Ungaria cere redistribuirea rapidă a banilor cuprinși în planul de salvare și amânarea discuțiilor despre statul de drept

Premierul ungar Viktor Orban propune o amânare a discuţiilor privind statul de drept şi o "distribuire rapidă a banilor" către ţările care au nevoie, cu o zi înainte de o întâlnire la Budapesta cu omologul său polonez Mateusz Morawiecki pentru coordonarea poziţiei celor două state, relatează AFP, citată de Agerpres.
Economica.net - mie, 25 nov. 2020, 19:17
Ungaria cere redistribuirea rapidă a banilor cuprinși în planul de salvare și amânarea discuțiilor despre statul de drept

„Ţările în nevoie vor banii rapid. Atunci, să le dăm aceşti bani”, afirmă Orban într-un interviu pentru săptămânalul german Die Zeit care va apărea joi.

„Celelalte ţări vor noi reguli privind statul de drept. Foarte bine, le vom discuta. Primul lucru trebuie început imediat, al doilea este mai puţin urgent” şi „poate aştepta câteva luni”, a adaugat el.

Premierul suveranist ungar urmează să îl primească joi la Budapesta pe omologul său polonez pentru „a coordona poziţia” celor două ţări, angajate într-o dispută cu Bruxellesul.

Polonia, prin vocea purtătorului de cuvânt al guvernului, Piotr Müller, a precizat că întrevederea va avea ca temă în principal „negocierile bugetare în curs în Uniunea Europeană’.

„Polonia şi Ungaria intenţionează să-şi coordoneze poziţiile”, a precizat pe Twitter Reprezentanţa permanentă a Poloniei la Bruxelles.

Criticate frecvent de Bruxelles pentru reformele lor acuzate că subminează valorile democratice, cele două ţări s-au folosit săptămâna trecută de dreptul de veto pentru a bloca bugetul multianual şi planul de relansare european şi pentru a se opune astfel unui mecanism care permite privarea de fonduri în caz de încălcări ale statului de drept.

Varşovia vede în acest mecanism care condiţionează fondurile europene de statul de drept „o luptă ideologică” împotriva „valorilor” sale, iar Budapesta se teme că va fi sancţionată pentru politica ei „anti-imigraţie”.

Viktor Orban a acuzat Germania, care deţine preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene, că este responsabilă de blocajul actual.

Premierul ungar denunţă în Die Zeit ceea ce consideră a fi „o modificare insidioasă a contractului, fără ca principalele părţi vizate să fie consultate”.

„Trenul german accelerează şi vrea să ne facem să deraiem”, insistă el, adăugând că a prevenit-o pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei, că nu poate accepta această nouă situaţie.

„Ce îmi ceri tu, Angela, este suicid”, i-ar fi spus el.

În ceea ce îl priveşte, Bruxellesul a afirmat miercuri că planul de 750 de miliarde de euro, elaborat de Cei 27 în iulie, „ilustrează solidaritatea” europeană.

„Vetourile Ungariei şi Poloniei sunt pur şi simplu iresponsabile”, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în Parlamentul European.

Te-ar mai putea interesa și
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
Se pare că sezonul slab al acțiunilor a apărut mai devreme în acest an. Suntem încă în aprilie, în timp ce o faimoasă expresie a pieței spune "Sell in May and go away" sau Vinde în mai și......
Hisky le oferă reduceri la biletele de avion românilor care își reînnoiesc viza pentru Statele Unite ale Americii
Hisky le oferă reduceri la biletele de avion românilor care își reînnoiesc viza pentru Statele Unite ale Americii
Transportatorul aerian HiSky anunță că se alătură campaniei de includere a țării noastre în programul Visa Waiver, ...
Poșta Română consultă piața pentru achiziția de servicii medicale pentru angajații săi
Poșta Română consultă piața pentru achiziția de servicii medicale pentru angajații săi
Compania Naţională "Poşta Română" (CNPR) a depus în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) procedura de consultare ...
Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar – studiu
Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar ...
Bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar, pentru 60% dintre cititori, arată ...