Unde sunt cele mai scumpe apartamente noi

Chiar dacă anul 2020 este influențat de pandemia de coronavirus, piața imobiliară din România nu a avut de suferit. Prețurile locuințelor înregistrează o creștere constantă, în timp ce numărul de tranzacții este în creștere față de anul 2019.
Economica.net - joi, 29 oct. 2020, 16:22
Unde sunt cele mai scumpe apartamente noi

Cluj-Napoca continuă să înregistreze cea mai mare medie de prețuri/mp la achiziția de locuințe. Fie că vorbim de construcții noi sau vechi, apartamente de vânzare Cluj domină clasamentul.

Unul dintre puținele capitole la care piața imobiliare a înregistrat scăderi în acest an este emiterea de autorizații de construcție pentru imobile noi. „În perioada ianuarie – septembrie 2020 s-au eliberat 26.323 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 7,1% faţă de perioada corespunzătoare a anului precedent”, precizează Institutul Național de Statistică.

Totuși, în luna octombrie, în România erau disponibile apartamente de vânzare în peste 750 de ansambluri rezidențiale noi. Aproape jumătate dintre acestea se regăsesc în București și împrejurimi. Chiar dacă au fost scoase la vânzare locuințele, nu toate complexele sunt date în folosință. Lucrările la o bună parte dintre acestea urmează să fie finalizate abia pe parcursul anului 2021.

Preț mediu apartamente de vânzare Cluj și alte localități

Potrivit unei statistici realizate de site-ul de imobiliare Korter.ro, prețul mediu pentru locuințele noi disponibile în Cluj, în luna octombrie, este de 1.304 euro/mp, în creștere cu 19 euro față de luna precedentă. În ceea ce privește apartamentele cu două camere, prețul mediu este 73.000 euro, în timp ce locuințele cu 3 camere o medie a prețurilor de 102.500 euro.
Pe următoarele locuri se clasează Iași și Timișoara, cu un preț mediu de 1.193 euro/mp – în creștere cu 103 euro/mp față de septembrie, respectiv 1.183 euro/mp – cu o creștere de 75 euro/mp față de luna septembrie.

Cea mai mare creștere de prețuri de la o lună la alta se înregistrează în Iași și Craiova. În cele două orașe prețurile au crescut cu peste 100 de euro/mp. Astfel, în Iași prețurile au ajuns la 1.193 de la 1.090, în timp ce în Craiova la 1.168, de la 1.052.

În schimb, în capitală, prețul mediul al locuințelor noi scoase la vânzare este de 1.097 euro/mp.

De precizat și faptul că în orașul de pe Someș se regăsesc apartamente de vânzare Cluj în cel mai mare bloc de locuințe din România. În luna octombrie, prețul pentru o locuință în West City Tower pornea de la 1.550 euro/mp.

În ceea ce privește numărul de tranzacții, Clujul se situează pe locul 3, după București și Ilfov. Conform datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, până în luna octombrie, în Cluj au fost tranzacționate 23.669 imobile, în creștere cu 2.656 față de perioada similară a anului 2019.
Pe primul loc se află București cu 70.552 de imobile tranzacționate, urmat de Ilfov cu 36.820 locuințe. În ambele zone numărul de contracte încheiate este în creștere față de anul precedent, cu 4.105 în capitală și cu 2.831 în Ilfov.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...