1EUR = 4.8358 RON | Bucureşti 28 º

Extern

Ungaria vrea gaz din România. Orban cere sprijinul lui Trump pentru deblocarea câmpului "Neptun"

Gazul românesc din Marea Neagră agită spiritele între Ungaria și Statele Unite. Premierul Viktor Orban a declarat vineri că, în timpul vizitei la Washington de la începutul săptămânii, i-a cerut liderului de la Casa Albă să intervină pentru deblocarea exploatării. Grupul american ExxonMobil, care a concesionat rezervele, nu s-a decis încă dacă să investească în proiect, relatează stiri.tvr.ro.

18 mai, 2019 | stiri.tvr.ro

Companiile ExxonMobil și OMV Petrom explorează împreună așa-numitul "bloc Neptun" încă de acum 5 ani, în baza unei concesiuni prelungite de guvernul român pe o perioadă de 15 ani.

Primele estimări arată că în apele teritoriale românești ar exista un zăcământ de până la 84 de miliarde metri cubi de gaz.

Ungaria depinde 85% de gazul rusesc, și așa cum declara premierul Orban la Washington, gazul românesc ar fi singura alternativă.

Viktor Orban, premierul Ungariei: "Diversificarea ar fi posibilă dacă începe rapid cooperarea dintre România şi SUA. L-am rugat pe preşedintele american să ajute să se întâmple asta".

Purtătorul de cuvânt al grupului american le-a explicat jurnaliștilor de la agenția Reuters de ce nu a luat încă o decizie privind această investiție, potrivit stiri.tvr.ro.

Julie King, purtător de cuvânt ExxonMobil: "O decizie finală necesită condiții fiscale competitive și stabile, o piață a gazelor liberalizată în România, care permite comerțul liber și o interconectivitate suficientă cu piețele vecine pe durata contractului de concesionare".

Și grupul austriac OMV încă discută cu guvernul României privind proiectul Neptun.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO