1EUR = 4.7776 RON | Bucureşti 11 º

Extern

Ungaria a rambursat două miliarde de euro din creditul acordat de UE în 2008

Ungaria a rambursat la finele lunii octombrie două miliarde de euro din linia de credit acordată de Uniunea Europeană în toamna lui 2008 şi mai are de rambursat 1,5 miliarde de euro, a anunţat vineri Ministerul ungar al Economiei, transmite MTI.

07 noi, 2014 | Agerpres

În urma rambursării, datoria publică a Ungariei a coborât cu 2,1% din PIB. Datoria publică a Ungariei este cea mai mare din Europa Centrală, 85% din PIB la finele lunii iunie. Guvernul de la Budapesta are intenţia de a reduce datoria la 76,9% din PIB până la finele anului.

La izbucnirea crizei financiare globale în toamna lui 2008, Ungaria a devenit prima ţară membră a UE care a cerut ajutorul instituţiilor financiare internaţionale. Autorităţile de la Budapesta au împrumutat atunci 20 de miliarde de euro de la Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană. Ungaria a rambursat în întregime împrumutul de la FMI în luna august a anului trecut şi mai are de rambursat 1,5 miliarde de euro din creditul acordat de UE, sumă ce trebuie rambursată în 2016. 'Guvernul ungar este decis să menţină echilibrul fiscal şi să reducă datoria publică', a informat Ministerul ungar al Economiei.

Autorităţile de la Budapesta mizează pe un deficit bugetar de 2,9% din PIB în acest an şi unul de 2,4% din PIB anul viitor, ambele sub limita de 3% din PIB cerută de UE. Însă la începutul lunii trecute Comisia Europeană a avertizat Ungaria că din cauza nivelului ridicat al datoriei publice riscă să fie pusă sub supraveghere în primăvara anului următor.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO