1EUR = 4.7785 RON | Bucureşti 6 º

Extern

Ungaria: Rata inflaţiei a ajuns la cel mai ridicat nivel din 2013

Rata anuală a inflaţiei Ungaria s-a situat în mai la 0,5%, cel mai ridicat nivel din 2013, depăşind estimările economiştilor, care se aşteptau la un avans de 0,1%, a anunţat marţi Oficiul Central de Statistică (KSH), transmite Bloomberg.

09 iun, 2015 | Agerpres

Este prima creştere a preţurilor de consum din ultimele nouă luni. În aprilie rata inflaţiei s-a situat la minus 0,3%, scrie Agerpres.

Faţă de aprilie 2015, preţurile de consum au urcat cu 0,7% în mai. Conform datelor KSH, majorarea ratei inflaţiei în mai vine pe fondul creşterii preţului combustibilului (3,9%), al alimentelor (1,1%) şi al serviciilor (0,2%), comparativ cu luna precedentă.

Inflaţia de bază, care exclude preţurile alimentelor şi energiei, a urcat în mai la 1,3%, comparativ cu perioada similară din 2014.

Luna trecută, Banca Naţională a Ungariei (MNB) a decis să reducă în continuare dobânda de politică monetară, pentru a ţine sub control inflaţia. În aprilie, comitetul de politică monetară al MNB a redus dobânda cheie de la 1,95% la nivelul record de 1,8%. În acest moment rata inflaţiei este mult sub ţinta Băncii Centrale a Ungariei pe termen mediu, de 3%. Analiştii se aşteaptă ca instituţia să reducă rata dobânzii sub 1,5% în a doua jumătate a acestui an.

PIB-ul Ungariei ar urma să înregistreze anul acesta un avans de peste 3%, dar analiştii se aşteaptă la o încetinire în 2016, din cauza utilizării mai reduse a fondurilor europene.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO