Mugur Isărescu va fi din nou guvernator al Băncii Naţionale. Liviu Voinea, viceguvernator

Mugur Isărescu, actualul guvernator al Băncii Naţionale, a fost votat de comisiile reunite de buget finanţe pentru prelungirea mandatului.
Mihai Banita - lun, 16 iun. 2014, 11:28
Mugur Isărescu va fi din nou guvernator al Băncii Naţionale. Liviu Voinea, viceguvernator

Florin Georgescu a fost votat cu unanimitate pentru încă un mandat în funcţia de prim-viceguvernator.

Bogdan Olteanu a fost votat în unanimitate pentru pentru un nou mandat în funcţia de viceguvernator şi merge mai departe pentru votul din plen.

De asemenea, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a primit 30 de voturi pentru, 3 împotrivă şi 4 abţineri şi va ocupa funcţia de viceguvernator al Băncii Naţionale.

Cristian Popa, vice al BNR în prezent, a primit doar 6 voturi pentru, 24 împotrivă, 4 abţineri. Astfel, Popa, considerat unul dintre cei mai buni profesionişti din BNR îşi va pierde mandatul din octombrie.

Pentru funcţia de membru simplu al CA s-a votat astfel:

Virgiliu Stoenescu, care a mai ocupat funcţia de membru al CA în perioada 2004-2009, cel mai probabil revini la BNR după ce a fost votat cu 35 de voturi pentru şi 2 abţineri de către comisie.

Gheorghe Gherghina, secretar de stat în Ministerul de Finanţe, cunoscut ca omul care face bugetul, a primit 36 de voturi pentru şi o abţinere.

Daniel Dăianu se întoarce la BNR, după ce a primit 34 de voturi pentru.

Agnes Nagy, rămâne la BNR cu susţinerea UDMR, după ce a primit 33 de voturi pentru.

Dinu Marin rămâne şi el în CA cu 32 de voturi de voturi.

Nicolae Dănilă a primit un sigur vor favorabil şi cel mai probabil îşi va pierde locul de la BNR.

Votul din Comisie s-a regăsit întotdeauna în votul final dat de Camerele Reunite ale Parlamentului, ultima instanţă care decide componenţa Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României. Astfel, din noul CA al BNR ies Nicolae Dănilă şi Cristian Popa, alături de Napoleon Pop, care nu şi-a mai depus candidatura, şi intră Liviu Voinea (viceguvernator în locul lui Popa) alături de Gheorghe Gherghina şi Daniel Dăianu.

Mugur Isărescu este cel mai longeviv guvernator de Bancă Centrală din Europa. Este la al cincilea mandat la şefia Băncii Naţionale, şi este singurul conducător al instituţiei din septembrie 1990 până în pereznt.

Activitatea sa la conducerea BNR a fost suspendată doar în perioada în care a fost prim-ministru, între decembrie 1999 şi decembrie 2000.

Te-ar mai putea interesa și
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung Electronics a prezentat miercuri seară o analiză detaliată a gamei sale de televizoare și soundbar-uri pentru anul 2024 la evenimentul Unbox & Discover, evidențiind cele mai recente......
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacția prin care Ubitech Construcții S.R.L. intenționează să preia Copraag Entrepreneur ...
Modificările climatice vor ține turiștii în camere. Zilele „bune” de petrecut afară scad, iar pierderile pentru economie pot fi uriașe
Modificările climatice vor ține turiștii în camere. Zilele „bune” de petrecut afară scad, iar pierderile pentru ...
Anul 2024 se anunță unul bun pentru destinațiile de vârf din sudul continentului, susținând economiile Spaniei, Portugaliei ...