Ungurii de la MOL vor investi circa 2 miliarde de dolari în proiecte strategice în următorii cinci ani

Grupul petrolier ungar MOL a alocat aproximativ 2 miliarde de dolari ca buget de investiţii în perioada 2017-2021, pentru implementarea noii strategii pe termen lung, sumă care se adaugă cheltuielilor de capital aferente proiectelor existente, estimate la 1-1,1 miliarde de dolari, potrivit unui comunicat al companiei.
Economica.net - lun, 07 nov. 2016, 09:32
Ungurii de la MOL vor investi circa 2 miliarde de dolari în proiecte strategice în următorii cinci ani

În segmentul de rafinare, grupul MOL va continua să se concentreze pe îmbunătăţirea eficienţei şi implementarea iniţiativelor incluse în Next Downstream Program (2015-2017), care urmează să genereze o îmbunătăţire a rezultatului EBITDA cu 500 milioane de dolari.

Compania a planificat investiţii de aproximativ 80-130 milioane de dolari în rafinăriile sale din Ungaria şi Slovacia pentru a creşte flexibilitatea producţiei de propilenă şi lubrifianţi. Pentru a procesa tipurile de ţiţei care oferă cele mai bune marje de profit şi pentru a răspunde cererii pentru produsele sale, MOL intenţionează să crească aportul de ţiţei transportat maritim în rafinăriile sale fără ieşire la mare, de la nivelul actual de 10% la 33% până în 2030, urmând să majoreze la peste 50 numărul tipurilor de ţiţei din mixul folosit.

Totodată, MOL a bugetat până la 1,9 miliarde de dolari până în anul 2021 pentru dezvoltarea activităţii în sectorul petrochimiei.

MOL va dezvolta în continuare reţeaua de benzinării din Europa Centrală şi de Est (ECE) şi va continua să analizeze oportunităţi de fuziuni şi achiziţii aflate în raza de livrare a rafinăriilor sale, în afara celor trei pieţe-cheie (Ungaria, Slovacia şi Croaţia). Folosindu-şi reţeaua de staţii de alimentare şi baza de 10 milioane de clienţi, MOL va introduce noi servicii şi produse. De asemenea, MOL va moderniza staţiile şi va extinde în continuare conceptul Fresh Corner, în 700 de unităţi, până în 2018. Oferta de bunuri şi servicii pentru consumatori va contribui la rezultatul EBITDA cu 450-500 milioane de dolari până în 2021, reprezentând peste 20% din EBITDA la nivel de grup, şi se va menţine pe un trend de creştere până în 2030.

În segmentul de explorare şi producţie, MOL intenţionează să realizeze cheltuieli de capital de peste 2 miliarde de dolari pentru proiectele existente, în perioada 2017-2021, cu o atentă monitorizare a costurilor. Aproximativ 35% din sumă va fi alocată pentru explorare – cu accent pe ECE, Pakistan şi Norvegia – iar 45% reprezintă finanţarea pentru proiecte de dezvoltare a proiectelor din ECE, Marea Britanie, Pakistan, Kazakhstan şi a câmpului Baitugan din Rusia.

‘Bazându-ne pe fluxurile solide de numerar generate de modelul nostru integrat de afaceri dar şi pe capacitatea financiară robustă, vom aloca fonduri substanţiale pentru investiţii strategice cu scopul de a diversifica în continuare liniile noastre de afaceri şi pentru a ne creşte prezenţa în domenii care nu depind de cererea de carburanţi auto. Ca urmare a transformării noastre industriale, ne aşteptăm ca proiectele strategice realizate în prima fază în segmentul produselor petrochimice să genereze un rezultat EBITDA de 250-300 milioane de dolari anual, în timp ce contribuţia la EBITDA a serviciilor pentru clienţi este estimată să depăşească 20% până în 2021. În acelaşi timp, fluxurile puternice de numerar ne vor permite să menţinem fără probleme tendinţa de creştere a dividendelor pentru acţionarii noştri’, a declarat Zsolt Hernádi, preşedinte-CEO al Grupului MOL, citat în comunicat.

Grupul MOL este o companie internaţională integrată şi independentă, cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Are operaţiuni în peste 30 de ţări, aproximativ 25.000 de angajaţi în întreaga lume şi peste 100 de ani de experienţă în industrie.

Compania are, de asemenea, o reţea de aproximativ 2.000 de benzinării în Europa Centrală şi de Sud-Est, în 10 ţări, din care peste 200 în România.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...