
Avionul EgyptAir care a dispărut de pe radare joi dimineaţa cu 66 de persoane la bord s-a prăbuşit în largul insulei greceşti Karpathos, în sud-estul Mării Egee, ‘într-un moment în care se afla în spaţiul aerian egiptean’, informează o sursă din cadrul aviaţiei civile greceşti, citat de AFP şi preluat de Agerpres.

‘În jurul orei 00:29 GMT (03:29 ora locală), în timp ce se afla în spaţiul aerian egiptean, avionul a dispărut de pe radarele greceşti. (…) El s-a prăbuşit la circa 130 de mile de insula Karpathos’, situată între Rhodos şi Creta, a mai declarat sursa citată.

UPDATE 9:45 – Oficiali egipteni: Avionul s-a prăbuşit

Oficiali egipteni din domeniul aviaţiei au declarat că avionul dispărut de pe radare s-a prăbuşit, potrivit AP.

UPDATE – 9:39 – Mesajul de urgenţă transmis de aeronava EgyptAir a fost primit la două ore după dispariţia avionului de pe radare

Mesajul de urgenţă transmis de aeronava dispărută deasupra Mării Mediterana ar fi fost recepţionat de o unitate militară egipteană la ora locală 4.26,adică la circa două ore după momentul în care avionul a dispărut de pe radare, potrivit autorităţilor aviatice civile, citate de Russia Today.

UPDATE 9:16 – Purtătoare de cuvânt EgyptAir: Pilotul avionului dispărut a lansat un apel de urgenţă înainte de pierderea comunicaţiilor

Pilotul avionului EgyptAir dispărut a lansat un apel de urgenţă înainte de pierderea comunicaţiilor, a declarat o purtătoare de cuvânt a companiei, citată de Bloomberg, ceea ce contrazice informaţiile iniţiale.

UPDATE 8:40 – Avionul s-ar fi prăbuşit în Marea Mediterană

Cursa EgyptAir MS804, care a dispărut joi de pe radare, în timp ce zbura de la Paris la Cairo s-a prăbuşit în Marea Mediterana, au declarat surse din companie citate de postul de televiziune Al Mayadeen, relatează Sputnik News.

UPDATE 8:15 – Autorităţile egiptene au demarat căutărea avionului de pasageri al companiei Egyptair

Compania aeriană Egyptair, a cărui avion a dispărut joi dimineaţă de pe radare în timp ce se întorcea din Paris la Cairo, a anunţat anterior că au fost angajate toate măsurile necesare în astfel de situaţii pentru căutarea avionului dispărut, potrivit AFP şi Reuters. 

Aviaţia civilă egipteană a început să colecteze informaţii despre starea tehnică a acestui aparat de zbor.

Zborul Egyptair MS804 a pierdut contactul cu aparatele radar la 02:45 (ora Cairului)’, a indicat Egyptair pe contul său de Twitter, confirmând că la bordul avionului se aflau 59 de pasageri şi 10 membri ai echipajului, potrivit AFP.

‘EgyptAir a avertizat autorităţile competente, iar echipele de salvare au început căutările’, a adăugat compania, subliniind faptul că avionul a dispărut de pe radar ‘ după ce intrase în spaţiul aerian egiptean, aproximativ zece mile’ (16 km).

Nu se ştie deocamdată dacă este vorba de un accident sau de un act criminal, notează agenţia franceză de presă, care nu a reuşit să obţină o poziţie oficială de la responsabili egipteni.

În martie, un pirat al aerului a deturnat în Cipru un avion EgyptAir, care decolase din Alexandria ş transporta 55 de pasageri. La sosirea în aeroportul cipriot Larnaca, individul a eliberat o mare parte din pasageri, apoi situaţia a fost reglementată fără probleme după şase ore de negocieri.

În acest context, AFP aminteşte că gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) a revendicat un atentat cu bombă împotriva unui avion charter din Rusia, ce s-a prăbuşit 31 octombrie 2015 în nordul peninsulei Sinai, cu 224 de persoane la bord. Nu au existat atunci supravieţuitori.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...