UniCredit analizează o posibilă fuziune cu rivalul francez Societe Generale. Ar crea cea mai mare bancă din România

UniCredit SpA, cel mai mare grup bancar italian, analizează o fuziune cu rivalul francez Societe Generale, o mişcare care ar deschide calea procesului de consolidare a sectorului bancar european, informează un articol publicat duminică pe pagina de Internet a cotidianului Financial Times, care precizează însă că deocamdată nu a fost înaintată încă nicio ofertă oficială.
Economica.net - lun, 04 iun. 2018, 05:50
UniCredit analizează o posibilă fuziune cu rivalul francez Societe Generale. Ar crea cea mai mare bancă din România

Potrivit Financial Times, care citează surse din apropierea acestui dosar, directorul general de la UniCredit SpA, francezul Jean-Pierre Mustier, fost director al diviziei de investment banking a Societe Generale, a promovat această idee de mai multe luni iar directorii Societe Generale studiază şi ei posibilitatea unei fuziuni.

Mai mulţi directori din cadrul ambelor părţi au subliniat că discuţiile sunt deocamdată într-un stadiu preliminar iar situaţia politică volatilă din Italia a dus la extinderea calendarului pentru un posibil acord dincolo de planul iniţial de 18 luni.

Jean-Pierre Mustier consideră Societe Generale un partener ideal pentru UniCredit SpA, punând accentul pentru divizia sa de banking şi operaţiunile din Europa de Est. Pentru Societe Generale, unul din principalele beneficii ale unei fuziuni ar fi dobândirea unei poziţii de lider în Italia şi Germania, atât în sectorul de retail cât şi în cel de corporate banking.

Într-un comunicat de presă, Societe Generale a dezminţit existenţa unor discuţii în interiorul Consiliului de administraţie cu privire la o posibilă fuziune cu UniCredit. La rândul său, banca italiană a refuzat să comenteze articolul publicat în Financial Times dar a subliniat că planul său de relansare ‘Transform 2019′ se bazează pe creştere organică.

Băncile europene sunt presate să se întărească având în vedere că sunt relativ mici comparativ cu rivalii americani. Financial Times a anunţat luna trecută că membrii Consiliului de administraţie al Barclays au discutat un plan de combinare cu rivalul britanic Standard Chartered. La rândul său, Banca Centrală Europeană a semnalat că este posibil să apară fuziuni transfrontaliere în cadrul eforturilor de creare a uniuni bancare paneuropene.

De la numirea sa în fruntea UniCredit, în luna iulie 2016, UniCredit a demarat un vast proces de reorganizare care s-a reflectat în mod pozitiv asupra rezultatelor sale financiare şi solidităţii capitalului. Banca italiană a derulat o majorare de capital de 13 miliarde euro, a vândut mai multe active şi credite neperformante în valoare de 17,7 miliarde euro şi a eliminat 14.000 de posturi.

UniCredit este prezent în 17 ţări din lume, cu peste 8.500 de sucursale şi 147.000 de angajaţi. UniCredit este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrală şi de Est, unde realizează aproximativ 16% din veniturile sale. Grupul italian este prezent şi în România prin UniCredit Bank Austria.

Societe Generale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare, are 154.000 de angajaţi şi 32 de milioane de clienţi în întreaga lume. În România, BRD-Groupe Societe Generale este cea de-a doua bancă după totalul activelor.

În România, o fuziune BRD – UniCredit ar crea cea mai mare bancă

În România, cele două bănci europene controlează, cumulat, active de 90,8 miliarde de lei (peste 19 miliarde de euro). BRD Groupe Societe Generale avea, la 31 decembrie 2017, active totale de 53,27 miliarde lei la nivelul băncii comerciale din România, în timp ce UniCredit raporta, la aceeaşi dată, active totale de 37,536 miliarde lei.

BCR, cea mai mare bancă din România, parte a grupului austriac Erste, avea active de 67,734 miliarde lei la 31 decembrie 2017. Astfel, o fuziune a operaţiunilor BRD şi UniCredit din România ar crea un nou lider pe piaţa bancară.

Pe de altă parte, astfel de fuziuni între companii ale căror operaţiuni se suprapun în mai multe state UE pot atrage atenţia Comisiei Europene, care poate condiţiona avizarea tranzacţiilor de vânzarea unor operaţiuni pentru a evita situaţii de concentrare economică la nivel de pieţe individuale.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Producătorul și distribuitorul ieșean de produse profesionale de curățenie și dezinfecție Misavan a anunțat miercuri ...
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței de plafonare și compensare a facturilor la gaze și energie electrică. Vorbesc despre “grup infracțional organizat”
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței ...
Confederația sindicală “Cartel Alfa” a sesizat DNA În legătură cu adoptarea, de către Guvern, a ordonanței de ...
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Guvernul și-a asumat, în fața Comisiei Europene, să vândă cel puțin 20% din acțiunile deținute de statul român ...