UniCredit: Preţurile alimentelor rămân principalul motor al dezinflaţiei

Preţurile alimentelor rămân principalul motor al dezinflaţiei, cu o contracţie de 3,2% în iunie 2014 faţă de iunie 2013, apreciază analiştii UniCredit Ţiriac Bank.
Economica.net - joi, 10 iul. 2014, 10:27
UniCredit: Preţurile alimentelor rămân principalul motor al dezinflaţiei

‘Rata anuală a inflaţiei a continuat să se tempereze până la 0,66% în iunie, de la 0,9% în mai. Datele statistice publicate astăzi sunt semnificativ sub consensul pieţei şi sub estimarea noastră – ambele la 0,9%. Preţurile alimentelor rămân principalul motor al dezinflaţiei, cu o contracţie de 3,2% în iunie 2014 faţă de iunie 2013. Anticipaţiile pozitive pentru recolta internă şi preţurile scăzute ale alimentelor importate – în condiţiile în care inflaţia anuală a zonei euro s-a stabilizat la un nivel foarte redus, de 0,5% în iunie – sunt probabil motivele din spatele preţurilor sub aşteptări la alimente’, au declarat pentru AGERPRES analiştii băncii.

Aceştia susţin că, parţial, contracţia anuală a preţurilor la alimente a fost generata de reducerea TVA la produsele de panificaţie în septembrie 2013, măsură a căror efecte vor dispărea până la finalul trimestrului III din 2014. În acelaşi timp, redresarea consumului anunţă o creştere a preţurilor pe termen lung.

‘Prognoza noastră curentă pentru inflaţie, de 3% la finalul acestui an, s-ar putea dovedi uşor pesimistă în lumina noilor date despre dinamica preţurilor la alimente’, au declarat analiştii băncii.

De asemenea, analiştii UniCredit Ţiriac Bank susţin că banca centrală pare să aibă acum mai mult spaţiu de manevră pentru o ajustare în jos a dobânzii de referinţă, iar probabilitatea unei astfel de măsuri a crescut. Totodată, este probabil ca BNR să decidă o nouă reducere a rezervelor minime obligatorii.

Rata anuală a inflaţiei (pe ultimele 12 luni) a atins un nou minim istoric – 0,66% în iunie, după scăderea preţurilor de consum cu aproape 0,3% în iunie 2014 comparativ cu mai 2014, pe fondul ieftinirii alimentelor şi serviciilor, arată datele Institutului Naţional de Statistică /INS/ publicate joi.

În luna iunie, faţă de luna anterioară, preţurile mărfurilor alimentare au scăzut 0,7%, tarifele serviciilor cu 0,2%, în timp ce preţurile mărfurilor nealimentare au crescut cu 0,1%.

Creşterea medie a preţurilor pe total, în ultimele 12 luni (iulie 2013 – iunie 2014) faţă de precedentele 12 luni (iulie 2012 – iunie 2013), determinată pe baza IPC, este 1,7%, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 1,5%.

Faţă de finalul anului trecut, alimentele s-au scumpit în medie cu 0,11%, mărfurile nealimentare – cu 2,13%, iar serviciile s-au scumpit cu 0,95%.

Comparativ cu iunie 2013, preţurile alimentelor sunt mai mici, în medie, cu 3,18%, produsele nealimentare sunt mai scumpe cu 3,02%, iar serviciile sunt mai scumpe cu 2,77%.

Rata medie lunară a inflaţiei în primul semestru din 2014 a fost de 0,2% comparativ cu 0,3% în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Te-ar mai putea interesa și
Bursa de la Bucureşti a câştigat, în această săptămână, peste 1,5 miliarde de lei la capitalizare
Bursa de la Bucureşti a câştigat, în această săptămână, peste 1,5 miliarde de lei la capitalizare
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 1,5 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 0,55%, în această săptămână, în timp ce valoarea tranzacţiilor cu acţiuni a scăzut cu 38,8......
Primăria sectorului 3 reia licitaţia pentru concesionarea complexului acvatic Parc Pantelimon, pe 35 de ani
Primăria sectorului 3 reia licitaţia pentru concesionarea complexului acvatic Parc Pantelimon, pe 35 de ani
Primăria Sectorului 3 anunţă din nou pe SEAP licitaţie pentru contractul de delegare de gestiune a activităţii de administrare ...
Cât câştigă un influencer: Cezara Cristescu a avut afaceri nete de aproape 170.000 de lei, de peste 4 ori mai mari decât în 2021, şi marjă de profit de peste 74%
Cât câştigă un influencer: Cezara Cristescu a avut afaceri nete de aproape 170.000 de lei, de peste 4 ori mai mari decât ...
Cezara Cristescu, creator digital urmărit de peste 555.000 de oameni pe TikTok, a realizat afaceri nete de peste 169.000 ...
Italia intenţionează să vândă active de 21 miliarde de euro, pentru a sprijini finanţele publice
Italia intenţionează să vândă active de 21 miliarde de euro, pentru a sprijini finanţele publice
Guvernul Italiei vrea să obţină cel puţin 1% din PIB, sau aproximativ 21 miliarde de euro, în urma unor vânzări de ...