UniCredit, cel mai bun profit trimestrial din ultimul deceniu

UniCredit, cel mai mare grup bancar italian, a raportat joi cel mai bun profit trimestrial din ultimul deceniu, datele reflectând succesul planului strategic, transmit MarketWatch, Reuters şi AP.
Economica.net - joi, 09 mai 2019, 10:58
UniCredit, cel mai bun profit trimestrial din ultimul deceniu

De la numirea lui Jean Pierre Mustier în fruntea UniCredit, în 2016, banca italiană a demarat un vast proces de reorganizare care s-a reflectat în mod pozitiv asupra rezultatelor sale financiare şi solidităţii capitalului. UniCredit a derulat o majorare de capital de 13 miliarde euro, a vândut mai multe active şi credite neperformante în valoare de 17,7 miliarde euro şi a eliminat 14.000 de posturi.

Profitul net al UniCredit a urcat cu 25% în primul trimestru din 2019, la 1,39 miliarde de euro (1,46 miliarde de dolari), faţă de 1,1 miliarde de euro în perioada similară din 2018. Analiştii se aşteptau la un profit de 1,29 miliarde de euro.

Rezultatele au fost publicate la o zi după ce UniCredit a anunţat vânzarea unei participaţii de 17% în brokerul online FinecoBank, obţinând peste un miliard de euro.

Veniturile au scăzut cu 3% în primele trei luni din acest an, la 4,95 miliarde de euro, în timp ce analiştii se aşteptau la 4,88 miliarde de euro.

Veniturile nete din dobânzi au urcat cu 0,7%, la 2,65 miliarde de euro. Comisioanele şi taxele au scăzut cu 5,3% iar costurile operaţionale au înregistrat un recul de 4,2%.

„Sunt cele mai bune rezultate trimestriale din ultimul deceniu, pentru a doua oară consecutiv, subliniind succesul actualului nostru plan strategic şi confirmând că suntem în grafic pentru a ne îndeplini obiectivele”, a afirmat Jean Pierre Mustier.

De asemenea, UniCredit şi-a confirmat angajamentul faţă de Italia, chiar dacă şi-a redus expunerea la a treia economie a zonei euro, prin reducerea obligaţiunilor guvernamentale italiene deţinute.

Întrebat de jurnalişti dacă banca îşi reduce expunerea la Italia pentru a pregăti o posibilă tranzacţie transfrontalieră, Jean Pierre Mustier a răspuns: Vrea să subliniez angajamentul nostru faţă de Italia nu a fost niciodată mai solid”.

La 31 martie 2019, UniCredit deţinea obligaţiuni guvernamentale italiene de 54 miliarde de euro (60,47 miliarde de dolari), mai mult decât orice altă bancă, dar îşi va reduce aceste deţineri, a adăugat Mustier.

Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat că UniCredit şi-a exprimat interesul pentru preluarea rivalului german Commerzbank, după ce negocoerile privind fuziunea băncii germane cu Deutsche Bank au eşuat luna trecută. Joi, Mustier a declarat că nu comentează speculaţiile de pe pieţe.

UniCredit SpA este prezent în 17 ţări din lume, cu peste 8.500 de sucursale şi 147.000 de angajaţi. UniCredit este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrală şi de Est, unde realizează aproximativ 16% din veniturile sale.

În România, UniCredit Bank Austria, divizie a grupului bancar italian UniCredit, şi-a majorat participaţia pe care o deţine la UniCredit, de la 50,5% până la 95,6% din acţiuni, prin preluarea pachetului de 45% deţinut de omul de afaceri Ion Ţiriac.

 

Te-ar mai putea interesa și
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Stratum Energy România, compania care operează perimetrul de gaze naturale Poduri din județul Bacău, de către Emma Lambda Limited
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Stratum Energy România, compania care operează perimetrul de gaze naturale ...
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care compania cipriotă Emma Lambda Limited intenționează să preia Stratum Energy România LLC, împreună cu Stratum Energy Romania LLC......
Kârgâzstanul a blocat de astăzi funcționarea TikTok, pentru a proteja sănătatea copiilor. Organizațiile neguvernamentale denunță cenzura impusă de Guvern
Kârgâzstanul a blocat de astăzi funcționarea TikTok, pentru a proteja sănătatea copiilor. Organizațiile neguvernamentale ...
Aplicaţia TikTok nu mai funcţionează începând din această joi în Kârgâzstan, la cererea serviciilor de securitate ...
Daniela Dărăban (ACUE): Eficienţa energetică rămâne cel mai bun combustibil pe care această ţară îl are, după care vorbim de investiţii în noi resurse
Daniela Dărăban (ACUE): Eficienţa energetică rămâne cel mai bun combustibil pe care această ţară îl are, după ...
Eficienţa energetică reprezintă cel mai bun combustibil şi abia apoi vorbim despre investiţii în noi resurse, iar în ...
Deși în scădere față de anul trecut, prețurile ouălor continuă să fie ridicate pentru buzunarele românilor
Deși în scădere față de anul trecut, prețurile ouălor continuă să fie ridicate pentru buzunarele românilor
Perioada Sărbătorii de Paște este unul dintre cele două evenimente importante din perspectivă religioasă ce pot reprezenta ...