Unde merg banii din taxa de cogenerare din facturile de curent. Topul oraşelor

46 de producători de energie electrică şi termică vor primi în acest an bonusuri pentru energia produsă în sistem de cogenerare eficientă, strânse din facturile tuturor consumatorilor, potrivit unui ordin al preşedintelui Autorităţii de Reglementare în Energie.
Economica.net - mar, 03 iun. 2014, 21:02
Unde merg banii din taxa de cogenerare din facturile de curent. Topul oraşelor

Consumatorii de energie termică în sistem centralizat din Bucureşti, Craiova şi Ploieşti sunt, teoretic, cei mai mari beneficiari ai schemei de sprijin pentru cogenerare eficientă,  schemă suportată de toţi consumatorii de energie electrică din România printr-o contribuţie de 1,8 bani pentru fiecare KWh (1,8 lei pentru un consum de 100 KWh lunar) consumat.

Centralele termoelectrice din Bucureşti, Craiova şi Ploieşti au cea mai mare putere instalată eligibilă pentru a se califica la schema bonus, care le asigură accesul la banii luaţi din facturi. Astfel, CET Bucureşti Sud poate primi bonus pentru o capacitate instalată de  187 MW, CET Bucureşti Vest pentru 186 MW, iar CET Progresu pentru 128 MW.

Dalkia Termo Prahova SRL, compania care operează CET Brazi şi alimentează cu energie termică Ploieştiul are o capacitate instalată electrică eligibilă pentriu schema de sprijin de 107 MW. Pe locul trei în clasamentul oraşelor cu centrale termoelectrice în cogenerare care beneficiază de bonus se află Craiova, unde centrala din localitate se califică pentru schema de sprijin pentru o putere de 106 MW.

Schema de sprijin pentru cogenerarea eficientă presupune alocarea, din facturile tuturor consumatorilor de energie electrică a celor 1,8 bani (fără TVA) pentru fiecare KWh consumat acelor centrale de cogenerare de înaltă eficienţă. Aadică a celor care, în urma investiţiilor, fac economii de combustibil fosil pentru producţia de energie electrică şi termică, într-un procent stability de ANRE.

Centralele primesc banii pentru producţia de electricitate pe care o şi livrează însă în sistem, nu doar pentru capacitatea instalată, iar această schemă bonus presupune implicit şi o reducere a costurilor cu energia termică livrată cetăţenilor din acele oraşe care mai sunt racordaţi la sistemul centralizat de distribuţie a energiei termice.

Puteţi consulta ataşat lista producătorilor acreditaţi la schema de sprijin de cogenerare de înaltă eficienţă, cu puterea instalată aferentă.

Te-ar mai putea interesa și
Meng Wanzhou, directoarea financiară a Huawei, a fost eliberată după trei ani de arest în Canada
Meng Wanzhou, directoarea financiară a Huawei, a fost eliberată după trei ani de arest în Canada
Meng Wanzhou, directoarea financiară a gigantului chinez al telecomunicaţiilor Huawei, acuzată de fraudă bancară, a fost eliberată vineri în Canada în baza unui acord cu Statele Unite care......
În Olanda au fost ridicate restricțiile. Oamenii pot merge la restaurant sau spectacole, dacă prezintă un „permis de coronavirus”
În Olanda au fost ridicate restricțiile. Oamenii pot merge la restaurant sau spectacole, dacă prezintă un „permis ...
Olandezii care vor să meargă la restaurant, evenimente sportive sau spectacole vor fi nevoiţi, de sâmbătă, să prezinte ...
Cât costă bagajul la Wizz Air, Ryanair, Blue Air, Lufthansa, Air France și alte companii
Cât costă bagajul la Wizz Air, Ryanair, Blue Air, Lufthansa, Air France și alte companii
Nu doar companiile low-cost taxează pasagerii pentru bagajele mari, voluminoase, care trebuie lăsate la cală. În ultimii ...
CNSU Ilfov a impus restricții pentru 26 de localități, unde rata de incidență depășește 3 la mie
CNSU Ilfov a impus restricții pentru 26 de localități, unde rata de incidență depășește 3 la mie
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Ilfov a dispus, în şedinţa de vineri, măsuri pentru 26 de localităţi ...