UniCredit avea un capital tampon de 10,4 miliarde de euro, la sfârşitul lunii septembrie

UniCredit, cel mai mare grup bancar italian după active, a înregistrat, la sfârşitul lunii septembrie, un capital tampon mai ridicat decât a anunţat BCE după publicarea testelor de stres, a afirmat, marţi, directorul general, Federico Ghizzoni, transmite Reuters.
Economica.net - mie, 05 nov. 2014, 07:10
UniCredit avea un capital tampon de 10,4 miliarde de euro, la sfârşitul lunii septembrie

‘La 30 septembrie aveam un capital tampon de 10,4 miliarde de euro (8,15 miliarde de lire sterline), faţă de 8,7 miliarde de euro anunţat la testele de stres’, iar diferenţa vine de la anumiţi factori care nu au fost incluşi în testele de stres derulate de BCE, a declarat şeful UniCredit, la un eveniment desfăşurat la Milano.

UniCredit a adoptat măsuri pentru întărirea bilanţului înaintea verificării calităţii activelor de către BCE.

Rezultatele testelor de stres derulate de Banca Central Europeană ar putea duce la o consolidare a industriei financiare italiene, a afirmat săptămâna trecută directorul general al Asociaţiei Bancare Italiene (ABI), Giovanni Sabatini.

‘Este ceva ce se poate întâmpla. Modelul băncilor comerciale este sub presiune şi există o necesitate de restructurare a sistemului, pentru a ajunge la o eficienţă sporită, în vederea creşterii productivităţii şi a reducerii costurilor’, a explicat şeful ABI.

În urma derulării testelor de stres, cel mai mare deficit combinat de capital se înregistrează în rândul băncilor italiene. Astfel, Banca Monte dei Paschi di Siena, a treia mare bancă a ţării, trebuie să-şi majoreze capitalul cu 2,1 miliarde de euro (2,7 miliarde de dolari).

Banca Centrală a Italiei va favoriza o potenţială fuziune a Monte Paschi, atât timp cât banca devine mai solidă şi economia italiană va primi mai multe credite, a afirmat, duminică, directorul general Fabio Panetta.

Testele de stres au arătat că sistemul bancar italian rămâne solid, doar Monte Paschi şi Banca Carige SpA au nevoie de majorarea capitalului, a subliniat Sabatini. Acesta a adăugat că rezultatele anunţate de BCE indică faptul că, pe ansamblu, industria bancară italiană este ‘solidă şi capabilă să sprijine economia reală’.

Banca Central Europeană a anunţat recent că 25 de bănci din zona euro nu au trecut testele de stres. Eşecurile sunt concentrate în rândul băncilor italiene, cu nouă instituţii care nu au trecut testele, dar şi în rândul băncilor greceşti şi cipriote, cu câte trei instituţii din fiecare ţară. Pe locul 2 se situează câte două bănci din Belgia şi Slovenia, urmate de câte o bancă din Franţa, Germania, Austria, Irlanda şi Portugalia.

Pe lista băncilor din zona euro care au operaţiuni în România şi au picat testele de stres se regăsesc National Bank of Greece (NBG), Eurobank, Piraeus Bank, Volksbanken, Veneto Banca, Banco Comercial Portugues – BCP şi Bank of Cyprus.

Băncile cu deficit de capital trebuie să spună în următoarele două săptămâni cum intenţionează să-l acopere. Ulterior, vor avea la dispoziţie nouă luni pentru a acoperi deficitul de capital.

Grupul UniCredit este prezent pe piaţa din România şi prin intermediul partenerilor UniCredit Leasing Corporation, UniCredit Insurance Broker, Pioneer Asset Management, UniCredit Consumer Financing (UCFin) şi UniCredit Business Integrated Solutions (UBIS).

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...