Ungaria: Banca Centrală continuă să reducă dobânda, chiar dacă forintul se depreciază

Banca Naţională a Ungariei (NBH) a decis, marţi, să reducă în continuare dobânda de politică monetară, până la un nou minim record, în pofida faptului că forintul a atins cea mai scăzută valoare din ultimii doi ani, iar recentele turbulenţe de pe pieţele emergente au evidenţiat pericolul ieşirilor de capital, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 18 feb. 2014, 16:46
Ungaria: Banca Centrală continuă să reducă dobânda, chiar dacă forintul se depreciază

Comitetul de politică monetară de la NBH a redus, marţi, dobânda-cheie cu 15 puncte de bază, până la nivelul record de 2,7%. Reducerea este peste aşteptările analiştilor, care mizau pe o diminuare a dobânzii de referinţă cu doar 10 puncte procentuale.

Este a 19-a lună consecutivă în care factorii de decizie de la NBH au decis să scadă costul creditului.

Decizia a provocat deprecierea monedei ungare peste pragul de 310 forinţi pentru un euro, faţă de 308 forinţi anterior.
Membrii Comitetului de politică monetară de la NBH, toţi numiţi în mandatul premierului Viktor Orban, au ignorat avertismentul lansat marţi de ministrul ungar al Economiei, Mihaly Varga, potrivit căruia actualul nivel redus al dobânzilor ar putea reduce apetitul investitorilor pentru obligaţiuni ungare. Acesta şi-a exprimat, totodată, speranţa că Banca Centrală va acţiona în mod ‘responsabil’. Datoria externă a Ungariei, cea mai mare din Europa emergentă, face ţara vecină vulnerabilă la o modificare bruscă a sentimentului investitorilor, în condiţiile în care injecţiile de bani ieftini efectuate de marile bănci centrale se vor reduce, iar dobânzile de referinţă din ţările dezvoltate vor începe să urce.

Cu o datorie de 80% din PIB, Ungaria depinde de finanţarea străină pentru serviciul datoriei, iar o cădere a monedei naţionale ar putea declanşa o vânzare masivă de obligaţiuni ungare.

Acest lucru ar putea forţa Banca Centrală să majoreze de urgenţă dobânda de referinţă, la fel cum au făcut luna trecută Turcia şi Africa de Sud.

Însă, viceguvernatorul NBH, Adam Balog, declara, lună trecută, că Banca Centrală va acţiona numai în cazul deprecierii forintului pune în pericol ţinta de inflaţie.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Producătorul și distribuitorul ieșean de produse profesionale de curățenie și dezinfecție Misavan a anunțat miercuri ...
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței de plafonare și compensare a facturilor la gaze și energie electrică. Vorbesc despre “grup infracțional organizat”
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței ...
Confederația sindicală “Cartel Alfa” a sesizat DNA În legătură cu adoptarea, de către Guvern, a ordonanței de ...
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Guvernul și-a asumat, în fața Comisiei Europene, să vândă cel puțin 20% din acțiunile deținute de statul român ...