Unde îşi plasează banii personali şefii celor mai mari firme de investiţii din România

Liderii celor mai mari cinci firme de administrare a fondurilor mutuale din România şi-ar plasa banii proprii mai ales în acţiuni listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), potrivit declaraţiilor proprii date cu prilejul unei dezbateri publice, la care a fost invitată şi ECONOMICA.NET.
Adrian N. Ionescu - mar, 10 feb. 2015, 22:07
Unde îşi plasează banii personali şefii celor mai mari firme de investiţii din România

Cei cinci lideri ai celor mai mari firme de administrare a fondurilor mutuale din România s-au declarat adepţii unor scenarii de plasamante financiare în care rolul principal îl joacă investiţiile în acţiuni şi, desigur, chiar în fonduri mutuale cu expunere mare pe acţiuni.

Directorii responsabili cu administrarea unor active de peste 14 miliarde de lei, pentru peste 250.000 de investitori individuali, au spus că, personal, ar  investi între 25 şi 90% în acţiuni listate la Bursa de Valori Bucureşti  (BVB) şi / sau în fonduri mutuale cu expunere în acţiuni, eventual în cele pe care le administrează.

În ce investesc cei mai mari  cinci manageri de investiţii din România?

Dragoş Neacşu, preşedintele executiv al Erste Asset Management România (EAM) alocă 60% din totalul resurselor în acţiuni, prin fondurile mutuale. Restul de 40% se împarte în proporţii egale între fondurile monetare, care fac plasamente majoritare în depozite şi în alte instrumente bancare pe termen scurt, respectiv în fondurile de obligaţiuni, care fac plasamente în titluri de stat, obligaţiuni corporatiste şi municipale.

EAM este unul dintre liderii autoritari al pieţei fondurilor mutuale, cu o cotă de piaţă de 41,2% dintr-un total al activelor nete de peste 20,6 miliarde de lei, la sfârşitul lunii ianuarie 2015.

Firma administrează cel mai mare fond mutual din România şi unul dintre cele mai mari din Europa Centrală şi de Est, fondul ERSTE Bond Flexible, care a depăşit pragul de şapte miliarde de lei active net şi care a avut un randamentul pe ultimele 12 luni a fost de 7,05%.

Directorul de investiţii al Raiffeisen Asset Management (RAM), Robert Burlan, se concentrează în proporţie de peste 50% pe fondurile mutuale cu capital protejat, al căror tip de management al resurselor  se bazează pe transferul acestora spre acţiuni, dinspre depozitele bancare şi instrumentele cu venit fix, atunci când acestea nu mai au rezultate bune, aşa cum se întâmplă în prezent, ca urmare a scăderii dramatice a dobânzilor.

RAM a fost primul administrator de investiţii care a lansat fondurile cu capital protejat. E este al doilea cel mai mare administrator de fonduri mutuale, cu o cotă de piaţă de 26,8%.

Milan Pruşan, directorul de „business development” al ING Investment Management România (8,2% investeşte peste 70% din resurse în acţiuni.

Dan Nicu, directorul general al BRD Asset Management (11,8%, cotă de piaţă) investeşte între 25 şi 35% din resurse în acţiuni.

La rândul său, Aurel Bernat, directorul de investiţii al BT Asset Management (8,2% cotă de piaţă), preferă să dea 50% din bani pe acţiuni, 30% în depozite bancare şi restul într-un mix de aur, petrol şi derivate.

Managerii de bani citaţi au atras atenţia asupra momentului prielnic pentru reorientarea plasamentelor micilor investitori spre acţiuni şi spre fondurile mutuale cu expunere pe acţiuni de la BVB, sub rezerva că fiecare investitor îşi are propriul profil de risc şi că nu exista o reţeta universala.

Pentru fiecare investitor este potrivită o anume propunere, legată atât de toleranţa sa la risc, pe care de obicei nu şi-o cunoaşte, de vârsta şi obiectivele sale.

Citeşte şi

Vin bani noi la Bursa din Bucureşti. Peste 500 de milioane de lei vor intra numai de la fondurile mutuale, în 2015

şi

Fondurile româneşti de investiţii au atras în ianuarie peste 127 milioane euro de la investitori

Avertisment

Nu este în intenţia profesioniştilor citaţi şi cu atât mai puţin a ECONOMICA.NET să sugereze luarea unor decizii de investiţii, ca urmare a publicării celor de mai sus.

Articolele ECONOMICA.NET despre eventuale evoluţii ale pieţelor financiare au rost exclusiv informativ, privind eventualele repere ale acestora.

ECONOMICA.NET nu face consultanţă de investiţii şi nici promovare de instrumente financiare. Atragem atenţia că singurii responsabili pentru asumarea unor riscuri sunt aceia care iau deciziile de investiţii. Acestea trebuie bazate pe cercetare personală de piaţă.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul Carrefour a avut anul trecut cu peste 760 de angajați mai puțin decât în 2020. Profitul Carrefour SA a crescut cu peste 36%
Grupul Carrefour a avut anul trecut cu peste 760 de angajați mai puțin decât în 2020. Profitul Carrefour SA a crescut ...
Grupul francez Carrefour a avut anul trecut în trei dintre cele patru entități pe care le controlează un număr mediu de angajați cu peste 760 mai mic decât în 2020. Retailerul susține însă......
Boloş: Sumele din PNRR pentru energie se vor suplimenta
Boloş: Sumele din PNRR pentru energie se vor suplimenta
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat că este obligatoriu să fie regândit capitolul ...
Ford în pericol să nu mai poată comercializa în Germania automobile capabile să se conecteze la Internet
Ford în pericol să nu mai poată comercializa în Germania automobile capabile să se conecteze la Internet
Un tribunal german a emis o decizie care interzice grupului auto Ford să producă şi să comercializeze automobile capabile ...
Aderarea Ucrainei la UE va lua „indubitabil 15 sau 20 de ani”, declară ministrul francez pentru afaceri europene
Aderarea Ucrainei la UE va lua „indubitabil 15 sau 20 de ani”, declară ministrul francez pentru afaceri europene
Aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană va lua ''indubitabil 15 sau 20 de ani'', a estimat duminică ministrul delegat francez ...