Ungaria vrea gaz din România. Orban cere sprijinul lui Trump pentru deblocarea câmpului „Neptun”

Gazul românesc din Marea Neagră agită spiritele între Ungaria și Statele Unite. Premierul Viktor Orban a declarat vineri că, în timpul vizitei la Washington de la începutul săptămânii, i-a cerut liderului de la Casa Albă să intervină pentru deblocarea exploatării. Grupul american ExxonMobil, care a concesionat rezervele, nu s-a decis încă dacă să investească în proiect, relatează stiri.tvr.ro.
Economica.net - sâm, 18 mai 2019, 05:39
Ungaria vrea gaz din România. Orban cere sprijinul lui Trump pentru deblocarea câmpului

Companiile ExxonMobil și OMV Petrom explorează împreună așa-numitul „bloc Neptun” încă de acum 5 ani, în baza unei concesiuni prelungite de guvernul român pe o perioadă de 15 ani.

Primele estimări arată că în apele teritoriale românești ar exista un zăcământ de până la 84 de miliarde metri cubi de gaz.

Ungaria depinde 85% de gazul rusesc, și așa cum declara premierul Orban la Washington, gazul românesc ar fi singura alternativă.

Viktor Orban, premierul Ungariei: „Diversificarea ar fi posibilă dacă începe rapid cooperarea dintre România şi SUA. L-am rugat pe preşedintele american să ajute să se întâmple asta”.

Purtătorul de cuvânt al grupului american le-a explicat jurnaliștilor de la agenția Reuters de ce nu a luat încă o decizie privind această investiție, potrivit stiri.tvr.ro.

Julie King, purtător de cuvânt ExxonMobil: „O decizie finală necesită condiții fiscale competitive și stabile, o piață a gazelor liberalizată în România, care permite comerțul liber și o interconectivitate suficientă cu piețele vecine pe durata contractului de concesionare”.

Și grupul austriac OMV încă discută cu guvernul României privind proiectul Neptun.

Te-ar mai putea interesa și
GCS: 4.064 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. 1.070 de pacienți la ATI
GCS: 4.064 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. 1.070 de pacienți la ATI
Un număr de 4.064 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, a informat, sâmbătă, Grupul de Comunicare Strategică (GCS). Acestea sunt cazuri...
Cîţu: Agro Invest va avea un plafon de 1 miliard de lei, care va fi mărit dacă va avea succes. În PNRR vor intra doar proiectele întinse până în 2026
Cîţu: Agro Invest va avea un plafon de 1 miliard de lei, care va fi mărit dacă va avea succes. În PNRR vor intra doar ...
Prim-ministrul Florin Cîţu a declarat că programul Agro Invest, de sprijin al fermierilor, va începe cu un plafon de ...
ANM: Lapoviță și ninsoare în București până la ora 16.00
ANM: Lapoviță și ninsoare în București până la ora 16.00
Administraţia Naţională de Meteorologie a actualizat sâmbătă prognoza meteo pentru Bucureşti, arătând că, temporar, ...
Guvernul conservator britanic vrea să taie mare parte din ajutoarele pentru statele afectate de conflicte armate
Guvernul conservator britanic vrea să taie mare parte din ajutoarele pentru statele afectate de conflicte armate
Regatul Unit intenţionează să taie cu până la două treimi din ajutoarele către unele dintre ţările cel mai grav ...