1EUR = 4.8426 RON | Bucureşti 21 º

Extern

Ungaria analizează alternative pentru aprovizionarea cu gaze după renunţarea la South Stream

Ungaria vrea să stocheze o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti pe teritoriul său după ce s-a renunţat la proiectul gazoductului South Stream, a declarat marţi ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

13 ian, 2015 | Agerpres

Ungaria este dependentă de aprovizionarea cu energie din Rusia, ţară de la care primeşte 80% din necesarul de petrol şi 75% din cel de gaze naturale.

"Odată cu anularea South Stream acum trebuie să căutăm noi modalităţi pentru a obţine noi surse şi noi rute spre Europa Centrală", a declarat Peter Szijjarto. Acesta a adăugat că i-a propus ministrului rus al Energiei, Alexander Novak, ca Rusia să stocheze mai multe gaze naturale în rezervoarele subterane din Ungaria. "Cu cât vor fi stocate mai multe gaze cu atât va fi mai bine pentru noi din punct de vedere economic şi al securităţii energetice", a apreciat Szijjarto.

Grupul rus Gazprom stochează încă de anul trecut până la 700 milioane metri cubi de gaze naturale în Ungaria. Cu toate acestea, Peter Szijjarto a subliniat că Ungaria nu va vinde Rusiei niciuna din facilităţile sale de stocare. Situată în inima Europei Centrale, Ungaria are posibilitatea de a stoca o cantitate de aproximativ şase miliarde metri cubi de gaze naturale.

Szijjarto a mai spus că Ungaria este interesată să obţină gaze naturale ruseşti şi via Turcia şi în plus va intensifica discuţiile cu Turcia, Grecia, Macedonia şi Serbia cu privire la o posibilă nouă conductă care ar urma această rută spre Europa Centrală. O altă posibilă sursă de gaze naturale rămâne Azerbaidjanul şi, de asemenea, este avută în vedere construirea de interconectori de-a lungul unui coridor nord-sud precum şi posibilitatea de importa gaze naturale din Croaţia via un terminal LNG. Indiferent care din aceste planuri va fi selectat, UE ar trebui să ofere asistenţă financiară, a apreciat ministrul ungar de Externe.

La începutul lunii trecute, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia nu poate continua proiectul South Stream, din cauza opoziţiei din partea Uniunii Europene, urmând să construiască o nouă conductă spre Turcia, via Marea Neagră.

Conducta South Stream, ale cărei lucrări au fost lansate în decembrie 2012, ar fi urmat să lege Rusia de Bulgaria, pentru a se îndrepta apoi spre Europa Centrală, prin Serbia, Ungaria şi Slovenia. Anunţul Rusiei privind abandonarea proiectului South Stream a provocat îngrijorări în unele state UE din estul Europei care se tem că regiunea va deveni dependentă de livrările de gaze prin Ucraina.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO