1EUR = 4.8408 RON | Bucureşti 33 º

Extern

Ungaria îşi suspendă sprijinul pentru aderarea României şi Croaţiei la OCDE, anunţă MAE ungar

Ungaria nu va sprijini aderarea României şi Croaţiei la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), a anunţat vineri MAE de la Budapesta într-o declaraţie citată de agenţia de presă MTI.

08 sep, 2017 | Agerpres
(update 08 sep, 2017 22:37) MAE: România se află, în continuare, în discuţii bilaterale cu toate statele membre ale OCDE
România se află, în continuare, în discuţii bilaterale cu toate statele membre ale OCDE şi speră ca atuurile şi argumentele sale să genereze, cât mai curând posibil, consensul membrilor organizaţiei cu privire la sprijinirea candidaturii ţării noastre, precizează MAE.


"Astăzi, 8 septembrie 2017, a avut loc o reuniune a statelor membre ale OCDE pe tema extinderii organizaţiei, la care România nu a participat, nefiind stat membru al organizaţiei. Cu această ocazie, s-au purtat discuţii cu privire la lista posibililor candidaţi, care ar putea să facă obiectul unei decizii în cadrul reuniunii Consiliului OCDE din 25 septembrie 2017", arată MAE.

MAE ungar precizează că motivul pentru care Ungaria îşi suspendă sprijinul pentru aderarea României la OCDE este închiderea Liceului Teologic Romano-Catolic (LTRC) din Târgu Mureş.

În cazul Croaţiei, motivul invocat de Budapesta pentru retragerea acestui sprijin este disputa privind o investiţie a societăţii ungare MOL în această ţară. Autorităţile croate l-au acţionat în judecată pe directorul general al companiei MOL, Zsolt Hernadi, acuzat că i-a dat fostului premier croat Ivo Sanader o mită în valoare de 10 milioane de euro pentru ca MOL să poată cumpăra acţiuni ale societăţii petroliere croate INA.

MAE de la Budapesta a mai menţionat că Ungaria şi-a declarat la Consiliul OCDE - care se desfăşoară vineri la Paris - intenţia de a nu sprijini intrarea României şi Croaţiei în această organizaţie.

Potrivit agenţiei croate HINA, Slovenia a anunţat şi ea cu câteva zile în urmă că nu va sprijini intrarea Croaţiei în OCDE, din cauza refuzului guvernului de la Zagreb de a aplica decizia Curţii Permanente de Arbitraj de la Haga prin care Slovenia a primit acces în apele internaţionale ale Croaţiei.

Secretarul general al OCDE, Jose Angel Guria, este aşteptat să-şi prezinte propunerea privind extinderea acestei organizaţii ce reuneşte ţările cele mai dezvoltate economic. Statele membre ale Uniunii Europene care aspiră să se alăture OCDE sunt România, Croaţia şi Bulgaria.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO