1EUR = 4.7781 RON | Bucureşti 13 º

Extern

Ungaria ar putea reduce taxa pe bănci până în 2018

Guvernul Ungariei ar putea reduce taxa pe bănci şi TVA până în 2018, a anunţat vineri ministrul Economiei, Mihaly Varga, transmite Reuters.

20 mar, 2015 | Agerpres

Pentru majorarea veniturilor la buget, Executivul de la Budapesta a introdus în timpul crizei financiare o serie taxe care afectează companiile active în diverse sectoare ale economiei. Taxa specială pe bănci, introdusă în 2010 în Ungaria, este cea mai ridicată din Europa. De asemenea, nivelul Taxei pe Valoarea Adăugată din Ungaria, de 27%, este cel mai ridicat din Europa. Conform unui studiu al companiei de consultanţă fiscală Mazars, publicat în 2014, TVA rămâne o povară fiscală importantă în Europa Centrală şi de Est, România (24%) fiind pe locul trei din punct de vedere al nivelului acestei cote, după Ungaria (27%) şi Croaţia (25%).

În condiţiile în care situaţia economiei Ungariei se îmbunătăţeşte, iar bugetul rămâne stabil, Guvernul va iniţia o revizuire generală ce vizează reducerea unor taxe şi măsuri de stimulare a creditării economiei.

'Ne pregătim pentru o modificare semnificativă a sistemului de taxare. Analizăm dacă putem reduce gradual TVA până în 2018', a declarat Varga la un forum de afaceri. Arătând că PIB-ul Ungariei a urcat anul trecut cu 3,6%, oficialul a adăugat că ar putea fi redusă taxa pe corporaţii şi impozitele pe venit.

De asemenea, ministrul Economiei a afirmat că a venit timpul reducerii taxei pe bănci şi a introducerii unei scheme de majorare a creditării. 'Taxa pe bănci va fi redusă, acordând băncilor o oportunitate. Încrederea în sistemul bancar este necesară pentru stimularea creditării. Avem nevoie ca băncile să creditele companiile pentru a stimula investiţiile', a subliniat oficialul.

Şi premierul Viktor Orban a anunţat luna trecută că va fi redusă povara asupra sectorului bancar, în schimbul majorării creditării.

Acordul prevede reducerea sumei obţinute de Guvern din taxa pe bănci cu aproximativ 60 miliarde de forinţi (220 milioane de dolari) în 2016, ulterior aceasta urmând să fie scăzută la nivelul aplicat în mod normal în Europa, a anunţat Orban.

PIB-ul Ungariei ar urma să înregistreze anul acesta un avans de peste 3%, dar analiştii se aşteaptă la o încetinire în 2016, din cauza utilizării mai reduse a fondurilor europene.

Principalele bănci din Ungaria sunt OTP, K&H Bank, precum şi diviziile ungare ale băncilor austriece Raiffeisen şi Erste, băncii belgiene KBC, băncilor italiene Unicredit şi Intesa Sanpaolo, precum şi subsidiara băncii germane Bayerische Landesbank.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO