Undă verde pentru exporturile de petrol din SUA. Un gigant petrolier american a ieşit din Rusia

Congresul Statelor Unite a votat, săptămâna trecută, o rectificare bugetară care cuprinde, printre altele, ridicarea interdicţiei asupra exportului de petrol, în vigoare de 40 de ani. O decizie istorică, prin care este înlăturat embargoul introdus în timpul crizei petrolului din anii '70. Pe termen scurt, impactul în piaţă va fi cel mai probabil neglijabil, deoarece prăbuşirea preţurilor petrolului face puţin atractivă varianta exportului pentru producătorii de petrol din SUA, care au costuri mai ridicate decât arabii sau ruşii.
Economica.net - mar, 22 dec. 2015, 22:04
Undă verde pentru exporturile de petrol din SUA. Un gigant petrolier american a ieşit din Rusia

Totodată, gigantul petrolier american ConocoPhilips a ieşit din Rusia după 25 de ani de activitate acolo, potrivit Financial Times.

Conoco este una dintre primele companii străine care a reuşit să pătrundă pe piaţa rusă – negocierile au început înainte de destrămarea Uniunii Sovietice. Un sfert de secol marcat de dificultăţile tradiţionale cu care se confruntă investitorii străini în sectorul energetic al Rusiei, încărcat de tensiuni politice, şi încheiat pe fundalul prăbuşirii istorice a preţului petrolului, care a picat de la peste 110 dolari pe baril în vara anului trecut la sub 40 de dolari pe baril în prezent.

Compania americană a finalizat vânzarea ultimului activ deţinut în Rusia, o participaţie de 50% la proiectul Polar Lights din nord-vestul teritoriului rus, investiţie începută în 1992. ConocoPhilips a fost acţionar la gigantul Lukoil, unde a acumulat, după 2004, un pachet de 20% din acţiuni, pe care l-a vândut în 2011, când a decis să înceapă retragerea de pe piaţa rusă.

La o săptămână înaintea votului din Congresul SUA, adjunctul ministrului rus al Finanţelor avertiza că guvernul de la Moscova estimează că preţul petrolului va rămâne în intervalul 40-60 de dolari pe baril cel puţin pentru următorii 10 ani. Oficialul rus a punctat atunci, potrivit Forbes, că Rusia poate trece fără probleme peste această perioadă dificilă, însă alţi producători vor fi mai puţin norocoşi.

Rubla rusească a pierdut aproximativ jumătate din valoare faţă de dolar în ultimul an şi jumătate, pe fondul sancţiunilor economice adoptate de SUA şi UE în urma anexării Peninsulei Crimeea şi izbucnirii conflictului separatist din estul Ucrainei. Sancţiunile fac foarte dificil acesul companiilor ruseşti la finanţare, tehnologie şi produse occidentale, iar prăbuşirea preţurilor la petrol şi gaze loveşte principala sursă de venit a Rusiei. Toate acestea într-o perioadă în care Kremlinul încearcă să-şi menţină sfera de influenţă geopolitică – vezi conflictul din Ucraina şi intervenţia în Siria, unde sprijină regimul Al Assad contrar intereselor occidentale, dar cooperează deopotrivă cu puterile aliate şi cu guvernul Assad în lupta împotriva teroriştilor din gruparea Statul Islamic (ISIS).

Piaţa petrolului traversează o mutaţie fundamentală. Apariţia Statelor Unite ca mare producător de petrol şi gaze, mai nou cu potenţial de mare exportator, ameninţă poziţia de forţă a OPEC şi anunţă vremuri grele pentru ţările care depind în mare măsură sau exclusiv de exporturile de hidrocarburi.

Producţia de petrol a Statelor Unite aproape s-a dublat în ultimii şapte ani, odată ce progresul tehnologiei a scos la suprafaţă hidrocarburi din depozite de şist aflate la mare adâncime. Galonul de benzină a ajuns să coste 2 dolari în SUA.

OPEC, cartelul de state care trăiesc din petrodolari, este în pragul dezastrului. Arabia Saudită şi aliaţii săi din Golful Persic refuză să reducă producţia, încercând deopotrivă să-şi protejeze cota de piaţă şi să înfometeze companiile americane care au investit în exploatări de şist, greu de susţinut economic la preţurile actuale.

Preţul petrolului evoluează însă ciclic. Mai devreme sau mai târziu, va începe din nou să crească. Cât de repede vor reuşi producătorii americani să ocupe o felie din piaţa mondială rămâne un mare semn de întrebare. Pentru OPEC şi Rusia, cea mai bună variantă pare să fie o cât mai îndelungată întârziere a inevitabilei scumpiri a barilului.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul argentinian a redus bugetul universităţilor publice cu 71% – Sute de mii de oameni au ieşit pe străzi pentru a protesta împotriva austerităţii din educaţie
Guvernul argentinian a redus bugetul universităţilor publice cu 71% – Sute de mii de oameni au ieşit pe străzi ...
Sute de mii de oameni au ieşit marţi pe străzi în Argentina pentru a protesta împotriva reducerilor de cheltuieli în domeniul învăţământului superior, relatează dpa....
Infrastructuri energetice au luat foc în regiuni ruse după atacuri cu drone dinspre Ucraina – autorităţi ruse
Infrastructuri energetice au luat foc în regiuni ruse după atacuri cu drone dinspre Ucraina – autorităţi ruse
Infrastructuri energetice au luat foc miercuri în regiunea rusă Smolensk, la circa 400 de km de frontiera cu Ucraina, după ...
Ordinea mondială construită după 1945 este „în pragul distrugerii” – Amnesty International
Ordinea mondială construită după 1945 este „în pragul distrugerii” – Amnesty International
 Ordinea mondială construită după 1945 este "în pragul distrugerii", a avertizat secretara generală a Amnesty International, ...
Biden doreşte să trimită arme în Ucraina „chiar din această săptămână”
Biden doreşte să trimită arme în Ucraina „chiar din această săptămână”
Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat marţi că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în ...