UniCredit va plăti 900 de milioane de dolari în SUA pentru închiderea unei investigaţii legate de Iran – Bloomberg

UniCredit SpA, cel mai mare grup bancar din Italia, este aproape de a ajunge la un acord cu autorităţile SUA privind acuzaţiile de încălcare a sancţiunilor în urma afacerilor cu firme din Iran, au declarat, pentru Bloomberg, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
Economica.net - mie, 03 apr. 2019, 10:44
UniCredit va plăti 900 de milioane de dolari în SUA pentru închiderea unei investigaţii legate de Iran - Bloomberg

Acordul ar putea costa UniCredit aproximativ 900 de milioane de dolari, însă acuzaţiile împotriva sa vor fi retrase, susţin sursele.

Un acord de asemenea mărime ar fi unul dintre cele mai mari din SUA pentru încălcarea sancţiunilor, depăşit doar de acordurile încheiate cu Societe Generale SA, Commerzbank AG, HSBC Holdings Plc şi BNP Paribas SA.

Acordul cu UniCredit ar urma să fie finalizat în următoarele săptămâni, susţin sursele, şi va rezolva investigaţia procuraturii din Manhattan, a Oficiului pentru Controlul Activelor Externe al Departamentului de Trezorerie (OFAC), a Rezervei Federale şi a Departamentului Justiţiei din SUA privind activităţile UniCredit din Iran.

Reprezentanţii acestor instituţii şi ai UniCredit nu au dorit să comenteze informaţia.

Subsidiara germană a UniCredit, HypoVereinsbank, a fost citată în 2011 de procuratura din New York pentru tranzacţii cu anumite entităţi iraniene supuse sancţiunilor SUA. Creditorul italian a pus deoparte 741 milioane de euro (831 milioane de dolari) pentru a rezolva acest caz.

Din 2004, un umăr de 15 bănci europene au plătit peste 18,5 miliarde de dolari pentru încălcarea sancţiunilor SUA în anumite ţări, în special în Iran. Cea mai mare amendă, de 8,97 miliarde de dolari, a fost plătită în 2014 de grupul francez BNP Paribas. Şi banca italiană Intesa Sanpaolo SpA a acceptat în decembrie 2016 să plătească 235 de milioane de dolari pentru retragerea acuzaţiilor de nerespectare a reglementărilor privind controlarea tranzacţiilor suspecte.

Grupul bancar este prezent în 17 ţări din lume, cu peste 8.500 de sucursale şi 147.000 de angajaţi. UniCredit este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrală şi de Est, unde realizează aproximativ 16% din veniturile sale.

În România, UniCredit Bank Austria, divizie a grupului bancar italian UniCredit, şi-a majorat participaţia pe care o deţine la UniCredit, de la 50,5% până la 95,6% din acţiuni, prin preluarea pachetului de 45% deţinut de omul de afaceri Ion Ţiriac.

Te-ar mai putea interesa și
Ungaria – Guvernul va putea superviza firmele vitale din energie şi a operatorului de gazoducte
Ungaria – Guvernul va putea superviza firmele vitale din energie şi a operatorului de gazoducte
Ungaria a adoptat un decret care permite Guvernului să preia supervizarea firmelor vitale din sectorul energetic, precum şi asupra operatorului reţelei de gazoducte FGSZ, în situaţii de......
Criminalii cibernetici vând acces la companii prin Dark Web. Cât costă aceste servicii și care sunt riscurile atacurilor
Criminalii cibernetici vând acces la companii prin Dark Web. Cât costă aceste servicii și care sunt riscurile atacurilor
Odată cu dezvoltarea criminalității cibernetice pe modelul de afaceri de furnizare de servicii, informațiile necesare ...
Ministerul Energiei a lansat schema de ajutor de stat pentru producţia de hidrogen verde
Ministerul Energiei a lansat schema de ajutor de stat pentru producţia de hidrogen verde
Ministerul Energiei a lansat miercuri schema de ajutor de stat având ca obiectiv sprijinirea investiţiilor în construirea ...
ROBOR „explodează”. Cele mai mari valori din 2011 şi până acum, după o creştere puternică miercuri – 29.06.2022
ROBOR „explodează”. Cele mai mari valori din 2011 şi până acum, după o creştere puternică miercuri – ...
ROBOR creşte puternic şi atinge cele mai mari valori din 2011 şi până acum.