Unii aliaţi ai SUA vor fi exceptaţi de la plata taxelor vamale la importurile de oţel şi aluminiu – oficial american

Statele Unite intenţionează să extindă scutirea de la plata taxelor vamale la importurile de oţel şi aluminiu către unele state, dar nu către toate, atunci când va expira exceptarea lor temporară, la 1 mai, a afimat secretarul american pentru comerţ, Wilbur Ross, într-un interviu acordat Bloomberg.
Economica.net - lun, 30 apr. 2018, 12:17
Unii aliaţi ai SUA vor fi exceptaţi de la plata taxelor vamale la importurile de oţel şi aluminiu - oficial american

În data de 8 martie, şeful statului american a anunţat introducerea unor tarife de 25% la importurile de oţel şi de 10% la aluminiul importat, exceptând Canada şi Mexic. Ulterior, Casa Albă a anunţat suspendarea tarifelor până la 1 mai pentru importurile din statele membre ale UE, Argentina, Australia, Brazilia, Coreea de Sud, Canada şi Mexic, cei mai mari parteneri comerciali ai SUA, iar negocierile continuă. După 1 mai, preşedintele SUA va anunţa ce state vor fi exceptate permanent.

Ross a refuzat să precizeze care vor fi statele exceptate de la plata taxelor vamale şi a declarat că un anunţ oficial al administraţiei Trump va fi făcut chiar înainte de termenul limită stabilit la 1 mai.

Impunerea tarifelor la importurile de oţel şi aluminiu a alimentat tensiunile cu cei mai puternici aliaţi ai SUA. Săptămâna trecută, secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin, a condus o delegaţie care a discutat în China aşa numitele ‘practici comerciale incorecte ale Beijingului’.

Preşedintele SUA a ameninţat că va impune bunurilor chinezeşti taxe vamale de 150 de miliarde de dolari dacă nu se vor înregistra progrese pe parcursul negocierilor, iar autorităţile de la Beijing au avertizat că vor reacţiona în mod similar.

Liderii Uniunii Europene au cerut luna trecută ca preşedintele SUA să excludă permanent blocul comunitar de la mult-criticatele tarife la importurile de oţel şi aluminiu şi au anunţat că îşi rezervă dreptul de a răspunde ‘într-o manieră adecvată’ pentru a proteja interesele UE.

Într-o declaraţie comună a liderilor celor 28 de state membre ale Uniunii Europene se arată că ‘aceste măsuri nu pot fi justificate pe motive de securitate naţională, iar protejarea sectorului în SUA este un remediu inadecvat pentru problemele reale privind supra-capacităţile de producţie. S-a luat la cunoştinţă că livrările de oţel şi aluminiu au fost temporar exceptate de la astfel de măsuri, şi cerem ca scutirea vamală să fie permanentă’.

Premierul britanic Theresa May a anunţat că a discutat la telefon cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi cancelarul german, Angela Merkel, ‘impactul tarifelor anunţate de SUA şi importanţa vitală a industriei oţelului şi aluminiului din fiecare ţară’.

Cei trei lideri s-au angajat să lucreze cu restul statelor membre ale UE şi cu administraţia Trump pentru a asigura exceptarea permanentă de la plata taxelor vamale la importurile de oţel şi aluminiu, conform unui comunicat al premierului britanic.

Analiştii consideră că măsurile americane vizează în principal China, ţară ale cărei supra-capacităţi de producţie a oţelului sunt criticate de mai mulţi ani de partenerii săi comerciali.

Comisarul european pentru comerţ, Cecilia Malmstrom, a scris recent pe Twitter că europenii nu vor să fie penalizaţi de acţiuni determinate în mare parte de acuzaţii privind dumpingul Chinei, iar Washington şi Bruxelles ar trebui să coopereze.

‘SUA şi UE trebuie să rezolve împreună astfel de probleme. Aşteptăm cu nerăbdare să avem un dialog cu SUA privind problemele îngrijorătoare din sectorul comerţului, cum ar fi supra-capacităţile de producţie din domeniul oţelului. Aceste discuţii între aliaţi şi parteneri nu ar trebui supuse unor ‘termene limită artificiale”, a adăugat Malmstrom.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Rețeaua de autostrăzi și drumuri expres în exploatare a României a ajuns la peste 1.091 de kilometri, transmite pe pagina proprie ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Amintim că joi a......
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat ...
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...