Unde sunt cele mai multe rable din România. Topul judeţelor

Statistica bate prejudecăţile. Autoturismele cele mai vechi din România nu se înregistrează în judeţele cunoscute drept cele mai sărace din România. De asemenea, cele mai multe maşini din România au peste 12 ani, dar diferitele statistici spun lucruri diferite şi de aceea trebuie judecate cu grijă.
Economica.net - sâm, 15 feb. 2014, 21:57
Unde sunt cele mai multe rable din România. Topul judeţelor

Astfel, în majoritatea judeţelor din România cele mai multe autoturisme au între 6  şi 10 ani, potrivit statisticilor Poliţiei. În celelalte 15 judeţe, cele mai multe maşini au între 11 şi 15 ani.

Mai departe, însă, contribuţia statistică decisivă o au tranşele de vârstă 16 – 20 de ani şi „peste 20 de ani” îşi dispută următoarele două locuri în top şi nu tranşele 0 – 2 ani, şi 3-5 ani, unde sunt cele mai puţine maşini.

Sălaj este un judeţ despre care nu se ştie că ar fi polul sărăciei. Totuşi, aici sunt cele mai multe maşini mai vechi de 12 ani: 66%. Şi prezenţa judeţului Bistriţa Năsăud pe locul 3, cu 61,2% din autoturisme mai bătrâne de 12 ani pare surprinzătoare.

Judeţul Mehedinţi este la fel de puţin prezent în folclorul prejudecăţilor despre sărăcia din România şi totuşi este judeţul cu a doua cea mai bătrână „flotă” de autoturisme: (61,6%).

Pe următoarele locuri, în Topul judeţelor după proporţia de rable înmatriculate, sunt Suceava, Caraş Severin şi (suprinzător?!) Aradul, cu peste 60% din maşini mai vechi de 12 ani.

Abia pe locul 8 apare unul dintre judeţele care au reputaţia de „pol al sărăciei”, iar cei care ar fi pariat pe Vaslui  în primele 10 ar fi pierdut. Este pe locul 22, ce e drept, cu peste 52% dintre autoturisme mai vechi de 12 ani.

26 de judeţe au peste 50% din maşini mai vechi de 12 ani.

În schimb, cele mai multe maşini noi (mai „tinere” de doi ani) se găsesc în Bucureşti şi Ilfov, aşa cum era de aşteptat, dar nu în proporţii spectaculoase: 8,5%, respectiv 5,2%.

Acelaşi „pol al bogăţiei”, Bucureştiul şi împrejurimile unde românii „cu posibilităţi” îşi înmatriculează autoturismele, are şi cele mai multe maşini între  3 şi 5 ani (peste 13 şi peste 12%).

Bucureştiul şi Judeţul Ilfov sunt singurele unităţi administrative în care maşinile mai vechi de 12 ani nu constituie majoritatea.

Dimpotrivă, cele mai multe maşini din Bucureşti şi din Ilfov au între 5 şi 8 ani. În Ilfov autoturismele de peste 12 ani nu sunt nici măcar pe locul doi, ci în Bucureşti (23,7% şi 29,1)

Sunt multe judeţe în România unde în ultimii doi ani abia dacă s-au cumpărat 3 – 400 de autoturisme (DETALII în fişierul ataşat).

Citeşte şi în:

Jumătate din autoturismele care circulă în România sunt rable
Cea mai mare parte din cele 4,7 milioane de autoturisme care circulă acum din România sunt foarte vechi.

Majoritatea acestor autoturisme, adică aproape jumătate-2,2 milioane de vehicule, au o vârstă mai mare de 12 ani, iar numărul maşinilor pe care le putem considera noi (cu o vechime de cel mult patru ani) este de 320.000, adică mai puţin de 7%.

1,13 milioane de autoturisme au o vechime cuprinsă între 5 şi 8 ani, iar numărul autoturismelor cu o vechime situată între 9 şi 12 ani era de un milion de unităţi.

La autobuze, situaţia este şi mai proastă.

Mai multe despre rable în articolul citat.

Mai citeşte şi:

Ce maşini preferă românii

Din cele 4,7 milione de autoturisme care circulă pe drumurile României, cele mai multe sunt Dacii-1,39 milioane de maşini.

Iar situaţia parcului de Dacii este de-a dreptul dramatică: aproape o Dacie din trei este mai veche de 30 de ani.

Vezi topul preferinţelor în articolul citat.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate de protest la 20 de milioane de lei
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate ...
Directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ, estimează pierderile provocate de grevă, în ...
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
Filiala din București a Uniunii Salvați România atrage atenția asupra actelor de vandalism și a hărțuirilor la care ...
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Administrația Domeniului Public și Dezvoltare Urbană Sector 6 a primit o ofertă la licitația pentru amenajarea Parcului ...