Uniunea Europeană deplânge degradarea relaţiilor cu Rusia

Presiunile exercitate de Moscova asupra Kievului pentru a-l împiedica să semneze Acordul de Asociere cu UE au deteriorat relaţiile dintre UE şi Rusia, care se vor reuni în cadrul unui summit bilateral în ianuarie, a deplâns vineri preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, relatează AFP.
Economica.net - sâm, 21 dec. 2013, 08:04
Uniunea Europeană deplânge degradarea relaţiilor cu Rusia

„Presiunile exercitate asupra unor ţări implicate în Parteneriatul Estic se adaugă pe lista de diferende” dintre Uniunea Europeană şi Rusia, a declarat Van Rompuy.

„Nu ne vom eschiva de la această problemă” în cursul următorului summit UE-Rusia, programat la sfârşitul lunii ianuarie, la Bruxelles. „Vom vorbi despre această problemă sincer şi deschis” cu preşedintele rus Vladimir Putin, a adăugat liderul european.

„Va fi un summit dificil, plin de provocări”, deoarece, în pofida „listei lungi” de diferende, Rusia „este un partener strategic pentru UE”, a subliniat el.

„Noi avem legături economice şi energetice solide” şi „Rusia este indespensabilă în vederea găsirii unor soluţii în dosare internaţionale cheie, ca Iran sau Siria”, a insistat Van Rompuy.

Înăsprirea tonului european a fost trecută în textul privind concluziile summitului, care subliniază „dreptul ca toate statele suverane să ia propriile decizii în materie de politică externă, fără presiuni externe”.

Potrivit liderilor europeni, în afara de Ucraina, Rusia exercită presiuni asupra Georgiei şi Republicii Moldova, două foste ţări sovietice care au parafat acorduri de asociere cu UE la sfârşitul lunii noiembrie.

Pentru a încerca să evite repetarea scenariului ucrainean, ei eu reafirmat în concluziile discuţiilor voinţa de a semna aceste acorduri „cât mai repede posibil, cel târziu până la sfârşitul lui august 2014”.

De asemenea, ei au reafirmat că sunt pregătiţi să semneze un acord de asociere cu Ucraina.

UE lasă uşa deschisă pentru „poporul ucrainean, dar nu neapărat şi pentru Guvernul său”, care „şi-a pierdut din credibilitate”, a avertizat preşedinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a cărei ţară încheie asigurarea preşedinţiei rotative a UE.

Susţinut de Vladimir Putin, preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a avertizat miercuri ţările occidentale în privinţa oricărei „ingerinţe” în criza politică din Ucraina, unde opoziţia proeuropeană contestă regimul său în stradă de aproape o lună.

Declaraţia adoptată de liderii europeni face apel la „reţinere, la respectarea drepturilor omului (…) şi la o soluţie diplomatică”, care „să răspundă aspiraţiilor poporului ucrainean”.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Putin i-a transmis lui Macron că Occidentul arată că nu ține cont de îngrijorările Rusiei
Putin i-a transmis lui Macron că Occidentul arată că nu ține cont de îngrijorările Rusiei
Preşedintele rus, Vladimir Putin, i-a transmis vineri omologului său francez, Emmanuel Macron, că răspunsurile Occidentului ...
Franța a înregistrat în 2021 cea mai mare creștere economică din ultimii 52 de ani
Franța a înregistrat în 2021 cea mai mare creștere economică din ultimii 52 de ani
Franţa a raportat pentru anul trecut cel mai solid ritm de creştere din ultimii 52 de ani, de 7%, a doua economie a zonei ...
Bruxelles-ul și Washingtonul colaborează pentru creșterea volumului de gaze naturale lichefiate exportate de SUA către statele UE
Bruxelles-ul și Washingtonul colaborează pentru creșterea volumului de gaze naturale lichefiate exportate de SUA către ...
Uniunea Europeană şi SUA au anunţat vineri, într-o declaraţie comună, că lucrează pentru furnizarea de volume suplimentare ...