Ungaria vrea să reducă la zero valoarea subsidiarele băncilor străine, pentru a fi preluate de unguri

Guvernul ungar vrea să aducă la zero valoarea subsidiarelor din Ungaria ale băncilor străine, astfel încât acestea să poată fi preluate de investitori locali, afirmă un analist al grupului financiar nipon Nomura, citat de cotidianul ungar Portfolio.
Economica.net - mar, 07 ian. 2014, 20:31
Ungaria vrea să reducă la zero valoarea subsidiarele băncilor străine, pentru a fi preluate de unguri

De sectorul bancar ungar se preocupă acum direct premierul Viktor Orban, care vrea o nouă reformă pe piaţa creditelor în valută până la alegerile parlamentare preconizate pentru luna mai, notează analistul Nomura Peter Attard Montalto.

„Politica privind sectorul bancar reprezintă un arc ideologic profund pentru Fidesz (partid aflat la putere şi condus de Orban – n.r.), de la alegerile din 2010 la alegerile din acest an. Iniţial, politica în acest sector a fost simplă în ceea ce priveşte activele în contextul crizei şi taxa pe tranzacţii, abordare nu foarte diferită de ce se întâmplă în alte părţi ale Europei, dar s-a transformat curând în amenzi pentru constituirea de cartel şi pierderi din datoria municipalităţilor anul trecut”, a afirmat Montalto.

Analistul consideră că „povestea” sectorului bancar se apropie de sfârşit în 2014, cu un final în două părţi legat de reforma creditelor ipotecare în valută.

„Totuşi, mai importantă decât detaliile este convingerea fundamentală a Fidesz că băncile străine nu vor fi profitabile acum şi vor trebui să plătească şi profiturile din trecut, pe care le-au obţinut de pe urma populaţiei în perioada 2004-2008. Asta conduce la dorinţa guvernului ca 50% din activele sectorului bancar să fie deţinute local, iar una dintre etapele către atingerea acestui obiectiv va fi ieşirea unui număr de bănci străine din Ungaria în acest an”, a spus el.

Piaţa încă nu pare să perceapă urgenţa acestui risc de ieşire a băncilor, precum şi potenţialele consecinţe de distrugere a creşterii asociate unei astfel de evoluţii, a adăugat Montalto.

„Atenţia asupra sectorului bancar a trecut de la Ministerul Economiei Naţionale la Parlament şi, prin intermediul Ministerului Justiţiei, direct la premierul Orban. De ce? Pentru că premierul vrea adoptarea unei reforme a creditelor ipotecare în valută înainte de alegeri, ceea ce înseamnă că trebuie făcute anunţuri în următoarele săptămâni, înainte de alegeri, urmând ca măsurile să fie puse în practică după alegeri”, a afirmat analistul.

Obiectivul de final este cheia – strategia guvernului este de a aduce valoarea netă actuală a subsidiarelor băncilor străine la zero, astfel încât să poată fi transferate apoi unor actori locali. „Credem că asta se va întâmpla între a doua jumătate a anului şi prima jumătate din 2015, odată cu ieşirea unui număr restrâns de jucători străini importanţi pe piaţa locală”, a estimat Montalto.

Piaţa este prea optimistă în privinţa potenţialului de creştere pe termen mediu, din cauza subestimării chestiunii sectorului bancar, a adăugat analistul.

Montalto se aşteaptă ca Fidesz să câştige detaşat alegerile din acest acest an, posibil chiar cu o majorare a numărului de locuri controlate în parlament.

Raiffeisen Bank International (RBI) a anunţat marţi că a primit oferte pentru subsidiarele sale din Ungaria şi Ucraina, după ce cotidianul ungar Magyar Hírlap a scris că subsidiarele băncilor austriece ar putea fi preluate de investitori locali.

Banca ungară Szechenyi Bank a făcut o ofertă pentru preluarea operaţiunilor RBI, iar grupul bancar austriac analizează propunerea, a spus un purtător de cuvânt.

Statul deţine 49% din Szechenyi Bank, în timp ce pachetul majoritar este controlat de compania T&T Ingatlanforgalmazo es Vagyonkezelo, care are legături cu şeful Agenţiei pentru Administrarea Datoriei Statului, Istvan Torocskei.

Magyar Hírlap a scris, citând surse guvernamentale, că ar putea exista interes local, inclusiv din partea statului, chiar dacă indirect, pentru preluarea subsidiarei băncii austriece Erste.

Erste a răspuns acestor informaţii printr-un comunicat în care afirmă că nu se retrage din Ungaria.

Statul ungar a intervenit pentru a ajuta populaţia care a contractat credite în valută din cauza dificultăţilor la plată generate de criza financiară.

Mulţi unguri au cotractat credite în valută în deceniul trecut. Criza financiară globală a cauzat, însă, deprecierea puternică a forintului şi probleme majore pentru consumatorii cu împrumuturi în monedă străină, în principal în fanci elveţieni şi euro. În multe cazuri, costurile lunare ale unui astfel de credit au crescut şi de peste două ori.

Guvernul a adoptat în ultimii ani mai multe măsuri pentru a veni în sprijinul împrumutaţilor, inclusiv posibilitatea refinanţării sau restituirii anticipate la rate de schimb avantajoase. Deciziile executivului de la Budapesta au condus, însă, la pierderi semnificative pentru băncile prezente în Ungaria.

Autorităţile ungare intenţionează să adopte noi măsuri de sprijinire a populaţiei cu împrumuturi în monedă străină, de preferat până la alegerile parlamentare, după ce de programele precedente nu au beneficiat multe persoane cu astfel de credite.

Te-ar mai putea interesa și
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
Perioada în care nu se aplică sancţiuni pentru nerespectarea termenului-limită de 5 zile lucrătoare prevăzut pentru transmiterea facturilor în sistemul naţional privind factura electronică......
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
 Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, referitor la posibilitatea eliminării impozitului pe concediile ...
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
CNAIR a deschis circulația joi, la ora 15:00, pe drumul de mare viteză DEx16 Centura Oradea - A3, a informat Cristian Pistol, ...
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Statele membre ale Uniunii Europene au exportat anul trecut în ţările din afara blocului comunitar 867.000 de tone de ...