Unde au scăzut cel mai mult preţurile proprietăţilor rezidenţiale în 2011

În regiunea Bucureşti şi Judeţul Ilfov preţurile proprietăţilor rezidenţiale au scăzut cu 7,9%, în medie, în 2011 faţă de 2010, în regiunea Dunăre - cu 5,2%, în  Muntenia (-5,1%), Sud (-5%) şi Vest (-3,7%), arată EFG Eurobank Property Services SA România, în Indicele Anual al Proprietăţilor Rezidenţiale pentru piaţa românească, T4 2011, remis, duminică, agenţiei Agerpres.
Economica.net - Dum, 26 feb. 2012, 10:22
Unde au scăzut cel mai mult preţurile proprietăţilor rezidenţiale în 2011

Preţurile proprietăţilor rezidenţiale din România au scăzut în medie cu 4,3%, în 2011, faţă de 2010, într-un ritm ceva mai lent în comparaţie cu reducerea de 4,6% înregistrată între 2009 şi 2010, relevând o continuare a tendinţei descrescătoare care a început la mijlocul anului 2008.

La nivel trimestrial, indicele general a arătat un comportament stabil, fără fluctuaţii semnificative. Mai precis, în al doilea şi al treilea trimestru, indicele a arătat o scădere de 1,3% şi, respectiv, de -2,4%, în timp ce în primul şi al patrulea trimestru a cunoscut o modificare uşoară de +0,5% şi respectiv de -0,7%, probabil ca o consecinţă a sezonalităţii.

Nivelul preţurilor pentru Moldova, Nord şi Centru a rămas relativ stabil.

Indicii anuali aferenţi zonelor Bucureşti Centru şi Bucureşti Periferie au înregistrat o scădere de -9,9% şi respectiv de -11,3%, indicând semne de corectare suplimentară a preţurilor. În schimb, indicele judeţului Ilfov nu a urmat aceeaşi tendinţă, încheind anul cu o creştere de 1,3%.

În ultimul trimestru al anului 2011, indicele zonal Bucureşti Centru a înregistrat o scădere de -4,5% de la un trimestru la altul, faţă de o creştere de 3,8% în timpul trimestrului anterior.

Referitor la rezultatele din ultimul trimestru, doar două regiuni din România, Centru şi Dunăre, au înregistrat valori trimestriale în creştere uşoară, de +1,1% şi respectiv, de +0,4%. Pe de altă parte, cea mai rapidă scădere trimestrială a preţurilor s-a înregistrat în Vest, urmată de Moldova, care pare să înregistreze o corectare puternică a performanţei pozitive înregistrată în restul anului.

La nivelul marilor oraşe, Brăila se află în fruntea performanţelor trimestriale, înregistrând o cifră anuală de creştere pozitivă, urmată de Oradea, în timp ce, Galaţi şi Brăila sunt singurele oraşe mari cu o creştere pozitivă a preţurilor, atât la nivelul indicelui trimestrial, cât şi al celui anual. Indicii celorlalte oraşe prezintă o contracţie moderată a preţurilor, majoritatea demonstrând o performanţă îmbunătăţită în ultimul trimestru comparativ cu trimestrul anterior.

Preţurile apartamentelor din România arată semne de stabilizare, înregistrând o scădere trimestrială de doar 0,5%, în timp ce evoluţia pentru întregul an a fost mai severă de -5,6% an (comparând ultimul trimestru al anului 2011 cu ultimul trimestru al anului 2010).

Preţurile locuinţelor din România rămân pe un trend descrescător, apreciază EFG Eurobank Property Services SA România.

Te-ar mai putea interesa și
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP Inc. au anunțat un parteneriat istoric, pe mai mulți ani pentru promovarea inovării sustenabile și pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1 Scuderia Ferrari,......
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Producătorul de armament VMZ Sopot, companie deţinută de statul bulgar, a raportat venituri record de 828 de milioane ...
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung Electronics a prezentat miercuri seară o analiză detaliată a gamei sale de televizoare și soundbar-uri pentru ...
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal ...