UniCredit Ţiriac raportează un profit de 202,9 mil. lei la şase luni, în creştere de 2,5 ori

UniCredit Ţiriac Bank a raportat un profit net de 202,9 milioane lei (46,2 milioane euro) în primul semestru, de peste 2,5 ori mai mare faţă de perioada similară a anului trecut, la active în creştere cu 7,7% comparativ cu 30 iunie 2012.
Economica.net - mar, 06 aug. 2013, 16:53
UniCredit Ţiriac raportează un profit de 202,9 mil. lei la şase luni, în creştere de 2,5 ori

Veniturile băncii au totalizat 693,5 milioane lei (157,9 milioane euro) în primele şase luni ale anului, în creştere cu 17,3% faţă de intervalul similar din 2012, în special datorită încasărilor mai mari din comisioane şi câştigurilor din operaţiunile de trading, se arată într-un comunicat transmis de bancă.

În prima jumătate a anului, cheltuielile operaţionale au fost de 320,7 milioane lei (73 milioane euro), mai mari cu 2,5% faţă de prima jumătate a anului 2012. Creşterea a fost determinată de costuri variabile de business şi de deprecierea investiţiilor de capital.

Astfel, profitul operaţional brut a ajuns la 373 milioane lei, în urcare cu 34% faţă de intervalul similar al anului precedent.

„Provizioanele pentru credite s-au situat la 227,6 milioane lei (51,8 milioane euro), cu 73% peste nivelul de anul trecut, însă la un nivel relativ similar dacă excludem schimbările de metodologie de anul trecut. Costul anualizat al riscului pentru primul semestru este de 2,4%. Banca a eliberat pasive fiscale amânate, constituite ca urmare a conversiei la IFRS, în concordanţă cu cerinţele legale”, se menţionează în comunicat.

Rentabilitatea anualizată a capitalurilor proprii (ROE) s-a situat la 14,5% în primele şase luni din 2013, faţă de 5,8% în prima jumătate din 2012, iar rentabilitatea activelor a fost de 1,6%, de la 0,6% anul trecut.

Raportul între costuri şi venituri s-a îmbunătăţit, scăzând cu aproape 7 puncte procentuale, la 46,2%, datorită veniturilor mai mari. Rata solvabilităţii s-a plasat la 13,7% la finalul lui iunie, asigurând o bază solidă pentru dezvoltarea în continuare a afacerilor, dar şi o marjă de siguranţă pentru eventuale şocuri neaşteptate pe pieţe.

Acoperirea cu provizioane a portofoliului de credite este de 9,2%, contrabalansând toate riscurile identificate sau potenţiale, se spune în comunicat.

Activele băncii au atins 24,4 miliarde lei (5,5 miliarde euro) la finalul lui iunie, în creştere cu 7,4% faţă de 30 iunie 2012.

La jumătatea acestui an, valoarea creditelor din bilanţ a fost de 17,1 miliarde lei (19,6 miliarde lei incluzând împrumuturile externalizate), nivel aproximativ constant faţă de anul precedent (+0,7%), în condiţiile în care creşterile s-au concentrat pe segmentul IMM-urilor (+33%) şi pe cel al companiilor de talie medie (+9%).

IMM-urile sunt definite de UniCredit Ţiriac Bank ca firme cu o cifră de afaceri de până la 3 milioane de euro, iar companiile de talie medie sunt societăţile cu afaceri cuprinsă între 3 milioane de ero şi 50 milioane de euro.

Volumul consolidat al împrumuturilor UniCredit Ţiriac Bank şi UniCredit Consumer Financing a crescut cu 1,6% în intervalul iunie 2012 – iunie 2013, la 18 miliarde lei.

Depozitele clienţilor au ajuns la 12,9 miliarde lei, în urcare cu 10,3% comparativ cu 30 iunie 2012. Pe segmentul depozitelor constituite de către clienţii IMM, creşterea a fost de 27,4%, în timp ce pe segmentul companiilor de talie medie avansul a fost de 18,2%.

Raportul între credite şi depozite s-a îmbunătăţit la nivelul de 133% (127% dacă este luată în calcul şi emisiunea de obligaţiuni de 550 milioane lei din luna iunie), cu 13 puncte procentuale sub nivelul din iunie 2012 (respectiv cu 18 puncte procentuale mai jos incluzând emisiunea de bonduri).

Banca a încheiat jumătatea acestui an cu 188 de sucursale şi aproximativ 2.800 de angajaţi, concentrându-se în continuare pe profitabilitatea sucursalelor şi eficienţa organizaţională.

„În ciuda creşterii PIB înregistrate la nivel statistic şi a faptului ca sistemul bancar a revenit pe profit, factorii economici şi de piaţă continuă să arate o situaţie delicată la nivelul agenţilor economici. Consumul rămâne în mare parte modest, iar cererea de credite a continuat să scadă, în timp ce numărul falimentelor şi creditelor neperformante a crescut. Cei mai mulţi dintre jucătorii din piaţa trec printr-un proces de restructurare (…) Categoriile IMM şi companii de talie medie vor rămâne principalele segmente pe care ne vom axa pentru dezvoltare. După achiziţionarea portofoliului RBS, vom miza pe produse de nişă profitabile şi rezonabile ca nivel al riscurilor pentru a creşte şi în zona de retail” a declarat Răsvan Radu, CEO al UniCredit Ţiriac Bank.

UniCredit Ţiriac Bank şi RBS România au finalizat din punct de vedere legal transferul business-ului de retail, urmând până la 15 septembrie o perioadă de tranziţie la finalul căreia clienţii RBS cu produse de creditare vor fi transferaţi către UniCredit.

La începutul lui ianuarie 2013, banca a achiziţionat pachetul majoritar de acţiuni la UniCredit Consumer Financing, păstrând în acelaşi timp 20% din acţiunile UniCredit Leasing Corporation. Atât UniCredit Consumer Financing cât şi UniCredit Leasing Corporation au înregistrat profit în prima jumătate a acestui an. Activele consolidate pro-forma ale UniCredit Ţiriac Bank, UniCredit Leasing Corporation şi UniCredit Consumer Financing s-au plasat la 27,7 miliarde lei (6,2 miliarde euro) la finalul lui iunie 2013, în timp ce profitul în primele şase luni al celor trei entităţi a fost de 206,9 milioane lei, în creştere cu 182%.

UniCredit Ţiriac Bank este parte a grupului italian UniCredit. Grupul este prezent pe piaţa din România şi prin intermediul partenerilor: UniCredit Leasing Corporation, UniCredit Insurance Broker, Pioneer Asset Management, UniCredit Consumer Financing (UCFin) şi UniCredit Business Integrated Solutions (UBIS).

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...