Uniunea Europeană aprobă un ajutor de 100 milioane de euro pentru Republica Moldova

Uniunea Europeană a dat joi undă verde unui ajutor macro-financiar de 100 milioane de euro pentru Republica Moldova, în schimbul căruia cerând Chişinăului intensificarea luptei anticorupţie, transmite AFP.
Economica.net - joi, 15 iun. 2017, 11:36
Uniunea Europeană aprobă un ajutor de 100 milioane de euro pentru Republica Moldova

Ajutorul va consta în împrumuturi de 60 milioane de euro la dobânzi favorabile şi în asistenţă nerambursabilă în sumă de 40 milioane de euro.

Scopul său este de ‘a ajuta la stabilizarea economică a ţării’ şi, mai ales, ‘de a acoperi necesităţile de finanţări externe pentru perioada 2017-2018’, precizează comunicatul difuzat la Bruxelles.

Uniunea Europeană suspendase la începutul lui 2015 ajutorul pentru Republica Moldova după descoperirea unor fraude uriaşe în sistemul bancar din această ţară.

Republica Moldova, care a ales la sfârşitul lui 2016 un preşedinte prorus (în persoana lui Igor Dodon), dar al cărei guvern este mai degrabă proeuropean, a fost zguduită în 2015 de dispariţia unui miliard de dolari din conturile a trei bănci, echivalentul a 15% din PIB, aminteşte AFP.

Fostul prim-ministru Vlad Filat a fost condamnat în iunie 2016 la 9 ani de închisoare pentru primirea unei mite de 200 milioane de dolari în acest cadru.

Totodată, justiţia din Republica Moldova anchetează o amplă operaţiune infracţională, care a permis spălarea, cu complicitatea unor judecători moldoveni, a aproape 21 miliarde de dolari proveniţi din Rusia.

Recent ieşită dintr-o perioadă de ‘instabilitate politică’, Republica Moldova ‘a fost afectată de un scandal de fraudă bancară, de o activitate economică scăzută şi de interdicţii de import impuse de Rusia’, notează comunicatul UE.

Ajutorul, care va fi acordat în tranşe, este însoţit de o serie de condiţii, UE solicitând Chişinăului aplicarea de reforme în sectorul financiar şi în gestionarea finanţelor publice, reforme promise în cadrul unui plan de ajutor de 178 de milioane de dolari negociat cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) la finele lui 2016.

Totodată, UE cere garanţii în ce priveşte respectarea statului de drept, a drepturilor omului, a independenţei justiţiei şi a multipartidismului.

‘Cei care sunt responsabili de fraude bancare trebuie să fie urmăriţi în justiţie’, subliniază comunicatul Uniunii Europene, care cheamă autorităţile de la Chişinău să poarte ‘o luptă eficientă împotriva corupţiei şi a spălării de bani’.

Te-ar mai putea interesa și
Centura București: CNAIR a primit opt oferte pentru lărgirea la patru bezni a două loturi între Jilava și Chiajna
Centura București: CNAIR a primit opt oferte pentru lărgirea la patru bezni a două loturi între Jilava și Chiajna
Luni, 26 iulie 2021, a avut loc depunerea ofertelor pentru procedura de atribuire a contractului proiectare şi execuţie „Lărgire la 4 benzi a centurii rutiere a Municipiului Bucureşti Sud......
Directorul CFR: Trenurile vor circula cu 160 km/oră, pe ruta Brașov-Curtici. Când vor fi gata lucrările de modernizare. Urmează Brașov-Predeal
Directorul CFR: Trenurile vor circula cu 160 km/oră, pe ruta Brașov-Curtici. Când vor fi gata lucrările de modernizare. ...
Călătorii vor putea străbate mai rapid ruta Brașov-Curtici (una dintre cele mai importante din România) începând cu ...
Prețul curentului ajunge la ceruri: „Cărbunarii” din Oltenia au vândut energie bandă cu aproape 100 de euro/MWh, pe piețele de contra
Prețul curentului ajunge la ceruri: „Cărbunarii” din Oltenia au vândut energie bandă cu aproape 100 de euro/MWh, ...
Situație nemaivăzută pe piața de contracte bilaterale de energie electrică: s-a vândut energie de tip bandă cu livrare ...
Antibiotice Iași, singurul producător de medicamente controlat de capitalul românesc, crește substanțial în primele șase luni din 2021. Profit de aproape 20 de milioane de lei
Antibiotice Iași, singurul producător de medicamente controlat de capitalul românesc, crește substanțial în primele ...
Antibiotice Iași, singurul producător local de medicamente controlat de Stat, anunță o creștere cu 11% a cifrei de afaceri, ...