UniCredit vinde 10% din subsidiara sa poloneză. Valoarea tranzacţiei, estimată la 880 milioane de dolari

UniCredit SpA a demarat vânzarea unei participaţii minoritare în subsidiara sa poloneză, Bank Pekao, după ce noul său director general, Jean-Pierre Mustier, a anunţat majorarea capitalului şi îmbunătăţirea profitabilităţii, transmite Reuters.
Economica.net - mie, 13 iul. 2016, 05:57
UniCredit vinde 10% din subsidiara sa poloneză. Valoarea tranzacţiei, estimată la 880 milioane de dolari

Cea mai mare bancă italiană după active vinde până la 10% din Pekao printr-o procedură de tip bookbuilding accelerată. La închiderea şedinţei de marţi a Bursei de la Varşovia, o participaţie de 10% în Pekao era evaluată la 880 milioane de dolari.

În prezent, UniCredit deţine 50,1% din Pekao, a doua mare bancă din Polonia după active, iar surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat că UniCredit şi-ar putea reduce participaţia până la 33%.

Şi ministrul polonez de Finanţe, Dawid Jackiewicz, a declarat luna trecută că Executivul ar fi interesat să cumpere diviziile din Polonia ale băncilor UniCredit (Italia) şi Raiffeisen (Austria), în ideea de a-şi creşte controlul asupra sectorului bancar. Partidul conservator Lege şi Justiţie, care a câştigat detaşat alegerile legislative din octombrie, a promis că va creşte controlul statului asupra economiei şi că va încearca să ‘re-polonizeze’ sectorul bancar, dominat în prezent de investitorii străini care deţin aproximativ 60% din active.

‘Suntem interesaţi de posibilele tranzacţii în sectorul bancar din Polonia şi le vom analiza. Este binecunoscut faptul că se poartă discuţii cu privire la vânzarea Raiffeisen şi Pekao. Companiile noastre de stat ar putea lua parte la aceste tranzacţii. Gradul de re-polonizare nu a ajuns la nivelul pe care noi îl considerăm satisfăcător’, a declarat Dawid Jackiewicz la o întâlnire cu presa.

Printre instituţiile financiare interesate să achiziţioneze o participaţie în Pekao se află compania de asigurări PZU deţinută de stat.

Marţi, UniCredit a anunţat vânzarea unei participaţii de 10% la brokerul său online FinecoBank SpA, tranzacţie în urma căreia grupul italian a obţinut 328 milioane de euro (363 milioane de dolari).

Tranzacţia va majora indicele de adecvare a capitalului Tier 1 cu opt puncte de bază, a anunţat marţi Jean-Pierre Mustier. La sfârşitul lunii martie, UniCredit avea un indice de adecvare a capitalului Tier 1 de 10,5%, uşor peste nivelul minim solicitat de BCE, de 10%. În urma tranzacţiei, UniCredit rămâne acţionar majoritar al FinecoBank, cu o participaţie de 55,4%.

Conducerea UniCredit SpA a aprobat luni lansarea unei revizuiri strategice sub conducerea noului director general, în vederea majorării capitalului şi îmbunătăţirii profitabilităţii.

Grupul italian l-a numit luna trecută pe bancherul francez Jean-Pierre Mustier în funcţia de director general, o alegere care, conform declaraţiilor unor surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, va duce la majorarea capitalului UniCredit cu câteva miliarde de euro şi la vânzări de active.

Mustier, care marţi a preluat oficial funcţia, se confruntă cu o misiune dificilă la UniCredit. Acţiunile băncii au scăzut cu peste 60% anul acesta, investitorii fiind îngrijoraţi de profitabilitatea acesteia, de nivelul ridicat al creditelor neperformante şi de bilanţul mai slab comparativ cu rivalele europene.

‘Ne vom concentra pe oportunităţile de optimizare a capitalului, pe noi reduceri de costuri, pe vânzări de active şi în primul rând pe îmbunătăţirea disciplinei de risc’, se arată în comunicatul băncii.

UniCredit a precizat că activele strategice, cum ar fi banca germană HVB, subsidiara din Europa Centrală şi de Est (CEE) şi divizia de corporate investment, vor fi dezvoltate suplimentar.

UniCredit este prezentă în 17 ţări din lume cu peste 8.500 de sucursale şi 147.000 de angajaţi. UniCredit este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrală şi de Est, unde realizează aproximativ 16% din veniturile sale. În România, UniCredit Bank Austria, divizie a grupului bancar italian UniCredit, şi-a majorat participaţia pe care o deţine la UniCredit Ţiriac Bank, de la 50,5% până la 95,6% din acţiuni, prin preluarea pachetului de 45% deţinut de omul de afaceri Ion Ţiriac.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul suveran de investiţii al Norvegiei a câştigat 109 miliarde de dolari în primul trimestru
Fondul suveran de investiţii al Norvegiei a câştigat 109 miliarde de dolari în primul trimestru
Fondul suveran de investiţii al Norvegiei, cel mai mare din lume în condiţiile în care deţine active de peste 1.600 miliarde de dolari, a raportat joi un profit de 1.200 de miliarde de coroane......
Ţările UE trebuie să trimită sisteme antirachetă Ucrainei, spune Borrell
Ţările UE trebuie să trimită sisteme antirachetă Ucrainei, spune Borrell
Ţările Uniunii Europene trebuie să îşi trimită sistemele antirachetă pentru a consolida apărarea antiaeriană a Ucrainei, ...
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 10,8% în primele două luni
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 10,8% în primele două luni
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie brută cu 10,8%, în perioada 1 ianuarie -29 februarie 2024, faţă ...
ACEA: Piaţa auto din UE a scăzut cu 5,2% în martie ca urmare a Sărbătorilor Pascale
ACEA: Piaţa auto din UE a scăzut cu 5,2% în martie ca urmare a Sărbătorilor Pascale
 Înmatriculările de autoturisme noi în Uniunea Europeană au scăzut cu 5,2% în ritm anual în luna martie, primul declin ...