1EUR = 4.8582 RON | Bucureşti 24 º

Extern

Ungaria: Banca Centrală continuă să reducă dobânda, chiar dacă forintul se depreciază

Banca Naţională a Ungariei (NBH) a decis, marţi, să reducă în continuare dobânda de politică monetară, până la un nou minim record, în pofida faptului că forintul a atins cea mai scăzută valoare din ultimii doi ani, iar recentele turbulenţe de pe pieţele emergente au evidenţiat pericolul ieşirilor de capital, transmite Reuters.

18 feb, 2014 | Agerpres

Comitetul de politică monetară de la NBH a redus, marţi, dobânda-cheie cu 15 puncte de bază, până la nivelul record de 2,7%. Reducerea este peste aşteptările analiştilor, care mizau pe o diminuare a dobânzii de referinţă cu doar 10 puncte procentuale.

Este a 19-a lună consecutivă în care factorii de decizie de la NBH au decis să scadă costul creditului.

Decizia a provocat deprecierea monedei ungare peste pragul de 310 forinţi pentru un euro, faţă de 308 forinţi anterior.
Membrii Comitetului de politică monetară de la NBH, toţi numiţi în mandatul premierului Viktor Orban, au ignorat avertismentul lansat marţi de ministrul ungar al Economiei, Mihaly Varga, potrivit căruia actualul nivel redus al dobânzilor ar putea reduce apetitul investitorilor pentru obligaţiuni ungare. Acesta şi-a exprimat, totodată, speranţa că Banca Centrală va acţiona în mod 'responsabil'. Datoria externă a Ungariei, cea mai mare din Europa emergentă, face ţara vecină vulnerabilă la o modificare bruscă a sentimentului investitorilor, în condiţiile în care injecţiile de bani ieftini efectuate de marile bănci centrale se vor reduce, iar dobânzile de referinţă din ţările dezvoltate vor începe să urce.

Cu o datorie de 80% din PIB, Ungaria depinde de finanţarea străină pentru serviciul datoriei, iar o cădere a monedei naţionale ar putea declanşa o vânzare masivă de obligaţiuni ungare.

Acest lucru ar putea forţa Banca Centrală să majoreze de urgenţă dobânda de referinţă, la fel cum au făcut luna trecută Turcia şi Africa de Sud.

Însă, viceguvernatorul NBH, Adam Balog, declara, lună trecută, că Banca Centrală va acţiona numai în cazul deprecierii forintului pune în pericol ţinta de inflaţie.

 

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO