Ungaria și Turcia își strâng relațiile, pe fondul disensiunilor pe care ambele state le au cu Bruxellesul

Turcia a cerut marţi Uniunii Europene să joace un rol de mediere "justă şi onestă" pentru soluţionarea diferendelor pe care Ankara le are în Mediterana de Est cu Grecia şi Cipru, înaintea unui summit care va aborda problema unor sancţiuni împotriva Turciei, transmite AFP, citată de Agerpres.
Economica.net - mar, 08 dec. 2020, 14:02
Ungaria și Turcia își strâng relațiile, pe fondul disensiunilor pe care ambele state le au cu Bruxellesul

„Uniunea Europeană ar trebui să joace un rol de mediere justă şi onestă”, a declarat ministrul de externe Mevlut Cavusoglu, într-o conferinţă de presă la Ankara cu omologul său ungar Peter Szijjarto.

Subiectul sancţiunilor se va afla pe agenda summitului UE din 19 decembrie din cauza activităţilor Ankarei de explorare în zone cu potenţiale zăcăminte importante de hidrocarburi în Mediterana de Est, zone disputate cu Grecia şi Cipru.

UE a condamnat vineri continuarea „actelor unilaterale” şi a „retoricii ostile” din partea Turciei.

Cavusoglu a respins aceste acuzaţii, afirmând că Grecia a refuzat dialogul în pofida suspendării în două rânduri de către Ankara a activităţilor de foraj, iar „UE ar trebui să vadă această realitate”.

În aceeaşi conferinţă de presă, Cavusoglu a lăudat ‘solidaritatea’ între Ungaria şi Turcia. „Ungaria este o ţară care se opune deschis injustiţiilor. Atitudinile noastre converg în acest sens. Noi nu am aprobat niciodată dubla măsură şi ipocrizia aplicate Ungariei”, a afirmat el.

Cavusoglu a mai spus că doreşte să vadă prevalând ‘bunul-simţ’ în interiorul UE, iar relaţiile între Ankara şi Bruxelles dezvoltându-se cu o abordare în care ambele părţi să aibă de câştigat.

La rândul său, Peter Szijjarto a afirmat că securitatea Uniunii Europene este încă în mare măsură în mâinile Turciei şi că Bruxellesul ar trebui să plătească integral Ankarei cele 6 miliarde de euro promise în cadrul acordului din 2016 privind migraţia.

Fără ajutorul Turciei, Balcanii de Vest ar fi rapid copleşiţi de sute de mii de migranţi ilegali, aşa încât UE are o datorie de recunoştinţă faţă de Turcia, care găzduieşte 4 milioane de migranţi, a spus ministrul ungar, citat de MTI.

În opinia sa, pandemia a amplificat pericolele migraţiei, care constituie un risc atât pentru sănătate, cât şi pentru securitate.

Szijjarto a cerut o cultură a respectului reciproc şi a cooperării internaţionale, în locul practicii de a da lecţii.
Ungaria are la rândul sau o dispută cu Comisia Europeană și Parlamentul European, care vor să impună un mecanism prin care accesarea fondurilor europene să fie condiționată de respectarea statului de drept. Budapesta și Varșovia au respins această intitiativa și au blocat în prima instanța adoptarea bugetului multianual al Uniunii Europene și al planului de salvare „Next Generation” din criza generată de Covid-19. Cele două state amenință că își vor utiliza dreptul de veto asupra bugetului și la summitul UE din perioada 09 – 11 decembrie 2020.

Te-ar mai putea interesa și
Aproximativ 271.000 de persoane juridice au depus deja declarația privind beneficiarul real. Un proiect de OUG ar putea schimba, din nou, situația
Aproximativ 271.000 de persoane juridice au depus deja declarația privind beneficiarul real. Un proiect de OUG ar putea ...
Agenții economici au început deja să depună declarațiile privind beneficiarul real, în așteptarea unui act normativ care să o elimine sa să o amâne. Potrivit unui proiect de ordinanță de......
România va trebui să monitorizeze și să raporteze eventuale cazuri de îmbolnăviri cu SARS-CoV-2 la nurci
România va trebui să monitorizeze și să raporteze eventuale cazuri de îmbolnăviri cu SARS-CoV-2 la nurci
Statele membre sunt obligate să monitorizeze și să raporteze eventuale cazuri de îmbolnăviri cu SARS-CoV-2 la nurci ...
Automobile Dacia a raportat pentru 2020 o scădere cu 27% a cifrei de afaceri și cu 55% a profitului net
Automobile Dacia a raportat pentru 2020 o scădere cu 27% a cifrei de afaceri și cu 55% a profitului net
Raportul de Gestiune al Automobile Dacia pentru 2020 arată că cifra de afaceri a companiei a fost de doar 18,3 miliarde ...
City Insurance, liderul RCA cu 3 milioane de clienți, pas concret spre preluarea de către un fond legat de Biserica Greciei. A trimis primele documente către ASF: Mai sunt multe de clarificat!
City Insurance, liderul RCA cu 3 milioane de clienți, pas concret spre preluarea de către un fond legat de Biserica Greciei. ...
City Insurance face primul pas concret către încheierea tranzacției prin care ar urma să fie preluată de I3CP, un vehicul ...