Uniunea Europeană este gata să adopte o poziţie mai conciliantă faţă de Regatul Unit în tratativele post-Brexit

Uniunea Europeană este dispus să renunţe, în negocierile cu Regatul Unit prevăzute pentru săptămâna viitoare, la abordarea sa ''maximalistă'' privind pescuitul, au anunţat surse diplomatice europene, aceasta fiind cea mai importantă concesie făcută de blocul comunitar în discuţiile cu Londra asupra viitoarelor relaţii dintre ele, relatează marţi Reuters, citată de Agerpres.
Economica.net - mar, 26 mai 2020, 12:59
Uniunea Europeană este gata să adopte o poziţie mai conciliantă faţă de Regatul Unit în tratativele post-Brexit

Următoarea rundă de negocieri între Bruxelles şi Londra începe la 1 iunie.

Până acum UE a cerut menţinerea situaţiei actuale, în care pescuitul are loc majoritar în apele teritoriale ale Regatului Unit, dar cea mai mare parte a capturilor merg spre pescarii europeni.

Regatul Unit a anunţat că doreşte ca după încheierea perioadei de tranziţie să deţină controlul deplin asupra teritoriului său maritim şi asupra pescuitului din el.

”Linia noastră iniţială de a menţine termenii actuali este imposibil de susţinut. Ea este evident nerealizabilă, aşa că vom încerca să ne apropiem cumva poziţiile”, a explicat un diplomat european.

Potrivit unui alt reprezentant al blocului comunitar, Comisia Europeană – care negociază cu Londra în numele celor 27 de ţări membre – ar putea să-şi nuanţeze cererile prezentate până acum dacă Regatul Unit va face acelaşi lucru. ”Există semnale ale unei posibile reconcilieri între abordări”, a explicat acesta.

Perioada de tranziţie post-Brexit, în care Regatul Unit aplică regulile UE, se încheie pe 31 decembrie 2020. Dacă până la această dată nu se va încheia un acord şi Londra nu-şi schimbă poziţia privind extinderea acestei perioade, relaţiile economice dintre UE şi Regatul Unit vor fi guvernate de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

În urmă cu zece zile s-a terminat fără progrese substanţiale o nouă rundă de negocieri între Bruxelles şi Londra, pe care negociatorul-şef european Michel Barnier a descris-o drept ”dezamăgitoare”.

Barnier s-a arătat pesimist cu privire la şansele încheierii unui acord cu Londra până la finalul perioadei de tranziţie post-Brexit, precizând că UE se pregăteşte pentru un asemenea scenariu.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat principalii indicatori financiari. Astfel, grupul a raportat pentru anul......
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...