Ungureanu: Situaţia soţiei mele nu reprezintă conflict de interese. Judecata a devenit tendenţioasă

Premierul Ungureanu susţine în continuare că prezenţa soţiei sale în consiliul de administraţie al unei firme care se ocupă de "aspectele sociale" ale activităţii Petrom nu reprezintă conflict de interese faţă de poziţia sa de prim-ministru, arătând că o astfel de judecată a devenit tendenţioasă.
Economica.net - mie, 14 mart. 2012, 06:48
Ungureanu: Situaţia soţiei mele nu reprezintă conflict de interese. Judecata a devenit tendenţioasă

„Suntem în situaţia în care pornim de la o supoziţie şi facem un proces de intenţie. Nu este vorba altceva decât de un om, soţia mea, care este un medic foarte bun şi care a reuşit să îşi facă o carieră în lumea medicală, dincolo de toate impedimentele pe care le pune traiul cu un om a cărui prezenţă publică este de natura celei despre care discutăm. Cred că nu există moment în care cariera soţiei mele să nu fi fost expusă, începând cu prezenţa ei în Consiliul de Administraţie al Petromed, lucru care a apărut într-un HG în 2008, şi terminând cu completarea riguroasă a declaraţiilor de avere şi de interese”, a spus Ungureanu, la postul Antena 3.

Premierul a susţinut că soţia sa, Daniela Ungureanu, este unul dintre oamenii pe care Petrom i-a convocat pentru a participa, fără remuneraţie, într-un consiliu de administraţie la o companie care se ocupă de „aspectele sociale” ale activităţii Petrom.

„Este o firmă al cărei obiect de activitate se dirijează perfect către nevoile omului simplu, care nu îşi poate acoperi costurile tratamentului medical complex. Board-ul acestei firme este compus şi din medici, iar soţia mea este acolo, fără a fi remunerată. Ea este remunerată pe baza unei consultanţe medicale făcute direct cu OMV Viena”, a spus Ungureanu.

El a arătat că Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a emis, în urma unei investigaţii din oficiu, un răspuns negativ privind un eventual conflict de interese în acest caz, încă din perioada în care conducea Serviciul Român de Informaţii.

„Mi se pare că judecata a devenit deja tendenţioasă. Din punctul meu de vedere, situaţia este rezolvată”, a spus Ungureanu.

Soţia premierului, Daniela Ungureanu, a fost numită la 18 decembrie 2007, prin hotărâre a Adunării Generale a Acţionarilor a companiei Petromed Solutions, ca membru al Consiliului de Administraţie. Hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial în iunie 2008.

Petromed este subsidiară a OMV Petrom, fiind furnizorul tuturor serviciilor medicale pentru compania petrolieră.

Ultima declaraţie de avere semnată de şeful Guvernului, la sfârşitul săptămânii trecute, relevă că soţia sa a încasat 84.000 euro din servicii de consultanţă medicală pentru OMV AG Viena.

La începutul lunii martie, premierul Mihai Răzvan Ungureanu a afirmat că banii primiţi de soţia sa din partea companiei OMV, în perioada în care el conducea Serviciul Român de Informaţii, nu reprezintă un conflict de interese, arătând că legea interzice demnitarului să emită în acest context un act administrativ, să încheie un act juridic, să ia parte la luarea unor decizii care produc foloase pentru sine, soţ sau rude.

El a susţinut că banii acordaţi de OMV fac parte dintr-un proiect social al companiei, care a implicat medici foarte buni din România şi din străinătate şi la construcţia căruia a participat şi soţia sa mea, un medic anestezist „probabil bun”.

Grupul de Investigaţii Politice, condus de Mugur Ciuvică, a sesizat, în luna februarie, Parchetul ICCJ în legătură cu conflictul de interese în care s-ar fi aflat fostul director SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, din cauza contractului soţiei acestuia cu firma austriacă OMV AG.

Grupul arată că firma austriacă OMV AG face parte din zona de interes a SIE deoarece este proprietara Petrom, fiind una dintre firmele străine cu cele mai importante interese în România, cu rol strategic în domeniul energiei.

Te-ar mai putea interesa și
Marile companii din industria tutunului salută propunerea de taxare echitabilă a tuturor categoriilor de produse cu nicotină
Marile companii din industria tutunului salută propunerea de taxare echitabilă a tuturor categoriilor de produse cu nicotină
BAT și Philip Morris România salută decizia Ministerului de Finanțe de a face public proiectul de Ordonanță de Urgență care include în categoria produselor accizabile toate produsele cu......
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
CNAIR a transmis astăzi la ANAP documentația necesară lansării procedurii de achiziție publică pentru Lotul Pipirig ...
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei persoane în vârstă ...
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Fostul deputat Viorel Hrebenciuc a pierdut definitiv, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procesul cu Agenţia Naţională ...