Ungaria este dispusă să deschidă coridoare pentru migranţi, dacă statele vest-europene promit că îi vor primi

Ungaria ar putea lua în considerare o posibilă deschidere a unui coridor prin care migranţii ce trec prin Serbia şi Croaţia să traverseze apoi teritoriul ungar cu trenuri sau autobuze până în Austria, dacă aceasta din urmă, împreună cu Germania şi alte state din UE, îşi vor asuma întreaga responsabilitate pentru primirea lor, a anunţat joi Janos Lazar, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, transmite agenţia Reuters.
Economica.net - joi, 24 sept. 2015, 15:22
Ungaria este dispusă să deschidă coridoare pentru migranţi, dacă statele vest-europene promit că îi vor primi

Dacă aceşti migranţi nu vor fi acceptaţi de Uniunea Europeană, atunci trebuie găsite noi soluţii, a adăugat oficialul ungar.

Şi Croaţia a propus miercuri Uniunii Europene crearea unor coridoare umanitare pentru a elimina astfel complicaţiile generate în prezent de trecerea dezorganizată a graniţelor de către migranţii proveniţi în special din Orientul Mijlociu.

Potrivit AFP, şeful de cabinet al lui Orban a mai anunţat că Ungaria va decide curând dacă va închide ermetic pentru aceşti migranţi şi frontiera cu Croaţia, la fel cum a făcut cu cea cu Serbia, unde a ridicat un gard de sârmă ghimpată pe toată lungimea de 175 de kilometri a frontierei. ‘Protecţia completă a frontierelor Schengen nu poate fi asigurată decât printr-o închidere completă, deja efectivă (la graniţa) cu Serbia’, a susţinut oficialul maghiar.

Ungaria a ridicat deja un alt gard de sârmă ghimpată pe un sector de 41 de kilometri al graniţei cu Croaţia. Restul frontierei ungaro-croate este delimitat de râurile Drava şi Mura, ce formează o barieră naturală, dar cursurile acestora nu urmăresc întocmai traseul frontierei, astfel că rămân sectoare ce pot fi traversate.

După finalizarea gardului de la graniţa cu Serbia, pe 15 septembrie, migranţii s-au reorientat către Croaţia în drumul lor către vestul Europei, peste 45.000 ajungând de atunci pe teritoriul croat. Dar cei mai mulţi au fost direcţionaţi de autorităţile croate tot către graniţa cu Ungaria, de unde au fost preluaţi de mijloace de transport puse la dispoziţie de guvernul ungar şi conduşi mai departe către frontiera austriacă.

Potrivit presei, decizia Ungariei de a ridica garduri la graniţe a fost subiectul unui schimb acid de replici între Viktor Orban şi cancelarul austriac Werner Faymann la summitul european extraordinar dedicat crizei refugiaţilor.

‘Declaraţia cancelarului austriac, potrivit căreia nu este nevoie de garduri, este periculoasă, întrucât nu ştim câţi migranţi vor ajunge la frontiera sudică. Dacă austriecii nu vor gard, atunci vor trebui să suporte consecinţele’, a mai spus joi Janos Lazar, după ce premierul Orban a declarat că Ungaria poate lăsa migranţii să ajungă în vestul Europei, dacă varianta gardurilor nu este populară.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...