Ungaria se aşteaptă la un nou val migrator masiv. Este pregătită să ridice un gard şi la graniţa cu România

Ungaria se aşteaptă la sosirea unui nou val masiv de migranţi pe ruta balcanică odată cu venirea primăverii şi prin urmare este pregătită să ridice un gard şi la graniţa cu România, după modelul celor deja ridicate la frontierele cu Serbia şi Croaţia, a reafirmat joi şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, Janos Lazar, citat de agenţia MTI.
Economica.net - joi, 11 feb. 2016, 18:42
Ungaria se aşteaptă la un nou val migrator masiv. Este pregătită să ridice un gard şi la graniţa cu România

El a adăugat că Ungaria are constant consultări pe tema migraţiei cu ţările vecine, inclusiv cu România, la fel cum procedează şi Turcia cu Uniunea Europeană.

Referindu-se la afirmaţiile preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, care a confirmat autenticitatea relatărilor din presă despre ameninţările sale că va inunda ţările europene cu migranţi dacă Turcia nu primeşte ajutoare financiare suficiente pentru întreţinerea acestora, oficialul maghiar a declarat că guvernul de la Budapesta se va opune oricărei înţelegeri între UE şi Turcia ce ar putea spori presiunea migratorie.

Tot joi, presa maghiară a scris că premierul Orban şi-a informat parlamentarii din partidul său conservator, Fidesz, despre existenţa unui ‘pact secret’ încheiat între Germania şi Turcia, prin care 400.000-500.000 de migranţi ar urma să fie preluaţi direct de pe teritoriul turc şi redistribuiţi prin cote în statele Uniunii Europene.

Întrebat la o conferinţă de presă despre acest subiect, şeful executivului de la Budapesta a vorbit despre existenţa unui astfel de plan ce ar fi fost încheiat în secret de UE şi Turcia, fără ca el să fi fost informat oficial.

La rândul său, ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a afirmat că odată cu încheierea la sfârşitul anului trecut a planului de acţiune UE-Turcia, prin care guvernul de la Ankara s-a angajat să stăvilească valul de migranţi în schimbul unui ajutor financiar european cu o valoare iniţială de trei miliarde de euro, unele state ale UE s-ar fi înţeles separat cu Turcia ca blocul comunitar să preia direct de pe teritoriul acesteia sute de mii de migranţi. Şeful diplomaţiei ungare a precizat că dacă un asemenea acord într-adevăr există, Ungaria se va opune ferm aplicării lui.

Te-ar mai putea interesa și
Timișorenii de la Dai-Tech încep producţia de invertoare solare pentru furnizarea de energie regenerabilă. ”Estimarea noastră este ca în 2 ani, brandul nJoy se va regăsi în top 3 furnizori de invertoare solare în România”
Timișorenii de la Dai-Tech încep producţia de invertoare solare pentru furnizarea de energie regenerabilă. ”Estimarea ...
Dai-Tech SA, compania deținătoare a nJoy, brand românesc de echipamente şi soluţii IT&C de protecţie a echipamentelor electrice şi electronice, și lider pe piaţa autohtonă de UPS (sisteme......
Putin: SUA şi ţările occidentale vor să extindă „sistemul de tip NATO” şi să „cultive posibilităţi pentru conflicte” în Asia, Africa şi America Latină
Putin: SUA şi ţările occidentale vor să extindă „sistemul de tip NATO” şi să „cultive posibilităţi ...
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a afirmat marţi că ţările occidentale încearcă să extindă ''sistemul de tip NATO'' ...
Noua strategie DIGI pentru a atrage clienţi: 50% reducere la abonamentul de mobil pentru cei care se portează
Noua strategie DIGI pentru a atrage clienţi: 50% reducere la abonamentul de mobil pentru cei care se portează
Grupul de comunicaţii fixe şi mobile DIGI a lansat o ofertă nouă pentru cei care se vor porta până la finele lunii ...
ROBOR continuă să scadă. Cea mai mică valoare din ultimele două săptămâni – marţi, 16.08.2022
ROBOR continuă să scadă. Cea mai mică valoare din ultimele două săptămâni – marţi, 16.08.2022
ROBOR continuă să scadă. Este a patra şedinţă consecutivă de scădere pentru indicele ROBOR 3M şi ROBOR 6M, şi cea ...