1EUR = 4.8127 RON | Bucureşti 11 º

Finanţe şi bănci

UniCredit: Creşterea economică a României va încetini la 4,6% anul acesta şi la 3,5% în 2019

UniCredit se aşteaptă la încetinirea creşterii economice la 4,6% anul acesta şi la 3,5% în 2019, de la 6,6% în 2017, potrivit unui raport trimestrial al băncii.

30 ian, 2018 | Agerpres

'Anticipăm încetinirea creşterii economice la 4,6% anul acesta şi la 3,5% în 2019, de la 6,6% în 2017. Această încetinire este rezultatul direct al faptului că expansiunea economică se bazează prea mult pe consum şi stocuri, în timp ce investiţiile sunt afectate de incertitudinea fiscală şi de favorizarea măsurilor populiste. Ritmul de creştere ar putea încetini chiar mai mult dacă va fi nevoie de creşterea taxelor sau reducerea cheltuielilor publice pentru a menţine deficitul bugetar sub 3% din PIB', se arată în document.

Potrivit raportului, costurile de finanţare mai mari şi mediul fiscal imprevizibil ar putea afecta creşterea economică în 2018-2019.

'Conform Băncii Naţionale a României (BNR), creşterea ratelor dobânzii ROBOR ar putea mări numărul creditelor neperformante în 2018 faţă de 2017. Pentru a adresa problema colectării veniturilor bugetare, care este cea mai slabă din UE, autorităţile vor introduce obligativitatea folosirii caselor de marcat electronice de către companii în iunie-august 2018, cu intenţia optimistă de a colecta venituri suplimentare anuale de până la 9 miliarde de lei (reprezentând aproape 1% din PIB). În plus, mecanismul plăţii defalcate a TVA va fi aplicat selectiv. Schimbările frecvente ale legislaţiei fiscale ar putea cauza întârzieri la plăţile din sectorul privat, care sunt deja cele mai mari din Europa Centrală şi de Est (o medie de 69 de zile). Acest fenomen este explicat de faptul că firmele păstrează rezerve pentru a evita potenţialele crize de lichiditate şi pentru a acoperi majorările neprevăzute de taxe', se menţionează în raport.

Economiştii băncii susţin că o înăsprire fiscală mascată ar putea încetini semnificativ creşterea salariului mediu net. În primul rând, contribuţiile sociale au fost transferate în totalitate în sarcina angajaţilor. În cazul în care companiile nu cresc salariile brute pentru a compensa acest transfer de contribuţii, salariile nete vor creşte mult mai încet decât anul trecut. În al doilea rând şi chiar mai important, cota unică de impozitare ar putea fi înlocuită cu un sistem de taxare progresiv, cu cote mai mari pentru cei cu venituri medii şi mari.

'Deficitul bugetar s-ar putea situa peste 3% din PIB în 2018 în cazul în care Guvernul nu va majora impozitul pe venit pentru veniturile mari şi nu va tăia din nou investiţiile publice. Mai mult, este posibil să fie nevoie ca programul anunţat de majorări ale salariilor şi pensiilor să fie temperat pentru a menţine deficitul bugetar sub 3% din PIB în 2019. Între timp, este probabil ca deficitul bugetar structural să depăşească 5% din PIB până la finalul anului următor, nivel atins ultima dată în 2008', se spune în document.

Bugetul de stat pentru 2018 este construit pe o creştere economică de 5,5%, un curs mediu de 4,55 de lei pe euro şi un câştig mediu salarial lunar de 2.614 lei. Deficitul bugetar cash este estimat la 2,97% din PIB, în timp ce deficitul ESA este 2,96% din PIB.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO