Unde vă puteţi găsi un loc de muncă anul viitor

În România există, conform ultimelor date disponibile, aproximativ 26.500 de posturi vacante în toate regiunile ţării. Se caută cu precădere specialişti în diverse domenii de activitate, operatori de instalaţii şi maşini şi muncitori necalificaţi.
Alina Stanciu - Dum, 30 dec. 2012, 12:54
Unde vă puteţi găsi un loc de muncă anul viitor

Conform unor date actualizate la începutul acestei luni de Institutul Naţional de Statistică, la nivelul ţării existau 26.453 de posturi vacante, adică posturi nou create, neocupate sau care vor deveni vacante şi pentru care angajatorii întreprind acţiuni concrete pentru a găsi un candidat potrivit. 

Cele mai multe şanse de a găsi un loc de muncă au cei care locuiesc sau plănuiesc să locuiască în Bucureşti  şi judeţul Ilfov. În această zonă există aproximativ 6.900 de posturi libere, majoritatea pentru specialişti în diverse domenii de activitatea. Mai precis, în ultima vreme s-au creat ori urmează să se înfiinţeze peste 2.400 de posturi pentru diverşi specialişti. Domeniul serviciilor este şi el extrem de ofertant în 2013, posturile libere de lucrători în acest sector ajungând la aproximativ 1.200. De asemenea, se caută 886 de muncitori necalificaţi şi în jur de 840 de tehnicieni şi alţi specialişti din domeniul tehnic.

Şanse bune de angajare există şi pentru cei ce „vânează” un loc printre membrii corpului legislativ sau ai executivului, vor să fie înalţi conducători în administraţia publică ori conducători şi funcţionari superiori. Pentru aceştia există un total de aproximativ 500 de locuri neocupate. Nu în ultimul rând, există în jur de 400 de posturi libere pentru operatori la instalaţii şi masini; asamblori de maşini şi echipamente precum şi 332 de muncitori calificaţi şi asimilaţi.

În Regiunea Nord Est, în care sunt incluse judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui există aproximativ 4.000 de posturi vacante. Aproximativ 34% dintre aceste posturi sunt dedicate specialiştilor, iar 23,5% sunt pentru operatorii la instalaţii. De asemenea, tehnicienii şi specialiştii în domeniul tehnic au la dispoziţie în jur de 530 de posturi libere, în timp ce lucrătorii în domeniul serviciilor concurează pe 400 de locuri de muncă. Există totodată şi 335 de locuri libere pentru muncitorii necalificaţi.

În centrul ţării, adică în judeţele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu sunt disponibile în jur de 3.500 de posturi, majoritatea pentru specialişti (753 posturi vacante). Această este însă o zonă cu multe şanse pentru muncitorii necalificaţi, care au de ales între 650 de postrui vacante. Aproape la fel de multe posturi vacante sunt în centrul ţării şi pentru operatorii la instalaţii şi maşini (629 posturi), în timp ce tehnicienii concurează pe 440 de posturi.

În Nord-Vest (judeţul Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu-Mare, Sălaj) există peste 3.200 de posturi libere şi ca în aproape toate celelate regiuni ale ţării majoritatea sunt pentru specialişti (aproximativ 800 de posturi). Peste 700 de posturi libere există şi pentru  operatori la instalaţii şi masini; asamblori de maşini şi echipamente, iar alţi 355 îşi pot găsi un loc de muncă în administraţia publică locală ca funcţionari. Pentru muncitorii necalificaţi există 416 posturi, iar pentru cei calificaţi în jur de 350, în vreme ce lucrătorii în domeniul serviciilor au la dispoziţie 215 locuri de muncă.

 În Regiunea Vest (Arad, Timiş, Caraş-Severin şi Hunedoara) sunt puţin sub 3.000 de posturi, cele mai multe pentru operatori la instalaţii şi masini (556) şi muncitori necalificaţi (491). De asemenea, specialiştii au de ales între 480 de posturi libere, iar muncitorii calificaţi se bat pe 450 de locuri de muncă. În administraţie îşi pot găsi de lucru 332 de persoane. 

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în Sud- Est (Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea, Vrancea) sunt 2400 de posturi vacante, dintre care cele mai multe (aproximativ 980) pentru specialişti. Pentru operatorii la instalaţii şi masini; asamblori de maşini şi echipamente sunt aproximativ 390 de locuri de muncă, pentru muncitorii necalificaţi în jur de 300, iar pentru  lucrătorii în domeniul serviciilor şi muncitorii calificaţi câte 200 de posturi. De asemene, există şi 100 de posturi de funcţionari şi alte 62 pentru funcţionarii superiori. 

 În Sud Muntenia (Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Ialomiţa, Giurgiu, Prahova şi Teleorman) locuitorii fără un loc de muncă au la dispoziţie 2300 de posturi, dintre care 560 pentru operatori la instalaţii şi maşini, 516 pentru muncitori necalificaţi, 422 pentru muncitori calificaţi şi 364 pentru specialişti. De asemenea, au şansa unui loc de muncă 49 de persoane ce pot îndeplini sarcinile unui funcţionar public..

 Cele mai puţine locuri de muncă vacante sunt în regiunea Sud Vest Oltenia, adică în judeţele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Valcea (1.150), unde se caută 400 de specialişti în diverse domenii de activitate, aproximativ 190 de lucrători în domeniul serviciilor, 150 de operatori la instalaţii şi 100 de muncitori necalificaţi.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Electrica a înregistrat pierderi de 175,5 milioane de lei în primele șase luni din 2022
Electrica a înregistrat pierderi de 175,5 milioane de lei în primele șase luni din 2022
Electrica a raportat pierderi de 175,5 milioane de lei în prima jumătate a anului 2022, faţă de un profit net de 76,1 milioane de lei în perioada similară a anului trecut, potrivit Raportului......
Danemarca și Lituania susțin interzicerea acordării de vize turistice cetățenilor ruși pentru a călători în Uniunea Europeană
Danemarca și Lituania susțin interzicerea acordării de vize turistice cetățenilor ruși pentru a călători în Uniunea ...
Miniştrii de externe din Lituania şi Danemarca au cerut miercuri adoptarea unei poziţii la nivelul UE privind interdicţia ...
Taiwanul a prezentat cel mai avansat avion de luptă aflat în posesia sa, după exercițiile militare chineze din largul coastelor sale
Taiwanul a prezentat cel mai avansat avion de luptă aflat în posesia sa, după exercițiile militare chineze din largul ...
Taiwanul şi-a prezentat miercuri cel mai avansat avion de luptă, F-16V, de fabricaţie americană şi echipat cu rachete, ...
Consiliul Local al Sectorului 6 crește prețurile pentru închirierea tarabelor din piețe
Consiliul Local al Sectorului 6 crește prețurile pentru închirierea tarabelor din piețe
Consiliul Local al Sectorului 6 a aprobat, în şedinţa de miercuri, majorarea tarifelor pentru serviciile prestate şi ...