Ungaria va începe administrarea vaccinului chinezesc anti-Covid-19 de la Sinopharm în această lună

Ungaria intenţionează să înceapă să le administreze cetăţenilor săi vaccinul anti-coronavirus Sinopharm, produs în China, în cursul lunii februarie, a anunţat vineri guvernul de la Budapesta, relatează AFP, citată de Agerpres.
Economica.net - vin, 05 feb. 2021, 17:49
Ungaria va începe administrarea vaccinului chinezesc anti-Covid-19 de la Sinopharm în această lună

În ianuarie, Budapesta a devenit prima ţară din Uniunea Europeană care a semnat contracte de livrare pentru vaccinul Sinopharm (cinci milioane de doze), dar şi pentru vaccinul Sputnik V (două milioane de doze), dezvoltat în Rusia.

Livrările din China sunt suficiente pentru 2,5 milioane de persoane, a declarat Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, în faţa jurnaliştilor la Budapesta.

„Este suficient pentru 250.000 de persoane în februarie, martie şi aprilie, apoi pentru restul după luna aprilie”, a declarat el.

Orban a declarat anterior că va alege pentru el însuşi vaccinul chinezesc şi a spus vineri că acesta este „pe drum”. Dar a adăugat că autorităţile ungare vor trebui să facă teste suplimentare.

Într-un interviu la radio, el a afirmat că experienţa cu vaccinurile rusesc şi chinezesc a Serbiei, ţară din afara UE şi vecină cu Ungaria, este „liniştitoare”.

Primul lot de vaccinuri ruseşti ar putea fi administrat ungurilor „probabil săptămâna viitoare”, până atunci fiind aşteptată aprobarea finală de la autoritatea locală de sănătate publică, a detaliat Orban.

Oficialii ungari au criticat lentoarea aprobării şi achiziţionării de vaccinuri occidentale de către autorităţile europene.

Prima livrare de vaccinuri AstraZeneca va ajunge în Ungaria în weekend într-o cantitate suficientă pentru 20.400 de persoane şi va fi administrată bolnavilor cronici de sub 60 de ani, a precizat vineri Agnes Galgoczi, responsabil epidemiologic al Centrului Naţional de Sănătate Publică.

Începând din luna noiembrie, în Ungaria este în vigoare o interdicţie de adunare şi de circulaţie pe timpul nopţii. Restaurantele, universităţile şi şcolile sunt închise.

Potrivit lui Gergely Gulyas, dacă nu va exista un al treilea val, guvernul ungar ia în considerare o ridicare treptată a restricţiilor legate de pandemie în două faze, mai întâi începând cu 1 martie, apoi de la 1 aprilie.

Ungaria, ţară cu 9,8 milioane de locuitori, ajunsese vineri la 12.930 de decese puse pe seama coronavirusului.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...