UniCredit Bank: Efectul legii dării în plată asupra creditelor în derulare ar putea fi mai mic decât cel estimat

Legea dării în plată ar putea avea un efect mai mic asupra creditelor în derulare decât cel estimat, însă pe de altă parte impactul negativ este semnificativ, cu o înăsprire a condiţiilor financiare, prin creşterea avansurilor şi costurilor de creditare, apreciază economiştii UniCredit Bank în raportul trimestrial, potrivit News.ro.
Economica.net - mar, 22 mart. 2016, 15:19
UniCredit Bank: Efectul legii dării în plată asupra creditelor în derulare ar putea fi mai mic decât cel estimat

„În timp ce legea Dării în Plată ar putea conduce la o înăsprire a condiţiilor financiare, efectul asupra creditelor în derulare ar putea fi mai mic decât cel estimat. Legea ar putea fi declarată neconstituţională deoarece modifică retroactiv contractele de credit”, notează economiştii UniCredit Bank în raportul trimestrial.

Dacă legea s-ar aplica contractelor în vigoare, cei care vor apela la lege şi-ar putea pierde accesul la piaţa creditelor ipotecare pentru o perioadă îndelungată.

Totodată, darea în plată ar putea genera o creştere a avansurilor şi costurilor, conducând la o temperare a creditării imobiliare, care ar putea încetini revenirea din sectorul construcţiilor rezidenţiale.

Legea dării în plată se aplică doar creditelor pentru locuinţe cu garanţii imobiliare. Dacă legea intră în vigoare, persoanele care au luat împrumuturi de acest tip pot scăpa de orice plată dacă cedează creditorului locuinţa cumpărată pe credit.

Senatorii au adoptat, cu unanimitate de voturi, legea dării în plată, după ce a fost trimisă de preşedinte înapoi pentru reexaminare. Senatul este prima Cameră sesizată, dar decizia finală aparţine Camerei Deputaţilor.

Membrii Senatului au decis ca programul Prima Casă să rămână sub incidenţa legii, dar au admis totodată propunerea BNR privind introducerea unui plafon maxim al creditului de 150.000 de euro pentru imobilele cu destinaţie de locuinţă, care vor fi luate în calcul la aplicarea legii.

BNR şi asociaţiile bancherilor au cerut în repetate rânduri parlamentarilor, verbal şi prin amendamente, ca programul guvernamental Prima Casă să fie scos din prevederile legii, dar senatorii au respins această propunere.

Premierul Dacian Cioloş a declarat luni, la Alba Iulia, că susţine legea dării în plată, dar că aceasta trebuie să vizeze concret cazurile sociale, şi nu să rezolve problemele speculatorilor imobiliari, atrăgând atenţia că o asemenea lege „ar putea arunca în aer sistemul bancar, dacă nu este bine gândită”.

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a afirmat la rândul său că liberalii au convenit să susţină, în dezbaterile din Camera Deputaţilor asupra Legii dării în plată, eliminarea plafonului privind creditele introdus în Senat, precum şi exceptarea programului „Prima Casă” din prevederile legii.

PNL vrea şi ca legea să se aplice în continuare contractelor aflate în derulare, considerând că nu se pune problema retroactivităţii.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...