Ungaria este „pe calea bună” pentru a ratifica aderarea Suediei la NATO luna aceasta

Premierul ungar Viktor Orban a asigurat sâmbătă că parlamentul ţării sale este "pe calea bună" de a ratifica în această lună aderarea Suediei la NATO, Ungaria fiind ultimul stat din cadrul Alianţei Nord-Atlantice nu o făcuse, informează AFP, citată de Agerpres.
AGERPRES - sâm, 17 feb. 2024, 20:24
Ungaria este

„Vestea bună este că disputa noastră actuală cu Suedia se îndreaptă spre o concluzie”, a declarat Orban într-o alocuţiune despre starea naţiunii.

„Împreună cu premierul suedez, am făcut paşi importanţi cu scopul de a reface încrederea”, a adăugat el, fără a oferi detalii.

„Vom ratifica bineînţeles accederea Suediei la NATO la începutul sesiunii de primăvară a parlamentului”, a subliniat el.

Viitoarea sesiune a parlamentului ungar începe în 26 februarie.

Ministrul suedez de externe Tobias Billstrom afirmase miercuri că Suedia speră ca parlamentul ungar să ratifice intrarea ţării sale în NATO la începutul sesiunii următoare.

Billstrom a reiterat că nu ar fi existat nicio negociere între Stockholm şi Budapesta cu privire la această ratificare, ca reacţie la invitaţia lui Orban adresată omologului său suedez Ulf Kristersson de a se deplasa în Ungaria pentru a „negocia” această aderare.

„Nu este nimic de negociat. Dacă există o vizită, aceasta nu va fi o negociere, premierul a spus-o foarte clar”, a adăugat ministrul suedez.

Budapesta, care şi-a acordat sprijinul în principiu, dar amână de luni de zile ratificarea, cere Stockholmului să înceteze politica de „denigrare” faţă de guvernul ungar, acuzat de derivă autoritară.

După invadarea Ucrainei de către Rusia, Suedia îşi anunţase în mai 2022 candidatura la NATO, în acelaşi timp cu Finlanda, devenită în aprilie 2023 cel de-al 31-lea membru al acestei organizaţii, după ce toţi membrii săi i-au ratificat aderarea.

Te-ar mai putea interesa și
Carl Al Khawand este noul Chief Financial Officer al Orange România
Carl Al Khawand este noul Chief Financial Officer al Orange România
Orange anunță numirea lui Carl Al Khawand în funcția de Chief Financial Officer (CFO) al Grupului Orange România, începând cu 1 iulie 2024. Acesta va prelua responsabilitățile Adelei......
Wizz Air vinde bilete la muzee, spectacole și evenimente sportive. Cât costă turul locațiilor serialului Wednesday sau turul piețelor din București
Wizz Air vinde bilete la muzee, spectacole și evenimente sportive. Cât costă turul locațiilor serialului Wednesday sau ...
Wizz Air a lansat WIZZ Experiences, un nou serviciu auxiliar, în parteneriat cu Coras, cel mai mare furnizor online de bilete ...
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a anunțat că TAROM a primit undă verde pentru ajutorul de restructurare.
Criză politică în Scoţia. Premierul Humza Yousaf a demisionat
Criză politică în Scoţia. Premierul Humza Yousaf a demisionat
Prim-ministrul Scoţiei, Humza Yousaf, a demisionat luni după ce nu a reuşit să obţină suficient sprijin pentru a supravieţui ...