Ungaria: Parlamentul aprobă organizarea unui referendum privind cotele obligatorii de migranţi

Parlamentul ungar a aprobat, marţi, propunerea guvernului de la Budapesta privind organizarea unui referendum referitor la introducerea unui sistem de cote obligatorii de migranţi propus de Uniunea Europeană, relatează MTI.
Economica.net - mar, 10 mai 2016, 12:24
Ungaria: Parlamentul aprobă organizarea unui referendum privind cotele obligatorii de migranţi

Iniţiativa executivului condus de Viktor Orban a fost aprobată cu 136 de voturi pentru şi cinci împotrivă.

Parlamentarii au aprobat alocarea a cel mult 4,9 miliarde de forinţi (15,5 milioane de euro) pentru acest referendum.

Decizia forului legislativ ungar poate fi atacată la Curtea Constituţională în termen de 15 zile, iar în cel mult 30 de zile de la data depunerii apelului această instanţă trebuie să dea o hotărâre. Apoi, în termen de 15 zile, preşedintele Ungariei va trebui să anunţe convocarea referendumului, care va loc între a 70-a şi a 90-a zi după acest anunţ.

Motivul pentru care guvernul ungar doreşte un referendum privitor la propunerea Comisiei Europene de introducere a unui sistem de cote obligatorii de migranţi în statele membre este acela că ”doar cetăţenii ungari, nu Bruxellesul, pot decide alături de cine doresc să trăiască în propria lor ţară”.

Întrebarea care va fi adresată cetăţenilor ungari cu drept de vot va fi: ‘Doriţi să autorizaţi Uniunea Europeană să mandateze reinstalarea cetăţenilor non-ungari în Ungaria fără aprobarea Adunării Naţionale?’. Întrebarea a fost prezentată la finalul lunii februarie, în numele guvernului ungar, de Antal Rogan, şeful de cabinet al premierului ungar. Săptămâna trecută, Rogan a declarat că referendumul ar putea avea loc în septembrie sau în prima săptămână din octombrie.

Tot marţi, parlamentarii ungari au adoptat o serie de amendamente prin care vor fi reduse ajutoarele sociale pentru imigranţi, care vor fi eligibile doar pentru anumite tipuri de ajutoare de care beneficiază cetăţenii ungari.

Amendamentele respective limitează durata şederii migranţilor în centrele de primire la o lună, faţă de 60 de zile în prezent.

De asemenea, condiţiile de eligibilitate pentru solicitarea unui permis de şedere în Ungaria vor fi mai stricte în contextul în care un număr semnificativ de cetăţeni ai unor ţări în curs de dezvoltare au abuzat de acest sistem într-o manieră care ulterior a împiedicat expulzarea lor de către autorităţile ungare.

Te-ar mai putea interesa și
Timișorenii de la Dai-Tech încep producţia de invertoare solare pentru furnizarea de energie regenerabilă. ”Estimarea noastră este ca în 2 ani, brandul nJoy se va regăsi în top 3 furnizori de invertoare solare în România”
Timișorenii de la Dai-Tech încep producţia de invertoare solare pentru furnizarea de energie regenerabilă. ”Estimarea ...
Dai-Tech SA, compania deținătoare a nJoy, brand românesc de echipamente şi soluţii IT&C de protecţie a echipamentelor electrice şi electronice, și lider pe piaţa autohtonă de UPS (sisteme......
Putin: SUA şi ţările occidentale vor să extindă „sistemul de tip NATO” şi să „cultive posibilităţi pentru conflicte” în Asia, Africa şi America Latină
Putin: SUA şi ţările occidentale vor să extindă „sistemul de tip NATO” şi să „cultive posibilităţi ...
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a afirmat marţi că ţările occidentale încearcă să extindă ''sistemul de tip NATO'' ...
Noua strategie DIGI pentru a atrage clienţi: 50% reducere la abonamentul de mobil pentru cei care se portează
Noua strategie DIGI pentru a atrage clienţi: 50% reducere la abonamentul de mobil pentru cei care se portează
Grupul de comunicaţii fixe şi mobile DIGI a lansat o ofertă nouă pentru cei care se vor porta până la finele lunii ...
ROBOR continuă să scadă. Cea mai mică valoare din ultimele două săptămâni – marţi, 16.08.2022
ROBOR continuă să scadă. Cea mai mică valoare din ultimele două săptămâni – marţi, 16.08.2022
ROBOR continuă să scadă. Este a patra şedinţă consecutivă de scădere pentru indicele ROBOR 3M şi ROBOR 6M, şi cea ...