Uniunea Europeană amână cu un an aplicarea reglementărilor impuse băncilor privind capitalizarea Basel III

Uniunea Europeană va amâna cu un an implementarea elementului de bază din etapa finală a standardelor globale privind capitalul băncilor (cunoscute sub denumirea Basel III), până în ianuarie 2026, în contextul întârzierii "foarte probabile" din Statele Unite, a anunţat marţi comisarul european pentru Servicii Financiare, Stabilitate Financiară şi Uniunea Pieţelor de Capital, Mairead McGuinness, transmite Reuters, relatează Agerpres.
AGERPRES - mar, 18 iun. 2024, 17:46
Uniunea Europeană amână cu un an aplicarea reglementărilor impuse băncilor privind capitalizarea Basel III

Organismele globale de reglementare s-au străduit aproape un deceniu după criza financiară din 2008 să forţeze băncile să îşi majoreze rezervele de fonduri proprii, pentru a evita o repetare a acesteia. Băncile europene trebuie să îşi majoreze nivelul capitalului pentru a ajunge din urmă băncile americane, mai profitabile. Comitetul de la Basel pentru Supraveghere Bancară a convenit în 2017 cerinţe suplimentare de capital.

Este clar că SUA nu vor putea îndeplini termenul limită pe care l-au stabilit în iulie 2025 pentru standardele globale mai stricte privind capitalul băncilor. „În practică, este foarte probabil ca aplicarea reglementărilor Basel III în SUA să nu aibă loc înainte de 1 ianuarie 2026, cel mai devreme”, a declarat Mairead McGuinness, la o conferinţă.

UE intenţiona să introducă toate reglementările în ianuarie 2025 dar acum va amâna cu un an secţiunea referitoare la modul în care băncile asigură riscurile în portofoliile lor de tranzacţionare.

„Această amânare de un an asigură un nivel global de concurenţă echitabil, pentru acele bănci europene care concurează cu alţi jucători mondiali. Le dă timp pentru a vedea ce fac alţii. În UE, aderăm cu fermitate la intrarea în vigoarea a majorităţii reglementărilor Basel III la 1 ianuarie 2025”, a afirmat oficialul european.

UE a inclus şi alte reglementări, care nu fac parte din Basel III, pentru a armoniza cerinţele minime din blocul comunitar în vederea autorizării subsidiarelor băncilor care au sediile în afara UE.

De asemenea, sunt incluse reguli privind cerinţele tranzitorii de capital pentru criptoactivele deţinute de bănci şi modificări pentru a îmbunătăţi modul în care creditorii gestionează riscurile legate de mediu, societate şi guvernanţă (ESG).

Rezerva Federală a SUA (Fed) a propus aplicarea reglementărilor finale Basel III de la mijlocul anului viitor, în acelaşi timp cu Marea Britanie.

Dar băncile importante din SUA sunt reticente în îndeplinirea cerinţelor organismului global de reglementare bancară, în special a reformelor finale privind capitalul, necesar pentru ca plătitorii de taxe să nu mai trebuiască să salveze creditorii cu probleme.

Sursa foto: Flickr

Te-ar mai putea interesa și
Salariile oferite de ING: Customer Relationship Officer de la 2.500 lei la 6.500 lei „în mână”, în funcţie de zonă şi de oraş. Bonuri de masă şi team building, printre beneficii
Salariile oferite de ING: Customer Relationship Officer de la 2.500 lei la 6.500 lei „în mână”, în funcţie ...
ING Bank angajează pentru postul de Customer Relationship Officer persoane fizice în mai multe agenţii din Bucureşti, la Braşov, la Cluj-Napoca, Constanţa, Deva, Alba-Iulia, dar şi în alte......
S-au înnăsprit condițiile de obținere a cetățeniei române
S-au înnăsprit condițiile de obținere a cetățeniei române
Procesul de obținere a cetățeniei române a înregistrat modificări semnificative în ultimii ani, iar datele statistice ...
Circa 15% dintre terenurile arabile ale lumii sunt contaminate cu metale grele (studiu)
Circa 15% dintre terenurile arabile ale lumii sunt contaminate cu metale grele (studiu)
Între 14% şi 17% dintre terenurile arabile ale lumii sunt contaminate cu cel puţin o substanţă din categoria metalelor ...
Petrol – Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7,6% în primele două luni din 2025. Importurile s-au majorat cu aproape 10%
Petrol – Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7,6% în primele două luni din 2025. Importurile s-au majorat ...
România a produs, în primele două luni din 2025, o cantitate de ţiţei de 415.400 tone echivalent petrol (tep), cu 34.000 ...