UniCredit este interesată de achiziţii în Europa Centrală şi de Est

UniCredit SpA, cel mai mare grup bancar italian, intenţionează să-şi extindă prezenţa în Europa Centrală şi de Est (CEE), unde are în vedere posibile achiziţii, transmite Reuters.
Economica.net - mie, 21 ian. 2015, 12:22
UniCredit este interesată de achiziţii în Europa Centrală şi de Est

Rata creditelor neperformante (NPL) ar urma să crească la aproape 14%, reflectând tensiunile geopolitice din Ucraina şi Rusia, scrie Agerpres.

Totuşi, UniCredit este decisă să-şi întărească poziţia în Europa Centrală şi de Est, căutând oportunităţi de achiziţii. Banca nu a dat detalii suplimentare privind posibilele ţinte de achiziţii sau ce pieţe din CEE sunt vizate.

Cel mai ridicat procent al creditelor neperformante ar urma să se înregistreze în Ucraina (34%), înaintea Serbiei (23%) şi Rusiei (21%), iar cel mai scăzut în Turcia (3,2%) şi Slovacia (5,3%).

‘Evoluţiile geopolitice precum şi schimbările în mediul extern reprezintă o sursă de incertitudini pentru perspectiva noastră. Rata creditelor neperformante în regiune va rămâne probabil o provocare’, a afirmat noul şef al diviziei de corporate şi investiţii bancare, Gianni Franco Papa, care anterior a fost şeful diviziei pentru Europa de Est a grupului UniCredit.

Riscurile din Europa Centrală şi de Est, unde sunt active şi rivalele Erste şi Raiffeisen, includ tensiunile politice ridicate, cum ar fi conflictul dintre Rusia şi Ucraina, perspectivele de creştere reduse pentru zona euro şi preţul mai scăzut al ţiţeiului, care afectează economia rusă.

Totuşi, ar putea exista şi avantaje, legate de majorarea puterii de cumpărare în urma scăderii preţului petrolului, politici monetare mai relaxate şi eforturi spre o armonizare mai mare a reglementării serviciilor financiare, apreciază UniCredit.

Creditarea în regiune ar urma să accelereze uşor, iar rata creditelor neperformante ar urma să scadă la 10,5% din totalul împrumuturilor, de la 10,9% în 2014.

Profitul grupului bancar italian UniCredit SpA s-a triplat în trimestrul trei din 2014, depăşind estimările analiştilor, datorită performanţelor bune înregistrate pe piaţa internă şi în Europa de Est. În perioada iulie-septembrie 2014, profitul net a urcat cu 80%, la 722 milioane de euro (897 milioane de dolari), de la 204 milioane de euro în trimestrul trei din 2013, în timp ce analiştii se aşteptau la 493 milioane de euro.

Directorul general al UniCredit SpA, Federico Ghizzoni, a redus cheltuielile şi a vândut active, ca parte a planului ce vizează obţinerea unui profit net de două miliarde de euro anul acesta. Creditorul a trecut testele de stres derulate de BCE, după ce, în 2013, a înregistrat pierderi record de 14 miliarde de euro (19 miliarde de dolari) din cauza creditelor neperformante.

La 30 septembrie, indicele de adecvare a capitalului Tier 1 al UniCredit se menţinea la 10,8%.

Contribuţia Italiei la profit a fost de aproximativ 0,6 miliarde de euro, în timp ce afacerile din Europa Centrală şi de Est au contribui cu 0,4 miliarde de euro.

Grupul UniCredit este prezent pe piaţa din România şi prin intermediul partenerilor UniCredit Leasing Corporation, UniCredit Insurance Broker, Pioneer Asset Management, UniCredit Consumer Financing (UCFin) şi UniCredit Business Integrated Solutions (UBIS).

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...