Uniunea Europeană acordă fonduri de 1,4 miliarde de euro pentru construirea infrastructurii în șapte state, printre care și România

Comisia Europeană a aprobat, marţi, un pachet de investiţii în valoare de peste 1,4 miliarde de euro din fonduri UE pentru 14 proiecte mari de infrastructură din şapte state membre, şi anume Croaţia, Cehia, Ungaria, Polonia, Portugalia, România şi Spania, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar, informează Agerpres.
Economica.net - mar, 17 mart. 2020, 15:28
Uniunea Europeană acordă fonduri de 1,4 miliarde de euro pentru construirea infrastructurii în șapte state, printre care și România

Proiectele acoperă mai multe domenii-cheie, cum ar fi mediul, sănătatea, transportul şi energia, pentru o Europă mai inteligentă şi cu emisii scăzute de carbon. Acestea reprezintă o investiţie masivă pentru a stimula economia, pentru a proteja mediul şi pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii cetăţenilor şi bunăstarea socială.

În România, investiţiile vor asigura accesul la apă curată şi la o asistenţă medicală mai bună. 486,6 milioane de euro din Fondul de coeziune vor asigura accesul la o mai bună apă potabilă şi la tratarea adecvată a apelor reziduale, de care vor beneficia peste 400.000 de persoane din sud-vestul României, precum şi prevenirea contaminării apelor subterane în judeţul Suceava, de care vor beneficia 220.000 de locuitori.

Tot în România, UE va investi 47 de milioane de euro din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) pentru a îmbunătăţi calitatea şi eficienţa serviciilor medicale în regiunea de nord-est. Datorită acestei investiţii, care va fi în beneficiul a 90.000 de locuitori, pacienţii vor primi un tratament de înaltă calitate, iar numărul deceselor şi al dizabilităţilor pe termen lung va fi redus.

În Croaţia, peste 119 milioane de euro din Fondul de coeziune vor finanţa achiziţionarea a 21 de noi trenuri electrice pentru a îmbunătăţi calitatea serviciilor, pentru a reduce întârzierile şi pentru a încuraja mai multe persoane să utilizeze un tip de transport durabil. Acest proiect va contribui la modernizarea materialului rulant al ţării şi la îmbunătăţirea conectivităţii şi mobilităţii, cu consecinţe economice pozitive. Se vor reduce timpul de deplasare, zgomotul, vibraţiile şi costurile de exploatare, iar siguranţa va creşte.

În Cehia, datorită unei investiţii de aproape 37 de milioane de euro din FEDR, se va construi o nouă linie electrică având dublu circuit, eficientă şi fiabilă între Prestice şi Vitkov în regiunile Plzen? şi Karlovy Vary. Pe lângă faptul că este o infrastructură esenţială care conectează sistemele energetice din diferite ţări ale UE, acest proiect va spori securitatea energetică şi generarea de energie din surse regenerabile. Întreruperile regionale şi căderile de reţea se vor rări.

Peste 49 de milioane de euro din Fondul de coeziune vor creşte siguranţa împotriva inundaţiilor pentru populaţia şi economia din valea râului Tisa, în Ungaria, în special ca răspuns la inundaţiile extreme din ultimele decenii. În plus, aproape 96 de milioane de euro din Fondul de coeziune vor proteja, de asemenea, peste 132.000 de locuitori împotriva riscului de inundaţii în partea superioară a râului Tisa. Acest proiect include, de asemenea, îmbunătăţirea gestionării durabile a apei, sprijinind astfel economia bazată pe apă.

În Polonia, datorită unei investiţii a UE de peste 54 de milioane de euro din Fondul de coeziune, vor fi construite o linie de transport al energiei electrice şi substaţii electrice în nordul şi în nord-vestul Poloniei. Acoperind o zonă de aproape 380 km, proiectul va sprijini generarea şi distribuţia de energie curată şi sigură, reducând emisiile de gaze cu efect de seră şi poluarea aerului.

În plus, aproape 85 de milioane de euro din FEDR vor îmbunătăţi transportul public în Olsztyn prin extinderea rutelor existente de transport cu tramvaiul şi autobuzul şi prin instalarea unui sistem inteligent de transport. În acest fel, mai multe persoane vor fi încurajate să utilizeze transportul public, iar congestionarea traficului va fi redusă cu consecinţe pozitive pentru mediul urban.

Apoi, Fondul de coeziune va investi peste 38 milioane de euro pentru modernizarea reţelei de tramvaie în Bydgoszcz, în regiunea Kujawsko-Pomorskie. Datorită acestui proiect, aproximativ 350.000 de locuitori vor profita de creşterea confortului şi a accesibilităţii pentru persoanele cu mobilitate redusă, precum şi de reducerea traficului şi a emisiilor de gaze cu efect de seră.

În plus, cu o investiţie de peste 76 de milioane de euro din Fondul European de Dezvoltare Regională, Polonia va moderniza patru linii de cale ferată, cu o lungime totală de aproape 52 km în regiunea Slaskie. Astfel se vor reduce timpii de deplasare şi poluarea aerului, asigurând totodată o mai bună interoperabilitate şi siguranţă a sistemului feroviar.

FEDR va investi 265 de milioane de euro pentru a îmbunătăţi peste 178 km din legătura feroviară pe linia de mare viteză de 715 km Madrid-Lisabona, în special în zona Extremadura. Acest lucru va fi benefic pentru transportul de persoane pe distanţe mari şi pentru transportul de călători, cu beneficii economice şi de mediu pozitive. Acest proiect face parte din coridorul atlantic al reţelei TEN-T care leagă Europa de sud-vest de restul UE.

„În vremuri care pun greu la încercare continentul nostru, este esenţial ca politica de coeziune să îşi menţină rolul de a sprijini economia în beneficiul cetăţenilor. Adoptarea de astăzi a proiectelor majore demonstrează că finanţarea UE şi, în special, politica de coeziune oferă rezultate concrete, ajutând regiunile şi oraşele să devină un spaţiu mai sigur, mai curat şi mai confortabil pentru locuitori şi întreprinderi. Multe dintre proiectele aprobate contribuie, de asemenea, la îndeplinirea obiectivelor Pactului verde european. În momentul în care Comisia Europeană, statele membre şi regiunile îşi unesc forţele, putem obţine rezultate importante”, a declarat comisarul pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira.

Te-ar mai putea interesa și
Tajani: Dacă Ucraina pierde, Putin nu se va aşeza niciodată la masa tratativelor de pace
Tajani: Dacă Ucraina pierde, Putin nu se va aşeza niciodată la masa tratativelor de pace
 Dacă Ucraina pierde războiul, preşedintele rus Vladimir Putin nu va negocia niciodată pacea, a declarat joi şeful diplomaţiei italiene, Antonio Tajani, în deschiderea reuniunii miniştrilor......
Ce ar trebui să facă restaurantele pentru a putea recicla ambalajele cu garanție. Jucătorii HoReCa sunt nemulțumiți de sistem
Ce ar trebui să facă restaurantele pentru a putea recicla ambalajele cu garanție. Jucătorii HoReCa sunt nemulțumiți ...
Restaurantele și hotelurile își vor putea stabili singure un calendar prestabilit în care ambalajele cu garanția de ...
HiSky a primit licență de operare în Canada și ar putea lansa zboruri directe spre Montreal și Toronto
HiSky a primit licență de operare în Canada și ar putea lansa zboruri directe spre Montreal și Toronto
HiSky, a obținut licența de operator aerian străin, oferită de Agenția Canadiană de Transport, care îi oferă permisiunea ...
Zinchuk, BERD: În ultimii 30 de ani, BERD a oferit peste un miliard de euro pentru investiţii în România
Zinchuk, BERD: În ultimii 30 de ani, BERD a oferit peste un miliard de euro pentru investiţii în România
România a utilizat fonduri din partea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) de peste un miliiard ...