UniCredit Ţiriac Bank, profit net consolidat de 106,8 milioane lei, în primele şase luni

UniCredit Ţiriac Bank a realizat un profit net consolidat de 106,8 milioane de lei (24 milioane euro) în primele şase luni ale anului 2015, înainte de interesul minoritar, anunţă luni banca.
Economica.net - lun, 10 aug. 2015, 10:36
UniCredit Ţiriac Bank, profit net consolidat de 106,8 milioane lei, în primele şase luni

În acelaşi interval, veniturile operaţionale consolidate s-au ridicat la 754,3 milioane de lei (169,5 milioane euro), în timp ce cheltuielile operaţionale au fost de 391,9 milioane de lei (88,1 milioane euro). Astfel, profitul operaţional înregistrat a fost de 362,4 milioane de lei (81,5 milioane euro). Rentabilitatea anualizată a capitalurilor proprii (ROE) se plasează la 6,8%, iar rentabilitatea activelor (ROA) este de 0,7%. Raportul înregistrat între costuri şi venituri este de 52%.

Nivelul provizioanelor aferente creditelor a fost în valoare de 235,5 milioane de lei. Rata de acoperire cu provizioane a creditelor din bilanţ s-a plasat la 9,23%, în vreme ce costul riscului anualizat a fost de 221 puncte de bază în iunie 2015.

Rata creditelor neperformante (credite cu întârzieri la plată de peste 90 de zile şi credite în cazul cărora s-a deschis acţiune juridică) este de 9,56%.

Volumul activelor consolidate a totalizat 31 miliarde de lei (6,9 miliarde euro) la sfârşitul lunii iunie 2015. Expunerea bilanţieră a portofoliului de credite este de 23,1 miliarde de lei (5,2 miliarde euro), în creştere cu 1,1% comparativ cu finalul anului 2014. În acelaşi timp, depozitele atrase au ajuns la nivelul de 14,1 miliarde de lei (3,2 miliarde euro), în scădere cu 11,2% comparativ cu sfârşitul lui 2014. Rata de solvabilitate individuală la iunie 2015 este de 14,34%.

‘Primele şase luni din 2015 au fost caracterizate de o evoluţie mai bună a economiei, pe fondul creşterii consumului şi a încrederii oamenilor în viitor. În acelaşi timp, însă, nivelul de optimism al companiilor rămâne moderat, aşteptările acestora îmbunătăţindu-se doar gradat. În ceea ce ne priveşte, am continuat să consolidăm poziţia puternică pe care UniCredit Ţiriac Bank o deţine în segmentul companiilor, obţinând o creştere de 3% în acest segment, nivel aproape dublu faţă de performanţa pieţei. Totodată, segmentul creditelor ipotecare a avut o evoluţie pozitivă, marcând o creştere de 2,5% în primele şase luni din 2015 faţă de finalul anului precedent, reprezentând un motor important al activităţii noastre de retail’, a declarat Răsvan Radu, Country Chairman UniCredit în România şi CEO al UniCredit Ţiriac Bank.

Individual, UniCredit Ţiriac Bank a înregistrat în primele şase luni din 2015 venituri operaţionale de 617,5 milioane de lei, în scădere cu 5,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Cheltuielile operaţionale aferente aceleiaşi perioade au fost de 333,5 milioane de lei, în scădere (1,2%) faţă de nivelul din anul trecut, conducând la un raport cost-venituri de 54%, în creştere cu 2,2 puncte procentuale faţă de rezultatul aferent anului trecut.

Banca a încheiat prima jumătate a anului 2015 cu un profit net de 84,1 milioane de lei, în scădere cu 7,5% faţă de prima jumătate a anului 2014.

Costul riscului anualizat este de 211 puncte de bază, rata de acoperire cu provizioane a creditelor reprezintă 9,12%, iar rata creditelor neperformante (credite cu întârzieri la plată de peste 90 de zile şi credite în cazul cărora s-a deschis acţiune juridică) este de 8,17%.

La nivelul lunii iunie 2015, volumul activelor era de 27,3 miliarde de lei, cu 4,8% mai mic faţă de finalul anului 2014. Valoarea brută a portofoliului de credite a atins 19 miliarde de lei, în creştere (cu 0,5%) faţă de sfârşitul lui 2014, în vreme ce depozitele au fost de 14,2 miliarde de lei, în scădere cu 12,3% comparativ cu acelaşi moment. Raportul credite-depozite calculat individual pentru bancă a fost de 133,2% la nivelul lunii iunie 2015.

UniCredit a încheiat prima jumătate a anului cu un număr de 183 de sucursale, iar numărul angajaţilor în România a fost de 3.352.

Tot în prima jumătate a anului a fost definitivată tranzacţia prin care UniCredit Bank Austria a cumpărat acţiunile reprezentând 45% din UniCredit Ţiriac Bank, deţinute de Ţiriac Holdings, majorându-şi capitalul la UniCredit Ţiriac Bank la 95,6%, de la 50,6%.

UniCredit Ţiriac Bank este parte a UniCredit. Grupul este prezent în România prin: UniCredit Ţiriac Bank, UniCredit Consumer Financing, UniCredit Leasing Corporation, UniCredit Insurance Broker, UniCredit Leasing Fleet Management, UCTAM, Pioneer Asset Management şi UniCredit Business Integrated Solutions.

Te-ar mai putea interesa și
Comandantul armatei estone cere dublarea bugetului apărării pentru ca ţara sa să poată respinge un atac rusesc
Comandantul armatei estone cere dublarea bugetului apărării pentru ca ţara sa să poată respinge un atac rusesc
Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa 3% din PIB, trebuie să-şi dubleze cheltuielile de apărare în......
Burduja: Plafoanele preţurilor la energie şi gaze la clienţii finali rămân până la 31 martie 2025
Burduja: Plafoanele preţurilor la energie şi gaze la clienţii finali rămân până la 31 martie 2025
Plafoanele preţurilor la energie electrică şi gaze naturale la clienţii finali vor rămâne până la 31 martie 2025, ...
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
Perioada în care nu se aplică sancţiuni pentru nerespectarea termenului-limită de 5 zile lucrătoare prevăzut pentru ...
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
 Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, referitor la posibilitatea eliminării impozitului pe concediile ...