Ungaria dă vina pe aliaţii din UE şi NATO pentru faptul că nu îşi diversifică sursele de aprovizionare cu energie (Bloomberg)

Solicitarea autorităţilor americane ca Ungaria să îşi diversifice sursele de aprovizionare cu energie şi să îşi reducă dependenţa de Rusia este blocată de mai multe state aliate din Uniunea Europeană şi NATO, a declarat ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, respingând criticile potrivit cărora Budapesta încearcă să strângă legăturile cu Moscova, transmite Bloomberg.
Economica.net - sâm, 02 feb. 2019, 08:27
Ungaria dă vina pe aliaţii din UE şi NATO pentru faptul că nu îşi diversifică sursele de aprovizionare cu energie (Bloomberg)

Administraţia de la Washington a îndemnat Ungaria şi alte state aliate să găsească noi surse de aprovizionare cu gaze naturale, în ideea de a reduce influenţa Rusiei. Printre posibilele surse alternative de aprovizionare cu gaze se numără un uriaş câmp de gaze în România, deţinut de grupul austriac OMV AG şi grupul american Exxon Mobile Corp., precum şi furnizarea de gaze naturale lichefiate din SUA via un terminal din Croaţia.

Într-un interviu acordat Bloomberg, Peter Szijjarto subliniază că Ungaria a făcut ceea ce ţinea de ea prin construcţia terminalelor de
interconectare cu România şi Croaţia, însă pe de alte parte statele aliate din UE şi NATO nu şi-au respectat partea lor de învoială.

„Guvernul SUA este unul din cei mai vocali care îndeamnă Ungaria să îşi diversifice sursele de aprovizionare cu gaze. Însă acest lucru depinde de prieteni: prieteni din Austria, prieteni din Croaţia şi prieteni din America, de state membre UE şi NATO. Până acum niciunul dintre aceştia nu a făcut paşii necesari care să ne ajute pe noi să ne diversificăm sursele de aprovizionare”, a spus Szijjarto.

Săptămâna aceasta, grupul austriac OMV a anunţat că va amâna aprobarea unui mare proiect de gaze în Marea Neagră, citând îngrijorările cu privire la cadrul de reglementare din România. Peter Szijjarto a spus că această amânare pune „o mare problemă”.

În cazul Croaţiei, deşi Guvernul de la Zagreb a decis vineri să investească 100 milioane de euro într-un terminal plutitor pentru gaze naturale lichefiate, ministrul ungar de Externe a apreciat că livrările de gaze naturale din SUA via terminalul din Croaţia par a fi prea scumpe.

Şi alte state membre NATO şi UE au unele îndoieli când vine vorba de încheierea de parteneriate cu Rusia. Decizia premierului ungar de a acorda Rusiei un contract pentru extinderea singurei centrale nucleare din Ungaria precum şi frecventele vizite la Budapesta ale preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin au alimentat criticile potrivit cărora Ungaria se îndreaptă spre est.

În replică, Szijjarto spune că relaţia Ungariei cu Rusia este una „transparentă”, adăugând că Ungaria este un aliat de încredere al NATO care vrea să menţină deschise liniile de comunicare cu estul. „Nu trăim pe Marte. Trăim în Europa Centrală şi am fost expuşi întotdeauna la presiuni din toate direcţiile. Interesul nostru, pe baza istoriei noastre, este să existe relaţii normale între est şi vest”, a spus ministrul ungar de Externe.

În apele teritoriale româneşti ale Mării Negre, companiile ExxonMobil şi OMV Petrom explorează împreună blocul Neptun, unde primele estimări arată existenţa unor zăcăminte de gaze între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi.

În toamna lui 2018, directorul responsabil pentru operaţiunile de upstream de la OMV, Johann Pleininger, declara că la scurt timp după ce România va pune la punct un cadru de reglementare acceptabil pentru proiectul său de explorare din Marea Neagră, grupul OMV va putea da undă verde pentru o investiţie în valoare de un miliard de euro. Ulterior, directorul general de la OMV, Rainer Seele a declarat şi el că grupul austriac a decis să amâne pentru 2019 decizia de investiţie în proiectul său offshore din Marea Neagră.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...